Alle blogjes van de maand: oktober 2015

Zeilboot op waddenzee

Zeilboot op de Waddenzee

In het Zuiderzeemuseum hangt tot en met morgen een geborduurd schilderij met zeilboten van de Waddenzee. Bovenin het borduurwerk zie je het gebouw van het Binnenmuseum in Enkhuizen.

Lees verder »
Goudgele weefboeken

Goudgele boeken over weven

In de ‘gouden tijd van het weven’ werden veel goudgele boekjes uitgegeven over de techniek die al sinds ‘primitieve tijden’ wordt beoefend.
Boeken over weven, met blaadjes die zweven!

Lees verder »
Log Cabin op de dijk

Patchworkboeken. Over log cabin en nog meer

Mijn eerste grote quilt was een log cabin. Misschien heeft elke quiltster wel eens een log cabin quilt gemaakt. Of willen maken. Ik heb een boek wat allerlei log cabin variaties laat zien. En nog zeven andere inspirerende patchworkboeken voor m’n shop.

Lees verder »
Kussen op brug over kanaal

Mooie zondag in de herfst

Op zondag wil ik het mezelf nog wel eens makkelijk maken, wat bloggen betreft. Dan laat ik meestal alleen een kussen zien. Maar nee, zelfs een simpel kussen fotograferen is nog niet altijd zo eenvoudig.

Lees verder »
Gebreid kleedje op oude plavuizen

Gebreid kleedje

Ik fotografeerde een gebreid kleedje op een kerkvloer uit de dertiende eeuw. Het kleedje had ik net ergens opgeduikeld en lag nog los in de auto. Het kleedje lijkt op een rad wat verder draait.

Lees verder »

Museum Helmantel

In een klein dorpje in Groningen woont en werkt de kunstschilder Helmantel. Gedurende een groot deel van het jaar is zijn werk ook voor publiek te zien.

Lees verder »
Gehaakte Spakenburger mutsjes in museum Enkhuizen

Gehaakte ongermus uit Spakenburg

In Spakenburg droegen de vrouwen vroeger een gebreide ondermuts. Later werd de bovenmuts weggelaten en alleen de ondermuts gedragen. Nog weer later werden die ondermutsen niet meer gebreid maar gehaakt. En wéér later draagt bijna niemand ze meer. Maar nu verscheen er een patroon in het tijdschrift “Handwerken zonder Grenzen” en kan iederéén zo’n mutsje haken!

Lees verder »
Oud Sudan kussen op eeuwenoude tegelvloer

Soedan parel in oude kerk

In het Groningerland staat een kerk uit de dertiende eeuw op een wierde. De kerk stond open en we liepen over de eeuwenoude plavuizen tegels naar binnen. We waren net in een museum geweest waar een kunstschilder toonde hoe mooi oud-en-verweerd kan zijn. Nu zag ik ook iets van verweerde schoonheid, maar dan met handwerk.

Lees verder »
Houten DMC dozen

Houten opbergdozen DMC

Houten dozen, speciaal gemaakt door DMC om strengetjes borduurzijde in op te bergen. DMC wilde met deze leuke Franse tekening op het deksel promoten dat borduren niet alleen in kruissteek hoeft. In Frankrijk wordt meer met steelsteek en kettingsteek geborduurd.

Lees verder »
Borduurwerk vogeltjesboom

De vogeltjesboom

Wij hadden achter ons huis, in onze kleine tuin, een vogeltjesboom. Maar vandaag werd die mooie boom omgezaagd. De vogeltjes vlogen weg.

Lees verder »
Groninger landschap

Op bezoek in het hoge noorden

Eerst kwamen er een paar bloglezers bij mij op bezoek. Maar direct daarna diende zich een andere mogelijkheid aan om bloglezers te ontmoeten: ik ging op bezoek bij een bloglezeres, die helemaal aan de rand van het land woont, in het hoge noorden. Ik werd heel hartelijk ontvangen en zag heel veel prachtig handwerk!

Lees verder »
Oude handwerkboeken

Handwerkboeken

Deze boeken worden door handwerkliefhebbers nu weer gezocht: Groot handwerkboek uit grootmoeders jeugd, Nederland in kruissteek en de Durable boekjes. Ik ben blij dat ik er weer een paar in m’n shop kan zetten!

Lees verder »
Los lijstje en achterkant opgespannen borduurwerk

Opgespannen borduurwerk

Zo ziet een opgespannen borduurwerkje er aan de achterkant uit. Soms is het tijd om het borduurwerkje uit het oude lijstje te halen en de spanning los te halen. En in de herfstvakantie is het tijd om alle verplichtingen los te halen en even te ont-spannen!

Lees verder »
Boek onder de dekens

Onder de dekens, tussen de lakens

“Tussenzetsels” werden honderd jaar geleden op kunstige wijze gehaakt, gebreid, genaaldkant en gekantklost. In het boek “Onder de dekens, tussen de lakens” staan een paar mooie voorbeelden. Naar zulke boeken ben ik altijd wel op zoek.

