Alle blogjes van de maand: februari 2016

Quilt Roman stripes met molen

Patchwork anders (op schrikkeldag)

Ik zocht een oude foto op om nog wat te mijmeren over schrikkeldag. Ook na vandaag draaien de wieken weer verder. En al die lapjes samen maken een mooi geheel. Ik merk vandaag dat het idee van die schrikkeldag me wel aanspreek. Een extra dag in het jaar is mij wel welkom.

Lees verder »
Twee keer Ons Wandkleed

De dagen geteld op schrikkeldag

Er is heel wat tellen-van-dagen voorafgegaan aan deze negen-en-twintigste februari! Vandaag is het schrikkeldag. Een extra dag om van het jaar te genieten en om een wijs hart te verwerven! Ik wens iedereen een goede schrikkeldag toe!

Lees verder »

Geborduurd leesplankje

In de 19e eeuw waren meerdere leesplankjes in omloop. De versie Aap Roos Zeef werd bedacht door hoofdonderwijzer Hoogeveen en werd vooral in het katholieke onderwijs gebruikt.

Lees verder »
Blauwe pannelappen

Blauwe molens

Hollandse molens horen bij ons landschap. In de tegeltraditie en borduurtraditie geven we ze het liefst weer in blauw.

Lees verder »
Molen Wetsinge

Straks op de route naar het quiltfestival

Begin juni wordt weer het twee-jaarlijkse quiltfestival gehouden in noord Groningen. Voor liefhebbers van het weidse landschap en voor quiltliefhebbers iets om naar uit te kijken. Op de route daarnaar toe kom je langs deze molen.

Lees verder »

Op bezoek in Groningen

In een klein dorpje in Groningen ging ik op bezoek bij een wetenschapper die ook heel veel van handwerk en van de natuur houdt. Ik bewonderde haar handwerk met prachtige oosterse motieven.

Lees verder »

Update borduurwerkje

Update van m’n zwart-borduurwerkje. Deze winter ben ik wat verschillende ecru ondergronden aan het uitproberen en ben veel aan het bladeren in m’n eigen oude boeken.

Lees verder »
Tijdschriften filethaakwerk

Filet-haken en filet-borduren

Er is verschil tussen filet-haken (daarbij haak je zowel de ondergrond als het patroon, in één keer) als filet-borduren (daarbij stop je mazen op een ondergrond van netwerk). ‘Filet’ betekent ‘Net’.

Lees verder »

Crocussen

De crocussen hebben het moeilijk dit jaar met al die nattigheid. Maar met naald en draad kunnen we de paarse voorjaarsbloemen ook tot bloei brengen.

Lees verder »

Tien borduurbladen

Elk plaatje van een papegaai of een tijger kan omgezet worden in een borduurpatroon, en ook elke stripfiguur en elk romantisch tafereeltje. Het is aan de kundigheid en het talent van de patroonontwerpster of er het resultaat de moeite van het naborduren waard is.

Lees verder »
Kussentje Margriet

Hoe blog ik?

Vlak voordat de sneeuw gesmolten is nog even m’n margriet-kussentje fotograferen. Het patroon hiervoor komt uit een fijn naslagwerk waarin Jutta Lammer diverse handwerktechnieken besproken heeft.

Lees verder »

Op bezoek in een atelier in een vakwerkhuis

Onder kunstenaars is het niet ongebruikelijk om reprodukties te maken van grote meesterwerken. En zo kon het gebeuren dat ik gister een schilderij van het meisje met de parel tegenkwam in het atelier van m’n schoonzus. Haar weergave van het beroemde schilderij heb ik altijd prachtig gevonden.

Lees verder »

Maandblad voor handwerken 1956

Maandblad voor handwerken van februari 1956. Precies zestig jaar oud. Om te laten zien hoe onze moeders (ook) met handwerk bezig waren. Er staat een lief babyvestje in en een hip gehaakt hoedje op de voorkant.

