Engelse Needlework Dictionaries

Het maken van een overzicht van àlle handwerktechnieken gaat al terug tot de 19e eeuw. In 1882 verscheen een Dictionary voor Artistic, Plain and Fancy Needlework met duizend mooie illustraties van alle bekende technieken die in die tijd werden ingezet om kleding en huizen te verfraaien. Later werd een fascimile-uitgave gemaakt van dit vroegere standaardwerk: The Dictionary of Needlework.

In 1979 werd nog eens een initiatief gepubliceerd om alle bekende Stitchcraft-technieken in één boek bijeen te brengen. Een naslagboek met duidelijke aanwijzingen voor het maken van Bargello, Crewel, Crocheting, Embroidering, Knitting, Macramé,, Needlepoint, Rugmaking, Sewing and Tatting. Zo’n boek paste bij de tijd, waarbij ook voor andere onderwerpen complete overzichten werden gemaakt. En het was een waardevol overzicht van alle mogelijkheden en kunstige technieken die in de eeuwen daarvoor al ontwikkeld waren. Zo’n boek geeft niet alleen een overzicht van alle steken en stitches die al eerder waren ontwikkeld en gebruikt, maar ook een overzicht van alles wat op dat moment weer actueel is en opnieuw gebruikt kan worden.

En zo gaat die ontwikkeling altijd weer verder: boeken zijn ook een markering in de tijd, een stimulans om weer verder te gaan, een waardevolle verzameling van mogelijkheden. En natuurlijk zijn boeken ook wel weer een manier voor uitgevers om geld te verdienen en dat is ook prima. Zo kwam er in 2003 nòg eens een Encyclopedia’ of Cross-Stitch Techniques, en dat is een geschikt boek voor mensen die op dàt moment zin hadden om zich in handwerk te bekwamen. Maar het zou eigenlijk geen ‘encyclopedie’ mogen heten, want dat impliceert een totaal-overzicht van alles wat er op dat gebied bekend is. Dat zijn die latere boeken meestal niet, maar ze worden wel zo genoemd.

Het laatste boek in dit overzicht is wèl weer een echte ‘Encyclopedie‘, namelijk de bekende van Therese de Dillmont. Deze wordt in het voorwoord ‘een treasure of information’ genoemd, ‘standing alone in the single moste useful reference tool in the art of needlecraft.’ Deze encyclopedie is in meerdere talen verschenen, en dit is de Engelse editie uit 1972, maar het is een herdruk uit 1900.

Zo was het wel eens leuk om aan de hand van een paar Engelse encyclopedieën een overzicht te geven van de prachtige uitgaven die er op het gebied van Needlecraft en Stitching zijn verschenen. Waardevolle overzichten, die de lange geschiedenis van vele technieken illustreren èn die de aloude technieken weer aantrekkelijk en toegankelijk maken voor latere generaties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.