Alle blogjes van de maand: augustus 2016

Tentoonstelling Breien!

De langlopende tentoonstelling Breien! in het Fries museum is morgen voor het laatst te zien. Daarna worden al die mooie vitrines weer weggehaald. Met toestemming plaats ik vandaag foto’s van alle vitrines op m’n blog. Het geeft een overzicht van de breigeschiedenis in Nederland, vanaf 1500 tot nu.

Lees verder »

Oogstfeesten

“Scheppende arbeid is de meeste menselijke arbeid en staat daarom hoog aangeschreven. Wie scheppend werkt, gebruikt de materie op de meest juiste wijze en ontvangt als beloning niet alleen het resultaat, maar tevens een voldaan en gelukkig gevoel. En wie zou dit niet telkens opnieuw willen ervaren?” Citaat uit het voorwoord van een leuk handwerkboekje.

Lees verder »

Tas

Tegen de achtergrond van een betegelde muur kwam m’n Hollandse tas goed uit. En daarna nam ik de tas deze week overal naar toe.

Lees verder »

Applicatiewerk

“Ontdek eindeloze combinaties en maak de meest bijzondere ontwerpen.” zo prijst een boek over appliqueren zichzelf aan. Ik appliqueerde eerst een pannekoek….

Lees verder »

Monumenten (in kruissteek)

Als je een bezoek brengt aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, dan kom je vanzelf ook de markante toren De Drommedaris tegen. Dit monument was het eerste gebouw waar iemand in de zestiger jaren een kruissteekpatroon van maakte, en daarna kwam er een heel boekje met monumenten in kruissteek.

Lees verder »

Zomerzotheid

Ik ben een beetje zomerzot. Dit is een deel van mijn verzameling schellekoorden, maar ik kom er met de warmte niet aan toe om daar nu foto’s van te maken.

Lees verder »

Boeken over weven en binden en verven

Met weven, plooien, binden en verven mooie dingen maken! Duizenden jaren geleden al werden technieken ontwikkeld om op slimme en effectieve wijze stoffen te vervaardigen. Sommigen bestudeerden oud textiel in musea, en schreven daarna een boek om de techniek na te kunnen doen.

Lees verder »

(postzegels) Mooi Nederland

Het museum werkt aan een tentoonstelling aan de hand van de Canon van Nederland. Stap voor stap zal de geschiedenis van het dagelijks leven met de grote gebeurtenissen uit het verleden verbonden worden.

Lees verder »

Overhanddoek Hollands Glorie

Na de watersnoodramp kreeg Nederland prefab-huisjes zodat gezinnen zo snel mogelijk weer een dak boven hun hoofd hadden. Eén van die vroegere huisjes is opnieuw opgebouwd in het Openluchtmuseum. En daar hing (tijdelijk) een extra overhanddoek: Hollands glorie.

Lees verder »

Oude handwerkboekjes

In het depot “Dingenliefde” in het Openluchtmuseum bekeken we opstellingen en filmpjes die de veranderingen in het Nederlandse leven illustreren.
Mijn ‘dingenliefde’ strekt zich vooral uit naar oude handwerkboekjes.

Lees verder »

And now you hold me!

Vandaag onze trouwdag. Net als iedereen hadden we op onze levensweg obstakels en vergezichten.
En voor de gelegenheid borduurde ik twee levensbomen.

Lees verder »

Het kaartweefboek

Heel lang wisten archeologen niet waarvoor de doorboorde plaatjes waren die ze bij opgravingen vonden. Tot iemand het reconstrueerde: die zijn voor kaartweven, wat ze vroeger in alle culturen konden. Een nieuw exemplaar van het kaartweefboek.

Lees verder »

Heel erg in: de cactustrend

“Heel erg in, de cactustrend”, kopte Ariadne in augustus 1990. Nu is de cactus-trend wéér heel erg in.
Als die cactus-trend maar niet op stekelige levensperikelen slaat…..

Lees verder »

Blauw en rood en geel

Dat had ik gisteren toen ik op weg ging niet verwacht: dat ik uur later m’n tas zou neerzetten in een kantoortje van een sleepburo, waar ik koffie kreeg om van de schrik te bekomen.

Lees verder »

Gestikte deken

Zo, m’n eerste gestikte deken (van de vier die ik in de uitverkoop deed) is op de post.
Eerst speelde ik er nog even mee….

Lees verder »
Kantklossen Yvonne Scheele-Kerkhof

Tentoonstelling The Beauty of the Orient

Er is veel Beauty in the Orient. Yvonne Scheele Kerkhof heeft prachtige kantklos-kunst gemaakt geïnspireerd op oude oosterse motieven. Binnenkort is er een tentoonstelling van haar kunst in Duitsland, niet zo ver van de Nederlandse grens.

Lees verder »

Boeken over jelly rolls

Ineens was er in de quiltwereld een nieuwe wind gaan waaien door de aantrekkelijke mooie nieuwe stoffen: lange repen voorgesneden stof. Deze heten jelly rolls en je kunt er heel mooie quilts mee maken.

Lees verder »
DMC boekjes

Oude DMC-boekjes

Mooie oude DMC-boekjes!
Ze verschenen vroeger in hoge oplagen, in meerdere talen, en gedurende tientallen jaren. En ze zijn nog steeds mooi!

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.