Dekbed quilt
Op Park de Hoge Veluwe staat een meterslange muur en daar hing ik deze dekbedquilt overheen.
Op Park de Hoge Veluwe staat een meterslange muur en daar hing ik deze dekbedquilt overheen.
In het Zuiderzeemuseum hangt tot en met morgen een geborduurd schilderij met zeilboten van de Waddenzee. Bovenin het borduurwerk zie je het gebouw van het Binnenmuseum in Enkhuizen.
In de ‘gouden tijd van het weven’ werden veel goudgele boekjes uitgegeven over de techniek die al sinds ‘primitieve tijden’ wordt beoefend.
Boeken over weven, met blaadjes die zweven!
Inspiratie om een klein kussentje te borduren vind je volop in deze borduurboeken. “Borduren met plezier” springt eruit!
Oude nummers van Handwerken zonder grenzen kunnen wel dertig jaar oud zijn, maar nog steeds actueel. Reuze knap van de redaktie van toen om zulke mooie tijdschriften te maken.
Op een wandeling zag ik paarden in de wei, onder goudgele bomen. En thuis zocht ik een goudgeel gekantklost paardje op.
Het tijdschrift Handwerken zonder Grenzen bestaat sinds 1978. In de beginjaren hadden ze vaak prachtige foto’s op de achterkant van het glossy tijdschrift; later werd dat verdrongen door reclame.
Lente en herfst ontmoeten elkaar in mijn tuintje: Mijn tulpenkussen op het afgevallen blad van de Acer.
Mijn eerste grote quilt was een log cabin. Misschien heeft elke quiltster wel eens een log cabin quilt gemaakt. Of willen maken. Ik heb een boek wat allerlei log cabin variaties laat zien. En nog zeven andere inspirerende patchworkboeken voor m’n shop.
Vouwpatchwork valt onder de categorie “Stofbewerkingstechnieken”. Voor wie van alternatief patchwork houdt!
Zes boeken waarin zowel brei- en haaksteken staan. Vier retro-boeken, en twee uit onze tijd, waarin ‘de best of two worlds’ wordt samengebracht.
Met een handgeborduurd tasje en portemonneetje bij je avondjurk zie je er nòg mooier uit.
Of gewoon voor bij je verzameling.
Op zondag wil ik het mezelf nog wel eens makkelijk maken, wat bloggen betreft. Dan laat ik meestal alleen een kussen zien. Maar nee, zelfs een simpel kussen fotograferen is nog niet altijd zo eenvoudig.
Twee lange randenlappen van m’n vriendin. Mede door deze projecten zijn haken en borduren enorm populair geworden.
Ik fotografeerde een gebreid kleedje op een kerkvloer uit de dertiende eeuw. Het kleedje had ik net ergens opgeduikeld en lag nog los in de auto. Het kleedje lijkt op een rad wat verder draait.
De Crochet along 2015 is afgelopen. Vele steken voor een deken! M’n handwerkvriendin kwam op bezoek en we legden haar deken even op m’n keukentafel.
In een klein dorpje in Groningen woont en werkt de kunstschilder Helmantel. Gedurende een groot deel van het jaar is zijn werk ook voor publiek te zien.
In Spakenburg droegen de vrouwen vroeger een gebreide ondermuts. Later werd de bovenmuts weggelaten en alleen de ondermuts gedragen. Nog weer later werden die ondermutsen niet meer gebreid maar gehaakt. En wéér later draagt bijna niemand ze meer. Maar nu verscheen er een patroon in het tijdschrift “Handwerken zonder Grenzen” en kan iederéén zo’n mutsje haken!
In het Groningerland staat een kerk uit de dertiende eeuw op een wierde. De kerk stond open en we liepen over de eeuwenoude plavuizen tegels naar binnen. We waren net in een museum geweest waar een kunstschilder toonde hoe mooi oud-en-verweerd kan zijn. Nu zag ik ook iets van verweerde schoonheid, maar dan met handwerk.
Houten dozen, speciaal gemaakt door DMC om strengetjes borduurzijde in op te bergen. DMC wilde met deze leuke Franse tekening op het deksel promoten dat borduren niet alleen in kruissteek hoeft. In Frankrijk wordt meer met steelsteek en kettingsteek geborduurd.
Wij hadden achter ons huis, in onze kleine tuin, een vogeltjesboom. Maar vandaag werd die mooie boom omgezaagd. De vogeltjes vlogen weg.
Eerst kwamen er een paar bloglezers bij mij op bezoek. Maar direct daarna diende zich een andere mogelijkheid aan om bloglezers te ontmoeten: ik ging op bezoek bij een bloglezeres, die helemaal aan de rand van het land woont, in het hoge noorden. Ik werd heel hartelijk ontvangen en zag heel veel prachtig handwerk!
Deze boeken worden door handwerkliefhebbers nu weer gezocht: Groot handwerkboek uit grootmoeders jeugd, Nederland in kruissteek en de Durable boekjes. Ik ben blij dat ik er weer een paar in m’n shop kan zetten!
We waren een weekendje naar Groningen en merkten niet dat m’n site even down was.
