Het steekspel van V & D

Boeken Steekspel

Het warenhuis V&D is dicht. Eind vorig jaar was het al failliet verklaard maar het werkte hard aan een doorstart. Nu is het in het nieuws dat het niet gelukt is. De karakteristieke winkel met de duizenden werknemers is definitief dicht. Het bedrijf was opgericht in 1887 en heeft zovele jaren bij Nederland gehoord. Vooral in de decennia na de oorlog was het een belangrijke winkel voor onze moeders om naar toe te gaan. Een dagje naar de stad, en dan bij V&D de roltrap op: een luxe! Mijn moeder kan zich nog goed herinneren hoe fantastisch het was om op de afdeling fournituren rond te kijken. Dáár lag wat elke vrouw die zelf naaide en breide graag wilde kopen. Die afdeling was door de invloed van Cécile Dreesmann toonaangevend geworden op het gebied van handwerk-supplies. En Cécile werkte zelf ook hard mee om vrouwen weer nieuw elan te geven, door hen bewust te maken van hun waarde op het gebied van kunstzinnigheid en handvaardigheid. Ze gaf de huisvlijt een plaats binnen een veel grotere handwerk-geschiedenis en dat vind ik een bijzondere prestatie voor die tijd. Ze schreef in 1964 een boek over de cultuurgeschiedenis van het borduren, met daarin veel foto’s van bijzondere handwerken. En ik denk dat ze er ook voor zorgde dat dit boek in een grote oplage verscheen, zodat veel vrouwen er kennis van konden nemen. Het heeft natuurlijk ook wel in het warenhuis van haar familie gelegen.

Dit boek wil ik nu onder de aandacht brengen. Het heeft een zeer toepasselijke titel, voor bij het nieuws van het warenhuis, waarvan de deuren nu gesloten blijven. Het boek heet: Steekspel. V&D heeft het steekspel verloren….

Maar vrouwen blijven altijd steekjes maken! En ik ben er een voorstander van dat iedereen die nu bezig is met randjes en letters borduren, iets weet van de achtergrond van het borduren. Dit boek was in 1964 daarbij behulpzaam, maar is het nu nog steeds. Ik heb drie exemplaren en kan ze aanbevelen aan geïnteresseerde borduursters.

2 reacties op “Het steekspel van V & D”

  1. Tja, ik heb er ooit nog gewerkt, in Den Haag op de boekenafdeling, zo’n 40 jaar geleden. Was ook altijd vaste prik bij een bezoek aan een grotere stad. De laatste 10 jaar flink bergafwaarts gegaan helaas. Weer een icoon uit het straatbeeld verdwenen.

    P.S. Je link uit de Facebook post werkt niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013