Lees verder »
Hoek van borduurwerk boom

Bedreigde boom

De dag komt steeds dichterbij dat mijn prachtige hoge boom wordt omgezaagd. Ik vind het heel moeilijk. Ik zal deze herfst niet meer meemaken hoe de boom in lichterlaaie komt te staan van de herfstkleuren.

Lees verder »
Kleedje met ronde bloemen tegeltjes

Er hapert wat met bestellen

Er hapert wat met bestellen. Ik weet alleen niet wat het is. Van verschillende kanten kreeg ik meldingen dat het bestellen in m’n shop niet meer werkt. Bestellingen werden nu per mail doorgegeven en dat kan natuurlijk ook.

Lees verder »
Borduurwerkje zwart motief

Borduurwerkje in zwart

Vordering van mijn borduurwerkje met zwart motief: even een update. In de hoek maakte ik een half kruisje als reminder om te weten welke richting de kruisjes moeten gaan. Dan hoef ik minder te turen als ik het werk na pauze weer opneem.

Lees verder »
Kussens met geometrische motieven

Terugblik op open huis

Met veel voldoening kijk ik terug op twee dagen open huis. Ik had wat handwerk klaargelegd maar met het bezoek wat er kwam heb ik ook veel over andere onderwerpen gepraat. Wat bijzonder dat het dan zo ‘klikt’ en dat er dan zoveel gespreksonderwerpen zijn!

Lees verder »
Voorkant oude Margriet uit 1983

Oude Margriet met merklap-motieven

Op een oude Margriet uit 1983 zag ik voor het eerst hoe de merklap van het gratis patroon (wat in grote oplage in de roulatie kwam) eruit hoort te zien. Veel mensen zijn die oude Margriet vast kwijt maar het patroon bewaarden ze. Dus handig om nu nog een keer te zien hoe de merklap er in kleur uit zag.

Lees verder »
Boekje en oud kussen kelim

Kelim

‘Kelim’ is de naam van oosterse tapijten met geometrische patronen. Maar het is ook de naam van een borduurtechniek die nèt even anders is als de kruistteek, en heel geschikt om grote vlakken op te vullen.

Lees verder »
Zonnebloemen geborduurd en rouwrand

Zonnebloemen

Door de presentatie van de reconstructie van de ramp met de neergeschoten vliegtuig vorig jaar, komen de zonnebloemen ook weer in herinnering.

Lees verder »
Vijf losse borduurpatronen

Oude borduurpatronen

Er kunnen meerdere redenen zijn om op zoek te zijn naar een oud borduurpatroon. En daarom plaats ik gebruikte borduurpatronen ook in m’n shop.

Lees verder »
Schilderijtje geborduurd huis

Geborduurd huis

Tijdens opleidingen werd vroeger wel eens de opdracht gegeven om je eigen huis te borduren en misschien hoorde daar ook de opdracht bij om andere dan de kruissteek te gebruiken. Dit is niet mijn eigen huis, maar ik bèn vandaag wel thuis (voor als je dit geborduurde huis in het echt wilt zien).

Lees verder »
Boeken Peruaanse textielen en koptische weefsels

Peruaanse en Koptische weefsels

Bij de presentatie van het boek Rondom Textiel (eerder dit jaar), lagen er twee kleine vitrines met Peruaanse textielen en Koptische weefsels op een tafel. Daar nam ik een foto van en die kan ik nu goed gebruiken, bij twee boeken over deze oude weefsels.

Lees verder »
Borduurwerkjes in ovalen lijstjes

Borduurwerkjes in ovale lijstjes

Soms zijn de achterkanten van oude ingelijste borduurwerkjes ook interessant. In een lijstje ‘wat nog van oma is geweest’ borduurde ’tante Co’ speciaal voor ‘Joke’ een dame met parasol. Hoe oud zou dit zijn?

Lees verder »

Uitnodiging open huis

Komende dinsdag en woensdag hou ik open huis! Nadat ik al heel lang elke dag geblogd heb over handwerk, wil ik nu ook wel graag eens wat lezeressen ontmoeten! Welkom!

Lees verder »

Het bos in

Op fijn stramien kun je prettig borduren met borduurwol. Geometrische motieven komen hier heel goed op uit.

Lees verder »
Pagina uit boekje kunstbreiwerk

Oud boekje Kunstbreiwerk

Vorige generaties beoefenden het breiwerk ook als kunstvorm. Er waren prachtige boekjes in omloop die patronen boden voor kleedjes en kraagjes en kantjes die op hele dunnen naalden moesten worden gebreid.

Lees verder »
25 geborduurde schilderijen

Dag van de duurzaamheid

Vandaag is het de dag van de duurzaamheid! Al deze mooie ingelijste borduurwerken kwamen in het tweedehands-circuit terecht en ik vind het heerlijk om ze op te sporen en erover te bloggen en ze te koop aan te bieden.

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.