Geborduurde zonnebloemen
De laatste dag van augustus – de zonnebloemenmaand – werd voorafgegaan door een nacht met noodweer.
De laatste dag van augustus – de zonnebloemenmaand – werd voorafgegaan door een nacht met noodweer.
Een stukje over Nederlands cultureel erfgoed, over speuren naar mooie spullen, over uitkijken over het water. Verlangend uitzien.
De Gouden Koets was te zien in Apeldoorn. Topklasse op alle fronten! Voor dit handwerkblog citeer ik een zinnetje wat me opviel op het bordje bij de Gouden Koets: “Het kunstige borduurwerk in het interieur telt bijna 15 miljoen steekjes.”
Oude en nieuwe vlinders! De nieuwste kun je ook nog zelf borduren met behulp van een mooi Engels boek.
De Gouden Koets is nog twee dagen te zien op paleis Het Loo in Apeldoorn. En er zijn nog veel meer mooie oude rijtuigen en auto’s te zien in het evenement Paardenkracht & Autopracht.
Als oude handwerkboeken nog een gaaf stofomslag hebben, zijn ze extra mooi. Deze boeken van soms wel veertig jaar oud hebben soms wat scheurtjes in het stofomslag. Die plak ik eerst met speciaal plakband voordat ik ze opstuur.
Handgemaakt: dat mag gezien worden! (Handgezaagd trouwens ook)
Met m’n zussen had ik gister een zussendag. We waren alle drie aan het haken. Vandaag laat ik deze oude ansichtkaarten zien. Vroeger moesten meisjes verplicht een aantal pennen breien. En daarbij zullen ze ook wel met elkaar hebben bijgepraat. Eén van deze kaarten is vandaag precies honderd-en-drie jaar geleden geschreven!
Wanneer iemand begint met quilten, wordt meestal aangeraden om een ‘Sampler quilt’ te maken. Toen ik lang geleden dit paarse probeersel maakte, bestonden er nog niet zulke mooie boeken op quiltgebied. Uitgeverij Veltman heeft de laatste jaren erg veel mooie boeken uitgebracht voor de Nederlandse markt.
Er is nog een winkel waar een grote sortering is van (grof) stramien. En deze winkel voorziet in een behoefte. Ze krijgen klanten uit het hele land en zelf merk ik ook dat er vraag is naar attributen voor (tapijten) knopen.
Er is net weer een nieuw velletje met postzegels uitgebracht met afbeeldingen van tien schilderijen van Van Gogh. Eerder waren er al de series Stad en Dorp, Landschappen en Boerenleven. Nu dus ook Portretten.
De zomercirkel is bijna rond. Voor wie het van toepassing is: morgen een goede start van het nieuwe seizoen gewenst!
Gezicht op Domburg. Dit schilderij werd begin jaren dertig geschilderd. Bovenop het duin zit een vrouw in klederdracht te breien.
Een heerlijk gevoel van vrijheid hadden we toen we ’s avonds een fietstocht maakten over de Hoge Veluwe.
Prachtige tall ships zijn te zien bij Sail Amsterdam! Maar ook op dit borduurwerk wat ik vandaag in mijn shop plaats!
Bij verjaardagen staan we even stil bij hoe oud we ook al weer zijn. En moeders denken terug aan de geboorte van hun kind.
In het leven doorlopen we allerlei stadia, en bij sommige overgangen van het ene stadium naar het andere past een quilt als geschenk.
Met gepaste trots plaats ik vijf echt oude gevoerde dekens op mijn blog.
We waren even ’terug in de tijd’ toen we dit oude vergeten tasje weer vonden. En we waren ‘de tijd’ ook vooruit toen we het maakte. Meer dan tien jaar nadat het gemaakt is, gaat het tasje nu pas gebruikt worden.
“Om de oude wereldzee” is de titel van twee dikke boeken waarin Abraham Kuyper 110 jaar verslag deed van een historische reis. Het is ook de titel van een tv-serie waarin dezelfde reis in onze tijd (met een cameraman erbij) nog eens werd gemaakt. “Om de oude wereldzee” werden en worden ook veel mooie oosterse tapijten gemaakt. Ik heb een aantal specialistische boeken over oosterse tapijten.
Oude vloer eruit, nieuwe vloer erin: net als de vrouw op dit tapisserie-schilderij wilde ik rustig met een boekje in een lege kamer zitten. Dat is niet gelukt, maar ik heb nu iets wat ik nog mooier vind: een aparte kamer voor al m’n handwerk!
We haalden een hele kamer leeg en legden de spullen ergens anders neer. We haalden een nieuwe vloer en legden die erin.
Al die mooie oude handwerkboeken: mooi om te zien. En nog mooier als ze straks weer netjes in de kast staan.
Voor sommige composities hoef ik niks te doen: ik leg iets neer en het is in één keer goed!
Dit kleedje kocht ik op de antiekmarkt en toen ik ermee thuis kwam legde ik het op de keukentafel. Kleurt mooi!
Er is nieuwe belangstelling voor alles wat met Weven te maken heeft. Handweven, Kaartweven, Bandweven, Gobelinweven etc. En omdat het al zo’n oud ambacht is, bestaan er ook al heel veel oude boeken. Deze heb ik verzameld en (nog) te koop.
Deze oude merklap kocht ik gisteren op de antiekmarkt. Hij is in 1987 geborduurd dus bijna dertig jaar oud. Door hoeveel handen zou dit lapje nu al zijn gegaan?