Lees verder »

Pastel gehaakt dekentje

Soms kom ik handwerk tegen wat ik nog wat wil opknappen of afmaken en dat vind ik juist leuk. Een ander heeft het grootste werk al gedaan, en door er zelf nog wat aan toe te voegen voelt het dan toch als ‘eigen’.

Lees verder »
Tuledoorstopwerk

Filetdoorstopwerk

Deze cirkel is in vakjes verdeeld en ieder vakje is op een andere manier doorgeregen. Dit heet filetdoorstopwerk. Voor tuledoorstopwerk heb je gaas nodig met zeshoekige mazen.

Lees verder »

Breien in de achttiende eeuw

In de achttiende eeuw was breien een dameshobby. Adellijke dames breiden onder andere mitaines: lange vingerloze handschoenen zodat hun handen en onderarmen blank bleven. Ze breiden ook staande en daarvoor hadden ze een speciale zilveren garenspoel.

Lees verder »

Het steekspel van V & D

V&D heeft het steekspel verloren…
In 1964 schreef Cécile Dreesmann een cultuurgeschiedenis van het borduren en haar boek werd lange tijd in het warenhuis van haar familie verkocht.

Lees verder »

Naalbinding: handwerktechniek uit de oudheid

Er zijn vergeten groenten, maar ook ‘vergeten handwerktechnieken’. “Naaldbinding” is een handwerktechniek uit de oudheid die nu opnieuw ontdekt en uitgevoerd wordt. (dat is de ondertitel van het enige Nederlandse boekje hierover, uit 1978)

Lees verder »

Elke keer dezelfde foto is saai

Zo’n dikke laag sneeuw op de auto, daar geniet ik van. Dan vertoon ik wat uitstel-gedrag voordat ik die laag eraf krab. Ga ik even foto’s maken.
En aan de hand van deze foto’s lever ik ook wat kritiek op de voorbij handwerkbeurs.

Lees verder »

Kelim

De kelim-steek is bij uitstek geschikt voor traditionele geometrische patronen in warme oosterse kleuren.

Lees verder »
Diverse handwerkjes Tweedehandswerk

Diverse handwerkjes Tweedehandswerk

Deze foto staat als banner op m’n Facebook-pagina. Als ik over alle handwerkjes op de foto wat heb geschreven, is het tijd voor weer een nieuwe verzamelfoto. Maar er zit niet echt lijn in, want elke dag is er wel wat anders om over te schrijven en ik hou van afwisseling.

Lees verder »
Oude Boeken kantklossen

Boeken Kantklossen (in vrije vorm)

Op de Handwerkbeurs worden ook demonstraties en workshops kantklossen gegeven want deze techniek staat weer in de belangstelling. Maar het hoeft allemaal niet meer zo straks als vroeger. Er is ook “Kantklossen in vrije vorm”.

Lees verder »
Wandkleedje meneer de Uil

Meneer de Uil

“Hallo meneer de Uil,
Waar brengt u ons naar toe?”

“Ja, dat weet ik ook niet hoor!
Maar ik wens je een fijne dag!”

Lees verder »

Hollanders van de Gouden Eeuw

Heel veel Hollanders uit de Gouden Eeuw zijn bij elkaar te zien in een prachtige tentoonstelling in de Hermitage-aan-de-Amstel. De tentoonstelling duurt nog het hele jaar, dus tijd genoeg om ook even naar de mooie rode tafelkleden te kijken.

Lees verder »

In Holland staat een huis

Ik ging op bezoek bij de dochter van Mies Bloch, die vroeger zoveel herkenbare kruissteekpatronen heeft ontworpen. Ze bracht vrolijkheid in Hollandse huizen met haar dansende figuurtjes. Dit geborduurde schilderij stond (om te bekijken) voor me klaar in een Amsterdams huis. Ik had ook een vrolijke dag!

Lees verder »
Sneeuwklokjes geborduurd

Sneeuwklokjes

Lieve witte klokjes steken overal hun kopjes omhoog. Kleine klokjes die niet hoorbaar klingelen maar zichtbaar tringelen en het laten zingelen in ons hoofd: het voorjaar komt eraan!

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.