Zo ziet een opgespannen borduurwerkje er aan de achterkant uit. Soms is het tijd om het borduurwerkje uit het oude lijstje te halen en de spanning los te halen. En in de herfstvakantie is het tijd om alle verplichtingen los te halen en even te ont-spannen!
“Tussenzetsels” werden honderd jaar geleden op kunstige wijze gehaakt, gebreid, genaaldkant en gekantklost. In het boek “Onder de dekens, tussen de lakens” staan een paar mooie voorbeelden. Naar zulke boeken ben ik altijd wel op zoek.
De dag komt steeds dichterbij dat mijn prachtige hoge boom wordt omgezaagd. Ik vind het heel moeilijk. Ik zal deze herfst niet meer meemaken hoe de boom in lichterlaaie komt te staan van de herfstkleuren.
Er hapert wat met bestellen. Ik weet alleen niet wat het is. Van verschillende kanten kreeg ik meldingen dat het bestellen in m’n shop niet meer werkt. Bestellingen werden nu per mail doorgegeven en dat kan natuurlijk ook.
Vordering van mijn borduurwerkje met zwart motief: even een update. In de hoek maakte ik een half kruisje als reminder om te weten welke richting de kruisjes moeten gaan. Dan hoef ik minder te turen als ik het werk na pauze weer opneem.
Met veel voldoening kijk ik terug op twee dagen open huis. Ik had wat handwerk klaargelegd maar met het bezoek wat er kwam heb ik ook veel over andere onderwerpen gepraat. Wat bijzonder dat het dan zo ‘klikt’ en dat er dan zoveel gespreksonderwerpen zijn!
Op een oude Margriet uit 1983 zag ik voor het eerst hoe de merklap van het gratis patroon (wat in grote oplage in de roulatie kwam) eruit hoort te zien. Veel mensen zijn die oude Margriet vast kwijt maar het patroon bewaarden ze. Dus handig om nu nog een keer te zien hoe de merklap er in kleur uit zag.
‘Kelim’ is de naam van oosterse tapijten met geometrische patronen. Maar het is ook de naam van een borduurtechniek die nèt even anders is als de kruistteek, en heel geschikt om grote vlakken op te vullen.
Door de presentatie van de reconstructie van de ramp met de neergeschoten vliegtuig vorig jaar, komen de zonnebloemen ook weer in herinnering.
In het tijdschrift “Handwerken” uit de zeventiger jaren stonden veel ‘gewone’ en makkelijk-maakbare patronen. In die tijd werd er gestimuleerd om een wandkleed van je familie te maken en ik heb dat ook een keer gedaan.
Er kunnen meerdere redenen zijn om op zoek te zijn naar een oud borduurpatroon. En daarom plaats ik gebruikte borduurpatronen ook in m’n shop.
Tijdens opleidingen werd vroeger wel eens de opdracht gegeven om je eigen huis te borduren en misschien hoorde daar ook de opdracht bij om andere dan de kruissteek te gebruiken. Dit is niet mijn eigen huis, maar ik bèn vandaag wel thuis (voor als je dit geborduurde huis in het echt wilt zien).
Bij de presentatie van het boek Rondom Textiel (eerder dit jaar), lagen er twee kleine vitrines met Peruaanse textielen en Koptische weefsels op een tafel. Daar nam ik een foto van en die kan ik nu goed gebruiken, bij twee boeken over deze oude weefsels.
Soms zijn de achterkanten van oude ingelijste borduurwerkjes ook interessant. In een lijstje ‘wat nog van oma is geweest’ borduurde ’tante Co’ speciaal voor ‘Joke’ een dame met parasol. Hoe oud zou dit zijn?
Morgen en overmorgen ben ik thuis en als iemand langs wil komen om mijn handwerkverzameling te bekijken: van harte welkom!
Komende dinsdag en woensdag hou ik open huis! Nadat ik al heel lang elke dag geblogd heb over handwerk, wil ik nu ook wel graag eens wat lezeressen ontmoeten! Welkom!
Op fijn stramien kun je prettig borduren met borduurwol. Geometrische motieven komen hier heel goed op uit.
Vorige generaties beoefenden het breiwerk ook als kunstvorm. Er waren prachtige boekjes in omloop die patronen boden voor kleedjes en kraagjes en kantjes die op hele dunnen naalden moesten worden gebreid.
Paddestoelen! Typisch herfstverschijnsel, maar ook in geborduurde versie zijn ze mooi. Ik heb er heel wat verzameld.
“Samen laten we zien hoe duurzaamheid past in ons dagelijks leven” was de slogan van de Dag van de Duurzaamheid.
Vandaag is het de dag van de duurzaamheid! Al deze mooie ingelijste borduurwerken kwamen in het tweedehands-circuit terecht en ik vind het heerlijk om ze op te sporen en erover te bloggen en ze te koop aan te bieden.
Een geborduurd stilleven. Maar als je van handwerken houdt, hoeven we ons niet stil te houden! Genoeg leuke dingen om te doen en te maken!
De winkel van Tweedehandswerk heeft een groot assortiment artikelen. Veel oude boeken, want die zijn in onze tijd weer bruikbaar. Net als veel borduurwerken, want die zijn te mooi om niks mee te doen.
De laatste 15 weken worden weergegeven
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
Het bericht is succesvol verstuurd.
Bedankt hiervoor.