Deze wonderschone Chrysanthemum is een kunstwerk in kant, gemaakt door Yvonne Scheele-Kerkhof. In de kantwereld is zij een bekend kant-kunstenares en ook auteur van enkele boeken over kant. Vandaag zocht ik haar op en mocht nog wat meer van haar mooie werk zien.
Vorig jaar en dit jaar op de antiekmarkt gevonden: dezelfde rode randjes. Als iets vroeger met liefde en aandacht is geborduurd, dan is het ook leuk als de overdracht naar een nieuwe eigenaresse met liefde en aandacht geschiedt. Dat vind ik ook één van de leuke aspecten van antiekmarkten: de liefde voor hun handelswaar die de verkopers uitstralen.
Morgen wordt de laatste Apeldoornse antiekmarkt van deze zomer gehouden. Deze trekt publiek uit het hele land. Op deze markten wordt telkens veel oud handwerk te koop aangeboden.
Iemand in Rusland borduurt dit prachtige tafereel, en gebruikt daarvoor een historisch borduurpatroon.
Zin om zelf een hoofse scene uit de 15e eeuw te borduren? Dan moet je wel een patroon hebben. In dit mooie tijdschrift staat er één en gelijk nog veel meer aantrekkelijke gobelin-borduurpatronen.
Alle moeders zijn af en toe een beetje weemoedig. Voor mij was nu de aanleiding dat m’n dochter nog wat kleren meenam die hier nog hingen. Ze is al zo lang uitgevlogen. Maar als nu ook de laatste kleren weggaan, is er toch weer wat weemoed. Uitgevlogen!
Twee mooie boekjes Frivolité voor een nieuwe/oude hobby.
Twee leuke tasjes voor m’n shop. Een buitenlandse en een binnenlandse.
Af en toe kom ik een boek tegen waar ik er het liefst tien van zou willen vinden. Zò mooi! Maar ik vond er maar één en het is een vrij zeldzaam boek. Het is Duitstalig maar dat maakt voor de patronen niet uit.
Om te laten zien hoe groot de nieuwe kleedjes zijn die ik in m’n shop plaats, sleepte ik m’n drie-meter-pluche tafelkleed naar buiten, pakte een krukje erbij, legde nog wat kleine kleedjes neer, en nam deze foto.
En ook natuurlijk om te laten zien hoe mooi ze zijn!
“Ik ga op vakantie en ik neem mee….”
Wat nemen jullie mee?
Een paar jaar geleden nam ik een quilt in Roman stripes mee, die ik (nog met losse rand) fotografeerde bij een Romeinse mozaiek-vloer.
Twintig nieuwe-maar-oude handwerkboeken toegevoegd. Sommige boeken vind ik zelf erg mooi. Ik bedoel natuurlijk: ze zijn allemaal mooi, maar sommige boeken extra mooi! En het Groot Handwerkboek uit Grootmoeders Jeugd zit er ook weer tussen: een erg leuk boek!
In de rouwperiode na het overlijden van mijn schoonmoeder, zijn we nog telkens bezig geweest met spullen, met dingen regelen, met afronden. Maar we hadden ook een hele avond bezoek en dat was bijzonder fijn.
Voor wie van etnisch handwerk houdt: in deze twee grote boeken wordt een overzicht gegeven, gerubriceerd per land of bevolkingsgroep, van talloze kunst- en cultuuruitingen. Batik uit Indonesië, tapijten uit Egypte en Turkije, weefwerk uit Peru, borduurwerk uit Oost Europa (en nog veel meer) temidden van de talrijke motieven en patronen op gebruiksvoorwerpen zoals potten en manden. Een zeer uitgebreid overzicht uit 1990.
Eén twee drie vier: borduren met plezier!
In het hele land zijn door de vorige generaties kleedjes gehaakt. Als die ergens op een rommelmarkt terecht komen, is vaak niet meer te achterhalen waar ze vandaan kwamen. Maar van deze kleedjes weet ik de herkomst wel: ze komen uit Staphorst!
Twee boeken van naaldkunstkunstenaressen verbeelden allebei een droomwereld, waarin de naaldkunst bijzonder dienstbaar is aan expressie-kracht. Een boek uit onze tijd en een boek van een kunstenares van de vorige generatie.
“Wanneer men zelf de kleding maakt is het noodzakelijk zich aan vakkundig en correct naaien te wennen.”
“Oppervlakkige kennis is niets gedaan”.
Een oud leerboek uit 1935 laat zien hoe degelijk en serieus de techniek van het naaien werd onderwezen.
Van restjes wol haakte ik een klein dekentje. Het was fijn om weer wat te haken te hebben en het was reuze leuk om het gelijk uit te proberen toen het af was. Ik nam het mee naar zee en sloeg het om m’n benen toen het ’s avonds wat frisser werd.
In Leiden bezocht ik op een warme middag het museum voor Volkenkunde. Het is verrijkend om wat te zien van het handwerk uit andere culturen.
De winkel van Tweedehandswerk heeft een groot assortiment artikelen. Veel oude boeken, want die zijn in onze tijd weer bruikbaar. Net als veel borduurwerken, want die zijn te mooi om niks mee te doen.
De laatste 15 weken worden weergegeven
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
Het bericht is succesvol verstuurd.
Bedankt hiervoor.