Kranteknipsels in boeken over ikat-weven

Boeken over ikat

Ikat is minder bekend als batik. Ikat-weven is een bewerkelijk proces. De te weven draden worden niet één maar tweemaal opgespannen op een frame of weefgebouw. Ook wordt een speciale afbind-techniek gebruikt. Het ikat-weven werd en wordt nog gedaan in het oosten van Indonesië. Iedere streek kent zijn eigen stijl en kleurgebruik.

De taal der kleding: da’s altijd interessant! Mensen die veel met een bepaald onderwerp bezig zijn, zien vaak ook artikelen in kranten en tijdschriften die hen interesseren. En soms kwam het er toe om een artikel uit te knippen en in een boek te stoppen wat over hetzelfde onderwerp gaat. Als ik bezig ben met het toevoegen van oude boeken voor m’n shop, dan kom ik soms dit soort oude knipsels tegen. En nu wou ik dus eens zeggen: die laat ik er dan altijd inzitten. Een extraatje voor degene die een boek bestelt. Vanuit de gedachte: wat voor de vorige eigenares(se) interessant was, is dat waarschijnlijk ook wel voor een nieuwe koopster.

Dit boek Weefsels en adatkostuums is verscheen naar aanleiding van een bepaalde tentoonstelling. Dan is er vaak al zòveel voorbereidend werk verricht, dat het ook jammer zou zijn om daar géén boek over te maken. Het is enerzijds een vakboek, met veel gedetailleerde informatie, anderzijds een kijkboek, wat geïnteresseerden onder de indruk doet komen van de kunstzinnigheid en vakkennis van Indonesische vrouwen. Het gaat over batik en ikat, goudweefsels en borduursels met zijde en kralen. En over de betekenis die veel weefsels hadden en hebben in het uitgestrekte eilandenrijk van Indonesië.

Ik heb zelf sinds kort ook een ikat-sjaal en ik ben er helemaal weg van. Zò soepel en sierlijk en warm tegelijk. Een paar dagen geleden gebruikte ik hem op de grote boekenmarkt. We gingen al vroeg, en toen was het nog wat fris om de rivier over te varen. Maar ik wilde geen vest of jas mee, want daar heb je later weer last van (als je van plan bent veel te kopen). Dan is zo’n dunne sjaal die weinig ruimte inneemt en tòch veel warmte biedt echt ideaal.

Ik heb ook nog een ander boekje over ikat-weefsels en daar zaten toevallig ook wat knipsels in. Over diezelfde tentoonstelling, die al in 1983 werd gehouden. Deze boekjes zijn van heel verschillende herkomst. Dan is het vast een tentoonstelling geweest die veel indruk heeft gemaakt. Lijkt me ook terecht: ikat-weefsels zijn prachtig!
Hier vind je interessante informatie over ikat-weven, met duidelijke foto’s die het proces laten zien. Leuk als je er nog wat meer over wil weten.
En hier vind je informatie over een a.s. lezing over Ikat, georganiseerd door Weefnetwerk.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

1 reactie op “Kranteknipsels in boeken over ikat-weven”

  1. De koopster van deze beide boeken maakte me attent op een lezing over ikat, begin november, georganiseerd door Weefnetwerk. Naar aanleding van deze informatie heb ik nog een zinnetje toegevoegd aan m’n blogje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013