Laat nu al wat Neerland heet….
Op 31 augustus 1948 vierde koningin Wilhelmina niet alleen haar verjaardag, maar ook haar 50 jarig regeringsjubileum. Het was de laatste keer dat Koninginnedag op die datum werd gevierd.
Op 31 augustus 1948 vierde koningin Wilhelmina niet alleen haar verjaardag, maar ook haar 50 jarig regeringsjubileum. Het was de laatste keer dat Koninginnedag op die datum werd gevierd.
Picknick-quiltje in kleuren die bij eind-augustus passen.
Katoen: grondstof voor veel handwerk-materiaal, maar ook voor papier.
Op de jaarlijkse truckersdag zitten verstandelijk gehandicapten uit de regio naast de bestuurders. In kolonnes rijden al die vrachtwagens in en door de stad.
De Fransen noemden dit beroemde boek uit 1963 nuchter: L’art du tricot, de kunst van het breien.
Maar in Nederland kwam het uit onder de treffende naam: Breivreugd!
Lavendelkussentjes. Als je die ook nog wilt maken, vergeet dan niet op tijd de lavendel te oogsten voordat ze verregent.
De langlopende tentoonstelling Breien! in het Fries museum is morgen voor het laatst te zien. Daarna worden al die mooie vitrines weer weggehaald. Met toestemming plaats ik vandaag foto’s van alle vitrines op m’n blog. Het geeft een overzicht van de breigeschiedenis in Nederland, vanaf 1500 tot nu.
“Scheppende arbeid is de meeste menselijke arbeid en staat daarom hoog aangeschreven. Wie scheppend werkt, gebruikt de materie op de meest juiste wijze en ontvangt als beloning niet alleen het resultaat, maar tevens een voldaan en gelukkig gevoel. En wie zou dit niet telkens opnieuw willen ervaren?” Citaat uit het voorwoord van een leuk handwerkboekje.
Tegen de achtergrond van een betegelde muur kwam m’n Hollandse tas goed uit. En daarna nam ik de tas deze week overal naar toe.
Handwerk-plezier hoort bij Handwerkboeken-plezier!
“Ontdek eindeloze combinaties en maak de meest bijzondere ontwerpen.” zo prijst een boek over appliqueren zichzelf aan. Ik appliqueerde eerst een pannekoek….
De paarse hei maakt me blij! (Ik wou ook nog even een praatje maken….)
Als je een bezoek brengt aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, dan kom je vanzelf ook de markante toren De Drommedaris tegen. Dit monument was het eerste gebouw waar iemand in de zestiger jaren een kruissteekpatroon van maakte, en daarna kwam er een heel boekje met monumenten in kruissteek.
Ik ben een beetje zomerzot. Dit is een deel van mijn verzameling schellekoorden, maar ik kom er met de warmte niet aan toe om daar nu foto’s van te maken.
Nog weer een tropische dag: wij hebben een plensje water nodig en een plekje in de schaduw.
Met weven, plooien, binden en verven mooie dingen maken! Duizenden jaren geleden al werden technieken ontwikkeld om op slimme en effectieve wijze stoffen te vervaardigen. Sommigen bestudeerden oud textiel in musea, en schreven daarna een boek om de techniek na te kunnen doen.
Het museum werkt aan een tentoonstelling aan de hand van de Canon van Nederland. Stap voor stap zal de geschiedenis van het dagelijks leven met de grote gebeurtenissen uit het verleden verbonden worden.
“Over merklappen gesproken” en “Merklapmotieven”. Twee belangwekkende en aantrekkelijke studies uit de vorige eeuw.
Na de watersnoodramp kreeg Nederland prefab-huisjes zodat gezinnen zo snel mogelijk weer een dak boven hun hoofd hadden. Eén van die vroegere huisjes is opnieuw opgebouwd in het Openluchtmuseum. En daar hing (tijdelijk) een extra overhanddoek: Hollands glorie.
In het depot “Dingenliefde” in het Openluchtmuseum bekeken we opstellingen en filmpjes die de veranderingen in het Nederlandse leven illustreren.
