Borduurwerk tall ships bij Sail Amsterdam

Borduurwerk sailing ships
Het varend erfgoed wordt in een groot maritiem evenement getoond aan massaal toegestroomd publiek: Sail Amsterdam! Er zijn enorm veel verschillende boten te bewonderen: Oude Glorie van stoomboten, zeilboten, reddingboten, kotters, akkerschuiten, platbodems, hoogaarzen en botters. Maar het meest spectaculair zijn natuurlijk de tall ships: grote zeegaande zeilschepen die in roemrijke Hollandse geschiedenis een grote rol hebben gespeeld. Ik heb een bijzonder borduurwerk, wat één van de vele zeeslagen uitbeeldt. Ik kocht in één van de oude plaatsen rond de Zuiderzee en heb het nu een paar jaar in huis. Ter gelegenheid van Sail Amsterdam zet ik het in mijn shop!

Het borduurwerk is niet alleen bijzonder omdat het mooi is geborduurd, maar ook bijzonder omdat er achterop een papiertje is geplakt wat de achtergrond van deze zeeslag toelicht. Het is een gebeurtenis uit 1573. En omdat ik graag wil bijdragen aan de historische achtergrond van wat er nu in Amsterdam allemaal voor moois is te zien, typ ik het hele verhaal over. Het eerste gedeelte hier op dit blogje, en het volledige gedeelte bij de beschrijving van dit borduurwerk in mijn shop.

“In October 1573 leed Boscu op de Zuiderzee de nederlaag tegen de Geuzen. Na de val van Haarlem hadden de Geuzen tevergeefs geprobeerd Amsterdam te blokkeren door het afzinken van schepen bij Pampus. Het lukte Bossu langs deze blokkade te komen en hij voer door naar Hoorn. Hier probeerde hij van grote afstand de Geuzen met zijn schoepsgeschut te bedwingen. Door een gunstige wind concentreerden deze zich op een gedeelte van de vijand, waarna zij een aantal schepen enterden en veroverden…..”
Wil je weten hoe het verder ging? Lees hier verder.
En kijk ook even hoe prachtig die vlaggetjes zijn geborduurd. En de wolken. En de zeilen…. Ach, gewoon een heel mooi borduurwerk!

Detail borduurwerk sailing ships
En sonder twijyfel dit daer synder ook in ’t midden daer synder op het lant die Godt met Mooses bidden tot dat men overwint gelyckt het is geschiet. Waer van men huyden noch een klare teken siet.

1 gedachte over “Borduurwerk tall ships bij Sail Amsterdam”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.