Alle blogjes van de maand: augustus 2015

Gouden koets op paleis het Loo

Gouden koets op paleis het Loo

De Gouden Koets was te zien in Apeldoorn. Topklasse op alle fronten! Voor dit handwerkblog citeer ik een zinnetje wat me opviel op het bordje bij de Gouden Koets: “Het kunstige borduurwerk in het interieur telt bijna 15 miljoen steekjes.”

Lees verder »
Gouden Koets langs Hofvijver

Gouden koets in Apeldoorn

De Gouden Koets is nog twee dagen te zien op paleis Het Loo in Apeldoorn. En er zijn nog veel meer mooie oude rijtuigen en auto’s te zien in het evenement Paardenkracht & Autopracht.

Lees verder »
Oude Handwerkboeken

Boekomslagen repareren met filmoplast

Als oude handwerkboeken nog een gaaf stofomslag hebben, zijn ze extra mooi. Deze boeken van soms wel veertig jaar oud hebben soms wat scheurtjes in het stofomslag. Die plak ik eerst met speciaal plakband voordat ik ze opstuur.

Lees verder »
Twee oude ansichtkaarten breiende meisjes

Breiende meisjes op oude ansichtkaarten

Met m’n zussen had ik gister een zussendag. We waren alle drie aan het haken. Vandaag laat ik deze oude ansichtkaarten zien. Vroeger moesten meisjes verplicht een aantal pennen breien. En daarbij zullen ze ook wel met elkaar hebben bijgepraat. Eén van deze kaarten is vandaag precies honderd-en-drie jaar geleden geschreven!

Lees verder »
Sampler quilt in bos

Sampler quilts

Wanneer iemand begint met quilten, wordt meestal aangeraden om een ‘Sampler quilt’ te maken. Toen ik lang geleden dit paarse probeersel maakte, bestonden er nog niet zulke mooie boeken op quiltgebied. Uitgeverij Veltman heeft de laatste jaren erg veel mooie boeken uitgebracht voor de Nederlandse markt.

Lees verder »
Rollen stramien in Beekbergse wolhal

Knopen en borduren op stramien

Er is nog een winkel waar een grote sortering is van (grof) stramien. En deze winkel voorziet in een behoefte. Ze krijgen klanten uit het hele land en zelf merk ik ook dat er vraag is naar attributen voor (tapijten) knopen.

Lees verder »
Postzegels van Van Gogh

Postzegels van Gogh en nog meer

Er is net weer een nieuw velletje met postzegels uitgebracht met afbeeldingen van tien schilderijen van Van Gogh. Eerder waren er al de series Stad en Dorp, Landschappen en Boerenleven. Nu dus ook Portretten.

Lees verder »
Quilt Bear Paw in bos

Quilt Bear Paw

Bij verjaardagen staan we even stil bij hoe oud we ook al weer zijn. En moeders denken terug aan de geboorte van hun kind.
In het leven doorlopen we allerlei stadia, en bij sommige overgangen van het ene stadium naar het andere past een quilt als geschenk.

Lees verder »
Grijs tasje met kantjes

Grijs tasje met oude kantjes

We waren even ’terug in de tijd’ toen we dit oude vergeten tasje weer vonden. En we waren ‘de tijd’ ook vooruit toen we het maakte. Meer dan tien jaar nadat het gemaakt is, gaat het tasje nu pas gebruikt worden.

Lees verder »
Boeken over oosterse tapijten rond de oude wereldzee

Tapijten rond de oude wereldzee

“Om de oude wereldzee” is de titel van twee dikke boeken waarin Abraham Kuyper 110 jaar verslag deed van een historische reis. Het is ook de titel van een tv-serie waarin dezelfde reis in onze tijd (met een cameraman erbij) nog eens werd gemaakt. “Om de oude wereldzee” werden en worden ook veel mooie oosterse tapijten gemaakt. Ik heb een aantal specialistische boeken over oosterse tapijten.

Lees verder »
Tapisserie schilderij lezende vrouw

Bezig met handwerk ordenen

Oude vloer eruit, nieuwe vloer erin: net als de vrouw op dit tapisserie-schilderij wilde ik rustig met een boekje in een lege kamer zitten. Dat is niet gelukt, maar ik heb nu iets wat ik nog mooier vind: een aparte kamer voor al m’n handwerk!

Lees verder »
Kleedje met oosterse motieven

Geborduurd kleedje

Voor sommige composities hoef ik niks te doen: ik leg iets neer en het is in één keer goed!
Dit kleedje kocht ik op de antiekmarkt en toen ik ermee thuis kwam legde ik het op de keukentafel. Kleurt mooi!

