Zonnebloemen op de grens
Het zomerseizoen is vandaag min of meer officiëel vandaag ten einde. Zonnebloemen op de laatste dag van augustus en een terugblik op veel heftige nieuwsberichten.
Het zomerseizoen is vandaag min of meer officiëel vandaag ten einde. Zonnebloemen op de laatste dag van augustus en een terugblik op veel heftige nieuwsberichten.
Nog weer 16 oude nummers van het mooie handwerkblad Handwerken zonder Grenzen.
Twee tassen tegen een oude stadsmuur. Hier ontmoetten twee zussen elkaar om na lange tijd bij te praten. Toen waren we even Zutphense Zussen.
Olifanten langs de weg! Wat doen jullie als je die ziet? Stoppen en even kijken naar de ongewone combinatie. Weer eens wat anders dan koeien in de wei.
Ergens in de tijd is een borduurwerk gemaakt wat nu verkleurd is en veel te strak uitgeknipt. Nu heb ik het, en vraag me af wat ik er mee zal doen. Je kunt er goed over mijmeren want het is in ieder geval een ’tijdsbeeld’! Met een voorkant en een achterkant.
Internet is als een brug die mensen met elkaar in contact brengt. Ik kreeg deze vintage rokjes-kaarten van een bloglezeres.
Sommige handwerkliefhebbers hebben een briefje in de portemonnee met nog ontbrekende nummers van het geliefde tijdschrift Handwerken zonder grenzen. Misschien zit hier iets bij?
Twee gehaakte dekens over een zomers bankje. Om in de regentijd terug te denken aan de mooie zomerse weken die we ook gehad hebben.
“The story of Wool” is een oud Engels boekje wat treffend het industriële proces in beeld brengt van schaap tot eindprodukt. Heel veel foto’s laten de machines zien die zijn ontwikkeld om op grote schaal textiel tot vervaardigen.
Macramé is een leuke knooptechniek waar mooie dingen van kunnen worden gemaakt. Ik voegde een aantal nieuwe/oude boeken toe aan de shop.
M’n blog is als een ketting waar steeds meer aan wordt gehaakt.
De vorige generaties vrouwen hebben veel bijgedragen aan de ontwikkeling van onze cultuur voor wat betreft prachtig handwerk. In musea kunnen we nog bewonderen wat zij zoal maakten.
Bij wijze van vakantiegroet kreeg ik twee prachtige textielkaarten. Ze kleuren mooi bij elkaar, maar laten tegelijkertijd een groot contrast zien.
Dit kussen maakte ik uit een prachtig Ariadne kruissteekboek. Ik had drie exemplaren van dat boek: Eén om zelf te houden (en nog meer uit te maken), één staat nog in de shop en één ging gister op de post.
Voordat een besteld borduurwerk werd opgestuurd, maakte ik de lijst los en legde er nog wat roze spulletjes op voor een foto.
Van de tekeningen van Marjolein Bastin zijn ook mooie borduurpakketten gemaakt. Haar zinken gieters zijn kenmerkend voor haar tekenstijl.
Muziek van de grote componisten heeft al vaak tot vervoering en verrukking en verrijking gezorgd. De silhouetten van deze componisten zijn bekend geworden en ook in geborduurde vorm komen ze mooi uit.
Ook nu het zoveel regent, kan ik vanuit de woonkamer uitkijken op een ‘gehaakt’ tuintafelkleed. Het doorstaat al die buien met gemak want het is van plastik.
Vandaag onze trouwdag en daarom een foto van een geborduurd mannetje-vrouwtje temidden van door mij gehaakte witte margrietjes.
Iedereen heeft data die niet alleen in het geheugen zijn gegrift, maar ook op merklappen zijn geborduurd. Of op een kussentje voor de babykamer van destijds.
Twee nieuwe vintage-kussens kleuren mooi bij Duitse boodschappen.
We maakten een excursie naar het grote archeologische park in Xanten. In een Romeins amfitheater haalde ik een geborduurd kussentje uit m’n rugzak. Het oude motief komt hier goed uit.
Vintage oranje wandkleed voor een vrolijk zeventiger jaren gevoel. En voor een vrolijk weekend.
De heide bloeit! Ik had zo’n zin om even te gaan kijken. Tussen de buien door hadden we een prachtig uurje.
De tijdschriften van Handwerken zonder Grenzen zijn nog steeds geliefd.
