Patronen en Pakketten

In de eerdere periode dat Merklappen volop in de belangstelling stonden, werden pakketten op de markt gebracht waarin alles aanwezig was om zelf zo’n merklap te maken. Het patroon was vaak gebaseerd op een oude merklap van vroeger, bijvoorbeeld uit 1902. In het pakket zat naast het patroon een stuk handwerlinnen en het garen in de juiste kleuren. Deze pakketten zijn vroeger veel gekocht en gebruikt (soms bleef er eentje liggen…) en dat is de verklaring waarom we nu vaak dezelfde merklappen tegenkomen die in het tweedehandscircuit terechtkomen. Deze merklappen zijn in de tachtiger jaren gemaakt en vind je nu soms terug in kringloopwinkels. Veel handwerksters herkennen deze dan ook, en na het laten zien van zo’n merklap krijg ik soms reacties van borduursters die zeggen dat zij deze vroeger ook hebben geborduurd.

Na het maken van zo’n merklap wordt het patroon soms bewaard, en dat komt na verloop van jaren soms ook weer op de tweedehandsmarkt. Ik heb nog veel oude patronen liggen en hoop daar volgend jaar eens mee bezig te gaan.
In mijn shop had ik een afdeling ‘Patronen’ en een afdeling voor ‘Zelf maken’. In die laatste categorie stopte ik wat borduurpakketjes maar het is eigenlijk een rommeltje geworden. Er werd af en toe wat uit bestelt maar het werd onvoldoende aangevuld met nieuwe voorraad, en nu zit er eigenlijk onvoldoende in om als aparte categorie in stand te houden.

Dus nu heb ik deze categorieën samengevoegd: Patronen en Pakketten. En dat is eigenlijk ook wel handiger, want iemand die zelf iets wil borduren of maken, en daarbij iets uit mijn shop wil kiezen, heeft dan alles gelijk bij elkaar. En bovendien zit er bij die pakketten van vroeger ook vaak het patroon, dus dat past wel goed samen.

1 gedachte over “Patronen en Pakketten”

  1. Patricia Caminada

    Hier ook een verzamelaar van tweedehands patronen en borduurgaren. Ik heb al zoveel liggen, dat ik het voor mijn verscheiden niet eens meer allemaal kan maken en gebruiken. Maar het verzamelen is ook al heel leuk. Maar daar weet je zelf alles van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.