Lees verder »
Boeken over weven

Boeken over weven

Er is nieuwe belangstelling voor alles wat met Weven te maken heeft. Handweven, Kaartweven, Bandweven, Gobelinweven etc. En omdat het al zo’n oud ambacht is, bestaan er ook al heel veel oude boeken. Deze heb ik verzameld en (nog) te koop.

Lees verder »
Chrysanthemum in lace, by Yvonne Scheele-Kerkhof

Chrysant in kant

Deze wonderschone Chrysanthemum is een kunstwerk in kant, gemaakt door Yvonne Scheele-Kerkhof. In de kantwereld is zij een bekend kant-kunstenares en ook auteur van enkele boeken over kant. Vandaag zocht ik haar op en mocht nog wat meer van haar mooie werk zien.

Lees verder »
Rode geborduurde randjes

Geborduurde randjes

Vorig jaar en dit jaar op de antiekmarkt gevonden: dezelfde rode randjes. Als iets vroeger met liefde en aandacht is geborduurd, dan is het ook leuk als de overdracht naar een nieuwe eigenaresse met liefde en aandacht geschiedt. Dat vind ik ook één van de leuke aspecten van antiekmarkten: de liefde voor hun handelswaar die de verkopers uitstralen.

Lees verder »
Tijdschrift Burda Gobelin

Tijdschrift Gobelin

Zin om zelf een hoofse scene uit de 15e eeuw te borduren? Dan moet je wel een patroon hebben. In dit mooie tijdschrift staat er één en gelijk nog veel meer aantrekkelijke gobelin-borduurpatronen.

Lees verder »
Tapisserie schilderijtje vliegende ganzen

Uitgevlogen

Alle moeders zijn af en toe een beetje weemoedig. Voor mij was nu de aanleiding dat m’n dochter nog wat kleren meenam die hier nog hingen. Ze is al zo lang uitgevlogen. Maar als nu ook de laatste kleren weggaan, is er toch weer wat weemoed. Uitgevlogen!

Lees verder »
Drie voorbeelden Altberliner Stickmuster

Altberliner Stickmuster

Af en toe kom ik een boek tegen waar ik er het liefst tien van zou willen vinden. Zò mooi! Maar ik vond er maar één en het is een vrij zeldzaam boek. Het is Duitstalig maar dat maakt voor de patronen niet uit.

Lees verder »
Gehaakte witte kleedjes groot en klein

Gehaakte witte kleedjes groot en klein

Om te laten zien hoe groot de nieuwe kleedjes zijn die ik in m’n shop plaats, sleepte ik m’n drie-meter-pluche tafelkleed naar buiten, pakte een krukje erbij, legde nog wat kleine kleedjes neer, en nam deze foto.
En ook natuurlijk om te laten zien hoe mooi ze zijn!

Lees verder »
Twintig oude handwerkboeken

Oude handwerkboeken

Twintig nieuwe-maar-oude handwerkboeken toegevoegd. Sommige boeken vind ik zelf erg mooi. Ik bedoel natuurlijk: ze zijn allemaal mooi, maar sommige boeken extra mooi! En het Groot Handwerkboek uit Grootmoeders Jeugd zit er ook weer tussen: een erg leuk boek!

Lees verder »
Schilderijen en orchideeën

Bezoek in de rouwperiode

In de rouwperiode na het overlijden van mijn schoonmoeder, zijn we nog telkens bezig geweest met spullen, met dingen regelen, met afronden. Maar we hadden ook een hele avond bezoek en dat was bijzonder fijn.

Lees verder »
Twee boeken Folk Art

Prachtige boeken over Folk Art

Voor wie van etnisch handwerk houdt: in deze twee grote boeken wordt een overzicht gegeven, gerubriceerd per land of bevolkingsgroep, van talloze kunst- en cultuuruitingen. Batik uit Indonesië, tapijten uit Egypte en Turkije, weefwerk uit Peru, borduurwerk uit Oost Europa (en nog veel meer) temidden van de talrijke motieven en patronen op gebruiksvoorwerpen zoals potten en manden. Een zeer uitgebreid overzicht uit 1990.

Lees verder »
Gehaakte kleedjes op pluche kleed

Gehaakte kleedjes uit Staphorst

In het hele land zijn door de vorige generaties kleedjes gehaakt. Als die ergens op een rommelmarkt terecht komen, is vaak niet meer te achterhalen waar ze vandaan kwamen. Maar van deze kleedjes weet ik de herkomst wel: ze komen uit Staphorst!

Lees verder »
Gehaakt dekentje op het strand

Gehaakt dekentje op het strand

Van restjes wol haakte ik een klein dekentje. Het was fijn om weer wat te haken te hebben en het was reuze leuk om het gelijk uit te proberen toen het af was. Ik nam het mee naar zee en sloeg het om m’n benen toen het ’s avonds wat frisser werd.

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.