Alle blogjes van de maand: maart 2016

Etalagepoppen bij V&D

Einde Vroom & Dreesmann

V&D failliet, maar nog wel weer een paar weken open om de restanten te verkopen. Ik ging nog eens met de roltrap op en neer. En maakte een foto die het contrast probeert uit te drukken met de droomwereld die Cécile Dreesmann destijds creëerde.

Lees verder »
Boeken over kleur

Kies je kleur

Kies je kleur! Makkelijker gezegd dan gedaan, want er zijn zòveel kleuren! Gelukkig zijn er wel hulpmiddelen of goede adviezen want naar kleurgebruik is al veel studie gedaan.

Lees verder »

Geborduurde vogeltjes

Het is weer wennen aan de zomertijd, maar het vogelconcert wat we in deze tijd van het jaar krijgen maakt het wel weer makkelijker om op tijd op te staan.

Lees verder »

Stille zaterdag

Op stille zaterdag een wit gebreid rond kleedje op een ruwe houten tafel, om de kwetsbaarheid van het leven te accentueren.

Lees verder »

The Passion

Heeft elke tijd zijn eigen Passion? Het lijkt erop. Eeuwenlang was de Mattheus Passion van Bach de bekendste muzikale manier om het lijden van Jezus te vertolken. Maar er zijn ook andere manieren bijgekomen. In Amersfoort werd gisteravond onder zeer grote belangstelling een moderne Passion opgevoerd. Zelf was ik in Zwolle, voor een prachtige uitvoering van een Passion uit de tachtiger jaren.

Lees verder »
Orgels in museum Speelklok

Geweven muziek

Deze draaiorgels speelden vandaag vrolijke muziek en ik begon bijna te dansen. Ik was in Utrecht en bezocht het Museum Speelklok wat gehuisvest is in een prachtige ruimte waar al die meeslepende en indringende muziek lekker duidelijk klonk. En dan die rijke decoraties op deze nostalgische instrumenten: zeer fraai! Tot en met augustus heeft het

Lees verder »
Geborduurd schilderij wilde lentebloeiers

Wilde lentebloeiers

Het is de tijd van de vroege voorjaarsbloemen! Van deze bekende negen bloemen werden door tijdschrift Margriet de patronen van Thea Gouverneur gepubliceerd.
kleine maagdenpalm, gevlekte aronskelk, longkruid, lelietje der dalen, sleutelbloem, madeliefje, kruipend zenegroen, maarts viooltje, dovenetel.

Lees verder »
Boek Handweven met geweven gitaarbanden

Bandweven en Handweven

In een oud boek over Handweven staat een bladzijde met prachtige geweven gitaarbanden. Dat had ik vroeger moeten weten: dan had ik vast m’n eigen gitaarband willen weven!

Lees verder »
Stramien voor knopen en toebehoren

Wol snijden met (of zonder) molentje

Een oude foto om nog wat informatie door te geven over handige wolsnijders molentjes. Maar als je er geeneen kunt vinden (bij mij in m’n shop zijn ze ook uitverkocht): je kunt de wol ook om een houtje of kartonnetje wikkelen en de draden dan in één keer doorknippen.

Lees verder »
Borduurwerk Vier jaargetijden van Rie Cramer

De vier jaargetijden

Deze uitbeelding van de vier jaargetijden naar een ontwerp van Rie Cramer is voor veel mensen een bekend oud en vertrouwd tafereel en het is door veel vrouwen geborduurd.

Lees verder »
Boeken over tapisserie Bayeux

Het wandtapijt van Bayeux

Het wandtapijt van Bayeux is een 70 meter lang borduurwerk wat wereldberoemd is. In veel handwerkboeken die de geschiedenis van het borduren behandelen wordt vaak ook een afbeelding gepubliceerd van dit borduurwerk van bijna duizend jaar oud.

Lees verder »
Diverse handwerken

Diverse handwerken

Soms is het een gezellige drukte op m’n foto-tafel en ben ik met van alles tegelijk bezig. Deze foto is niet zo erg gestyled maar geeft een indruk van mijn soms wat rommelige bezigheden.

Lees verder »
Drie boeken modinette

Leren naaien

De opleidingen om te leren naaien waren vroeger degelijk en deugdelijk en het lesmateriaal van het ENSAID systeeem wordt nog steeds gebruikt.

Lees verder »
Boeken over weven en kleedje

Schering en inslag

Oude boeken over weven en spinnen. De uitdrukking Schering en Inslag komt uit het weven. Veel mensen kennen wel de uitdrukkingen en zegswijzes maar weten niet altijd waar ze vandaan komen.

Lees verder »

Handboeken voor zelfmaakmode

Het handboek voor Zelfmaakmode van Knip is in meer dan 50 jaar ontwikkeld tot een fijn naslagwerk. Er is net weer een nieuwe editie verschenen maar de oude uitgaven voldoen ook nog wel.

Lees verder »

Richelieu

Richelieu is een oude witborduurtechniek die al in de 15e eeuw werd toegepast. Toen onder de naam ‘open borduurwerk’ of ‘uitgeknipte steek’.

Lees verder »

Handwerktentoonstelling in Kulturhus in Vorden

In het Kulturhus in Vorden (Achterhoek) werd een handwerktentoonstelling gehouden van Vrouwen-van-Nu. Ik kreeg een folder met de aankondiging van de nieuwe cursussen die gegeven gaan worden (Oekraïens borduren, Peruaanse handwerktechnieken en Borduren van Walcheren). Die cursussen wens ik veel belangstelling toe (en daarom noem ik ze hier). Handwerk is ook Kultur!

Lees verder »

Stinzenbloemen op kasteel Hackfort

Ook al was het nog koud: de lente hangt in de lucht. Duizenden stinzenplanten stonden te bloeien rond een kasteel in de Achterhoek. Misschien was het één van de laatste dagen voor onze winterjas en wintertas.

Lees verder »
Borduurwerken met spreuken

Borduurwerken met spreuken

Wijze waarschuwende spreuken combineren goed met een borduurwerk. Oudhollandse wijsheden om opnieuw serieus te nemen.
“Wysheyt in mans, gedult in vrouwen, dat kan het huys in rusten houwen!

Lees verder »

Dokter Deen van Vlieland

Een half jaar geleden was ik op Vlieland juist toen er filmopnamen waren voor dokter Deen. Het begon al op de boot: ineens behoorden we tot de figuranten op het dek. Op het eiland legde ik m’n gehaakte kleedjes neer. Op de dijk (waar later ook gefilmd werd) en op het strand (waar deze week tijdens de slotaflevering 1,8 miljoen kijkers geschokt zagen wat daar gebeurde.)

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.