Eeuwenoude boeken in de Koninklijke Bibliotheek

De Kunstberg is één van de mooiste plekjes van Brussel. Vanaf hier kijk je uit op het historisch centrum, achter ligt het Koningsplein. Ik maak mijn foto naast een groepje muzikanten die voor een vrolijke noot zorgt, en bepaal daarna mijn aandacht bij het grote gebouw links, waar wij even later binnengaan. Het is de Koninklijke Bibliotheek van België. Het wordt ons derde museumbezoek in België op het gebied van ‘Boeken’. In Nederland zijn er geen musea die zoveel aandacht geven aan de geschiedenis van het boek.

De Koninklijke bibliotheek is het depot van alle Belgische publicaties; ze bewaart en beheert het historische, wetenschappelijke en literaire geheugen van het land. En ze heeft een zeer grote collectie bijzondere oude boeken. Deze willen wij graag zien!

Eerst een foto van een paar uitvergrotingen van de fijne handschriften, deze hangen achter de grote ramen.

Filmpjes geven uitleg van de techniek van het boekbinden. Mijn man heeft begin deze zomer de opleiding Handboekbinden afgerond en voor hem was dit al een tijdje een wens om naar dit museum te gaan. Al deze boekbindershandelingen heeft hij geleerd. Op het filmpje wordt getoond hoe er op de getouwen wordt genaaid.

En dan zijn er de zeer bijzondere handschriften die overal in vitrines liggen. De KB heeft er zòveel, dat ze elk half jaar kunnen wisselen.

Het beeld en het boek zijn krachtige instrumenten voor de koers van geloof en de ontwikkeling van wetenschap. De waarde van afbeeldingen ligt in hun overtuigingskracht. Een beeld kan afschuw opwekken. In de middeleeuwen werden bijvoorbeeld veelvuldig allerlei duiveltjes en monsters afgebeeld. Of een beeld kan bewondering en instemming opwekken, via het kanaal van schoonheid, en daarmee tot waarheid worden.
Opvallend is dat beeldhouwers, schilders èn miniaturisten vaak dezelfde (beeld)taal gebruikten. Aan de hand van taferelen die een cyclus vormen wordt een verhaal opgebouwd, met duidelijk omschreven scenes en decors.
Uit de tientallen zeer fraaie boeken die we konden zien, kies ik drie boekenfoto’s. Dit keer geven die een pixelbeeld, op zich ook een interessant fenomeen na die eeuwen van papier en perkament.

“Het boek van de geheimen van de getrouwen aan het kruis”, uit de 14e eeuw.

Historiebijbel uit de 15e eeuw

Getijden en gebedenboek uit de 15e eeuw

De kracht en schoonheid van (oude) boeken. Wat was het mooi om dit te zien!

1 gedachte over “Eeuwenoude boeken in de Koninklijke Bibliotheek”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.