Lange tijd was het leren werken met pitriet een onderdeel van het onderwijs op de lagere school en daarna ook nog een tijdje op de basisschool. Wie het eenmaal had geleerd, kon later zelf allerlei nuttige voorwerpen maken voor thuis: plantenpotjes, pennebakjes, prullemanden, broodmandjes, breimandjes en poppewagentjes. In de tijd dat al die benodigdheden nog niet van plastik werden gemaakt en ook niet uit China kwamen, maakten mensen hun spulletjes zelf, en pitriet was daarvoor een uitstekend geschikt en goedkoop materiaal, met ook een lange geschiedenis. In de oude boekjes (het oudste is uit 1920) staan foto’s van die dagelijkse toepassingen, die in veel huizen te vinden waren.
In dat oude boekje Handleiding voor raffia-werk staat in het voorwoord: “Schering en inslag is evenals bij den wever ook bij dit werk van toepassing”. Dat invlechten van het materiaal is natuurlijk ook een vorm van weven. Dat brengt mij op het idee om deze boekjes in mijn shop ook in de categorie Weven (en Spinnen) onder te brengen. Dat is een categorie waar helemaal niet zoveel Nederlandstalige boeken in zijn verschenen, en daar passen deze mooi bij. Ook de andere boekjes over het werken met pitriet, die ik al eerder in mijn shop had, haal ik nu uit de categorie ‘Overige’ en breng ik onder bij het ‘Weven’. Zo krijgen deze boekjes ook weer de aandacht die ze wel mogen hebben, want het is toch ook een echt Nederlands ambacht/techniek geweest.
Van mijn eigen kinderen bewaarde ik twee mandjes, gemaakt op de basisschool. Dat zal wel net op de grens zijn geweest, dat dat nog werd onderwezen. Af en toe mogen deze probeersels weer even in de kamer, en dienst doen op een manier waarop ze vroeger waren bedoeld: als decoratief en bruikbaar elementje