Vanaf het Rijksmuseum liep ik over het museumplein naar het Van Gogh museum langs deze kleurige schermen ziet staan? Ik had een schilderij-tas bij me en die hing ik daar op.
Vincent van Gogh had een rood kistje met bolletjes wol, die hij als kleurenvoorbeeld gebruikte voor z’n schilderijen.
De uitgaven van de Deense Haandarbejdets Fremme zijn van hoge kwaliteit en hebben veel bijgedragen aan de ontwikkeling van mooi handwerk.
“U moet de bessen van de Pollenkamp hebben!” als variatie op een bekende reclame. Met dat tafeltje en kleedje naast de kwekerij: helemaal echt!
Patchwork kun je met van à lles maken. Maar van tapijt had ik het nog niet eerder gezien.
Voor drie kledinghangers haakte ik een roze hoesje want dat is hip en handig. Het grijze exemplaar is al oud en laat zien dat ‘hip’ betrekkelijk is: vroeger deden ze dit ook volop.
We leven met de seizoenen en zouden ook niet anders willen en kunnen. Zomer: tijd om de oogst binnen te halen.
Op een prachtig geborduurd schilderij staat een regel uit een Duits gedichtje. Het gaat over een bijeensteek waar een lieve moeder geneeskrachtige leem op legt.
Een oranje en een geel kussen werden voor mij meegenomen uit een ver land. Maar twee groene kussens kon ik vlakbij huis kopen! Het middelste blauwe kussen had ik al en nu heb ik een mooie collectie.
De koolmeesjes hebben de hele zomer hard gewerkt om hun jongen groot te brengen en zien er nu wat verlept uit. De koolmeesjes op deze boekenlegger zijn nog steeds mooi.
Temidden van een lading Afrika-souvenirs komen m’n tapisseriekussens goed uit.
Florentijns borduurwerk (ook wel: Bargello) werd vroeger soms toegepast op meubels en zijn eeuwen later nog steeds prachtig om te zien.
Bloemen borduren: een goede manier om de blijdschap van een bloemen-zomer heel lang vast te houden.
Overzicht van zestien handwerkboeken voor m’n tweedehands-boekenshop
Flow-rozen: zo noem ik ze maar. Zowel het resultaat als het proces van het rozen borduren is helemaal Flow!
Tweedehands handwerkboeken uit de zeventiger en tachtiger jaren zijn ook in onze tijd nog bruikbaar. citaat: “In deze boekjes staan voorbeelden om na te werken, maar veel belangrijker is met deze voorbeelden te komen tot eigen ideeën en ontwerpen.” Dat wordt in onze tijd weer volop gedaan!
Hout past bij handwerk. Ik hou van houten naaidozen en haaknaalden met een houten handvat. HÃ !
Jan de tuinman hoefde niet in bad, nadat ik had gemerkt dat de zwarte omtrek van Nijntje wat kleur had afgegeven tijdens een wasbeurtje.
Een geborduurd madeliefje is al wel leuk. Maar ook leuk om eens te lezen wat een beroemde filosoof schrééf over dit bloemetje. En om te zien hoe één van de beroemdste botanische tekenaars ter wereld dit bloemetje afbeeldde. Borduren is slechts één van de uitingsvormen om ons over de natuur te verwonderen.
Lang voordat haken in de mode kwam, maakte ik deze omslagdoek van restjes. Als je ook zoiets wilt: begin gewoon met bolletjes wol sparen. Ze hoeven niet allemaal van dezelfde dikte te zijn.
Het kan niet altijd netjes zijn hè? Beetje rommel hoort er ook bij. Zò lag mijn handwerk de afgelopen dagen op een tafel, temidden van nog veel meer spulletjes. En daar nam ik dan ook maar eens een foto van. Ik heb inmiddels al heel veel andere handwerksters aangeraden om af en toe een foto
Geborduurde kleedjes doen het prachtig op de tuintafel in deze mooie zomer. Maar ik durf er geen bosbessenpannekoek van te eten.
M’n foto’s zien er meestal wel gezellig uit en dat kan een vertekend beeld geven van m’n (vrolijke?) leven. Daarom nu expres een overstraalde foto: het gaat heus niet allemaal vanzelf goed!
De winkel van Tweedehandswerk heeft een groot assortiment artikelen. Veel oude boeken, want die zijn in onze tijd weer bruikbaar. Net als veel borduurwerken, want die zijn te mooi om niks mee te doen.
De laatste 15 weken worden weergegeven
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
Het bericht is succesvol verstuurd.
Bedankt hiervoor.