Alle blogjes van de maand: december 2015

Gehaakt kleedje op Marklinbaan

Jarig op oudejaarsdag

Op de laatste dag van het jaar vier ik m’n verjaardag en denk ik nog eens aan de stad waar ik geboren werd: Amsterdam! Op m’n 17e borduurde ik deze huizen.

Lees verder »

Melkmeisje Vermeer in tapisserie

Drie tapisserie-schilderijen van het Melkmeisje liet ik al eens zien op mijn blog (ik spaar ze). Voor een vierde exemplaar van dit beroemde meisje had ik een bijzonder plannetje, en het lukte me om een heel bijzondere foto te maken!

Lees verder »
Kerstspulletjes

Kerstspulletjes

Groeten voor allen en een fijne dag toegewenst! M’n dagelijkse blogje voor vandaag is kort, maar als je meer wilt lezen kun je je ook op m’n nieuwsbrief abonneren.

Lees verder »
Gehaakte rondjes en kleedjes

Een rondje kerst

Een heel kleedje haken voor de kerst lukt misschien niet meer. Maar een rondje knippen uit kerststof en daar dan een randje omheen haken geeft ook een leuk effect.

Lees verder »
Gebreide sjaal in kleurverloop

Kantbreien en Kunstbreien

Er werden de afgelopen jaren zeer kunstige sjaals gebreid. Maar het woord ‘Kunstbreien’ is toch weer iets anders: dat is de oude techniek uit vorige eeuwen om in ajourpatroon prachtige kleedjes te breien met kant-effect.

Lees verder »

Kerstpakket

Kerstpakketten met ouderwetse extraatjes zoals toastjes en een fles wijn en chocolaatjes: die vind ik nog altijd het leukste!

Lees verder »
Pagina uit Italiaanse oude handwerkencyclopedie

Oude Italiaanse handwerk-encyclopedie

Al die technieken van open naaiwerk, witborduurwerk, kantbreien en filet-haakwerk die in Nederland tot in de finesses werden beoefend, waren ook in andere landen bekend. Vooral in Italië werd al eeuwenlang op hoog nivo naaldkunst beoefend. In een oude handwerkencyclopedie staan al die technieken in beschreven.

Lees verder »

Spakenburgse mutsjes

Een levensgrote foto was te zien op een grote muur in het Spakenburgs museum. Vissersvrouwen op de uitkijk. Ze dragen de Spakenburgse mutsjes die recent in de haak-belangstelling kwamen.

Lees verder »
Roze bloem van Cyclaam

Cyclaam

In de winter kunnen we in Nederlandse supermarkten een plantje kopen wat al een hele lange geschiedenis heeft: de Cyclaam.

Lees verder »

Boek over kwasten maken

Soms wat ronkende taal om een boek aan te kondigen of een blogje te schrijven. Maar in de aanloop naar kerst zijn er natuurlijk veel dingen die ik graag nog even onder de aandacht wil brengen. Als het teveel wordt: gewoon skippen.

Lees verder »
Drie schilderijtjes ambachten

Oude ambachten

De Hoedemaker, de Kleermaker, De Koperslager: Belangrijke Beroepen uit Vervlogen Verleden.
In de tijd van wintermarkten staan ze weer even in de belangstelling.

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.