Mijn ‘dingenliefde’ strekt zich vooral uit naar oude handwerkboekjes.
Oogstfeest in het Openluchtmuseum in Arnhem.
Vandaag onze trouwdag. Net als iedereen hadden we op onze levensweg obstakels en vergezichten.
En voor de gelegenheid borduurde ik twee levensbomen.
Tassen van touw (en katoen), om te haken, guimpen, vlechten, knopen en/of te breien.
Heel lang wisten archeologen niet waarvoor de doorboorde plaatjes waren die ze bij opgravingen vonden. Tot iemand het reconstrueerde: die zijn voor kaartweven, wat ze vroeger in alle culturen konden. Een nieuw exemplaar van het kaartweefboek.
“Heel erg in, de cactustrend”, kopte Ariadne in augustus 1990. Nu is de cactus-trend wéér heel erg in.
Als die cactus-trend maar niet op stekelige levensperikelen slaat…..
Dat had ik gisteren toen ik op weg ging niet verwacht: dat ik uur later m’n tas zou neerzetten in een kantoortje van een sleepburo, waar ik koffie kreeg om van de schrik te bekomen.
Mijn quiltje ligt op een knalgele auto van de hulpdienst. Ik had grote pech vandaag en m’n auto raakte total loss.
Bekende plaatsen die zo markant in het Nederlandse landschap zijn (geweest) wil ik graag eens bezoeken. Vandaag ga ik op weg naar Staphorst.
De vakanties beginnen ten einde te lopen en er worden op het werk weer de eerste verhalen uitgewisseld: “Hoe is je vakantie geweest?”
Holland is mooi!
Randen borduren! In deze boeken staan er honderden! Voor heel veel randjes-plezier.
Weven werd en wordt over de hele wereld gedaan, en elke cultuur ontwikkelde eigen technieken en tradities.
“Om te doen waar u zin in hebt!” is de ondertitel van deze prinsess-toppers.
Na een week somber weer valt er weer een lichtstraal op de kussens.
Een geisha is een hoogopgeleide en gerespecteerde Japanse gastvrouw. Zij entertaint gasten met gesprek, zang, muziek en dans.
Er wordt gewerkt aan een recordpoging om de grootste gehaakte deken ter wereld te maken. Iedereen kan meedoen! Liefst samen met anderen.
Samenhaken = lekker samen bezig zijn.
Jutta Lammèr was een veelschrijfster op hobby- en handwerkgebied. Deze boekjes van haar hand verzamelde ik.
Zo, m’n eerste gestikte deken (van de vier die ik in de uitverkoop deed) is op de post.
Eerst speelde ik er nog even mee….
Het oudste en het meest bekende Durable-boekje samen op de foto. En een overzicht van alle mij-bekende titels van Durable-boekjes.
Er is veel Beauty in the Orient. Yvonne Scheele Kerkhof heeft prachtige kantklos-kunst gemaakt geïnspireerd op oude oosterse motieven. Binnenkort is er een tentoonstelling van haar kunst in Duitsland, niet zo ver van de Nederlandse grens.
Op de derde antiek-en-brocante markt van deze zomer was er opnieuw veel moois te zien. Ook al regende het.
Ineens was er in de quiltwereld een nieuwe wind gaan waaien door de aantrekkelijke mooie nieuwe stoffen: lange repen voorgesneden stof. Deze heten jelly rolls en je kunt er heel mooie quilts mee maken.
In sommige van mijn oude boeken zitten kranteknipsels die bij het boek passen. Ikat-weven is een ingewikkelde weef- en afbind-techniek uit Indonesië.
Mooie oude DMC-boekjes!
Ze verschenen vroeger in hoge oplagen, in meerdere talen, en gedurende tientallen jaren. En ze zijn nog steeds mooi!
De winkel van Tweedehandswerk heeft een groot assortiment artikelen. Veel oude boeken, want die zijn in onze tijd weer bruikbaar. Net als veel borduurwerken, want die zijn te mooi om niks mee te doen.
De laatste 15 weken worden weergegeven
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
Het bericht is succesvol verstuurd.
Bedankt hiervoor.