Als mich eine Biene gestochen

Detail geborduurd schilderij fruit bij vaas

“Als mich eine Biene gestochen….” Die regel is op een geborduurd schilderij te lezen en ik vroeg me af waar het vandaan kwam. Het is geborduurd op een mooi schilderij wat ik  eerder liet zien. In de examentijd in juni schreef ik in een blogje dat je in plaats van echte bloemen misschien ook wel geborduurde bloemen zou kunnen geven aan iemand die geslaagd is en een diploma ontvangt. Dit schilderij zou daarvoor wel geschikt zijn. Nu is het augustus (bijen- en wespentijd) en zocht ik eens op waar die tekst over die Biene (bij) vandaan komt. Ik  vond dit gedichtje:

Als mich eine Biene gestochen, Detail geborduurd schilderij bladmuziek en bloemen
Da schwoll die Hand davon auf:
Die Mutter als linderndes Mittel
Legt' kühle Erde darauf.

Mein wundes Herz ist gebrochen,
Die Qualen hören nicht auf:
O Mutter, als linderndes Mittel --
Leg' kühle Erde darauf!

Het gaat dus over een bijensteek en een opgezwollen hand, waar een zorgzame moeder koele aarde oplegt. Hà: daar kan ik over meepraten! Want ik heb ook een moeder die mij geleerd heeft dat ‘leem’ (geneeskrachtige aarde) de eigenschap heeft om gif en verontreinigingen dóór de huid heen uit het lichaam te trekken. Ik heb het al vaker met succes toegepast.

Maar dan het volgende couplet uit dit Duitse gedichtje. Dat gaat over een gebroken hart. Ach, dat is ernstig. De dichter of dichteres verlangt naar een moeder die dáár ook koele aarde op wil leggen. Nou wil ik m’n verhaal niet te lang maken, maar dit alleen als aanleiding nemen om jullie te melden dat mijn lieve man vanmorgen weer naar zijn werk is gegaan. Niet met een gebroken hart (zoals in het gedichtje) maar met een behandeld hart. Hij doet het nog lekker rustig aan, werkt eerstGeborduurd schilderij vaas met bloemen en passepartout alleen halve dagen, en is (na een hartoperatie) goed aan het herstellen. Het ging niet allemaal vanzelf, maar ik vind het toch fijn om dit even te melden. Vanwege het meeleven op de achtergrond. En omdat sommigen misschien wel benieuwd waren hoe het gaat.

Terug naar het schilderij: het staat in m’n shop. Het is niet zo duur want de lijst is wat vuil en verdient een opknapbeurt. Ach ja, dat is ook wel een mooie gedachte: soms verdienen wij mensen ook een ‘opknapbeurt’! Tenslotte: ik hoop dat jullie in deze augustusmaand niet door bijen of wespen worden gestoken!

Update: dit schilderij is verkocht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.