Alle blogjes van de maand: november 2014

Bek Etnische moteiven en geborduurd kussen met olifanten

Olifantenkussen

Ik hou ervan om een boek en een handwerk te combineren voor een foto. Dit is denk ik zo’n beetje de meest kleurrijke foto die ik op deze manier kan maken. De komende week nog méér ‘boekenblogjes’!

Lees verder »
Patchwork geel kleedje met oranje sterren

Streep(je)

De laatste dag van mijn eerste blogjaar op Tweedehandswerk voelt voor mij een beetje als streep. Hoewel m’n blogjes natuurlijk maar betrekkelijk zijn: er zijn heel wat belangrijkere dingen in het leven. Maar toch…. een heel jaar lang elke dag geblogd over handwerk….

Lees verder »
Collage handwerkpaketten op Tweedehandswerk

Handwerkpakketjes

Vroeger vlogen ze de winkel uit, de borduurpakketjes waar borduurgaren en patroon waren bijgesloten. Die reactie kreeg ik van iemand die vroeger bij een handwerkwinkel werkte. Bij mij nu de mogelijkheid om alsnog iets heel ouds te borduren. En dat kan zelfs héél oud zijn. Wat dacht je van de Nachtwacht bijvoorbeeld? Dit weekend krijg je bij alle bestellingen nog flinke korting!

Lees verder »
Tapisserieschilderij de Arenleesters van Millet

De Arenleesters van Millet

In Amerika was het afgelopen week Thanksgiving en ook in ons land werd op sommige plekken Dankdag voor de Oogst gehouden. Dit is een beroemd schilderij van Millet, wat treffend uitbeeld hoeveel moeite er soms moet worden gedaan om een beetje te eten te hebben.

Lees verder »
Collage handwerken in Tweedehandswerk shop

Handwerk-aanbiedingen op Black Friday

Black Friday: Dat is in Amerika traditiegetrouw de dag na Thanksgiving. Winkels komen met aanbiedingen en het publiek jaagt op koopjes. Ik had in mijn winkeltje ook een Black Friday: op alles kreeg je 25 % korting!

Lees verder »
Bromelia

Tweedehands – tweede kans. Tweede bloei!

Een oude plant die ik ooit kreeg is weer gaan bloeien, na jarenlang in een verborgen hoekje te hebben gestaan. Zo is het ook met tweedehands handwerkboeken: na jarenlange vergetelheid mogen ze weer uit hun verborgen hoekjes komen!

Lees verder »
Haakboekjes Fijn haakwerk

Fijn haakwerk, nieuw haakwerk

Zo lijkt dit kleedje wel een spinneweb! Ik liet deze foto eerder zien en kreeg toen de vraag of ik daar ook een patroon van heb. Na even zoeken is het antwoord nu: ja. De beschrijving van dit kleedje staat in één van de haakboeken die ik te koop heb.

Lees verder »
Gehaakt tasje op boomstam

Wat doen we met de restjes?

Het crochet-along-project waarbij duizenden vrouwen een deken haakten is afgelopen. Wat doen we met de restjes? Daar zou je een klein tasje van kunnen maken om weg te geven. Over dit idee schreef ik een gastblog en ik hoop dat veel haaksters meedoen. Geven maakt blij!

Lees verder »
Merklap Marie 1926

Merklap Marie 1926

Wie was Marie? Ik weet het niet. We weten alleen dat ze in 1926 geboren was. Een merklap kan een aandenken zijn, maar ook zonder de achtergrond te kennen is een mooie merklap een sieraad voor een handwerkliefhebster.

Lees verder »
Gehaakte margrietjes

Gehaakte en gestempelde margrietjes

Als ik niks te doen heb (wat niet vaak voorkomt), dan haak ik een paar margrietjes. Dit jaar worden er volop bloemen en blaadjes gehaakt. Mijn ginko biloba blaadjes maakte ik om wat over deze levensboom te schrijven.

Lees verder »
Stempel Margriet Tweedehandswerk

Tweedehandswerk

Voortaan plaats ik bij bestellingen dit stempel op de envelop. Ik vind het leuk om in dit digitale tijdperk ook nog lekker ouderwets en handmatig een stempeltje te zetten.

Lees verder »
Randje per week

Randje per dag

Dit jaar is het ‘Randje per week’ project heel populair. Ik begon pas op 1 november met mijn randjes en borduur nu één randje per dag! Zo hoop ik in één maand mijn lap vol te hebben.

Lees verder »
Boek Glorious Knitting Kaffe Fassett

Glorious Knitting

Glorious Knitting is één van de eerdere boeken van de innovatieve en creatieve man die wereldberoemd werd door zijn boeiende kleurgebruik.

Lees verder »
Patroonblad Merklap Nuttig en Fraai

Nuttig en fraai

Vroeger was “nuttige handwerken” voor meisjes een verplicht vak op de lagere school. Later was er ook een regeling voor “fraaie handwerken” bij het voortgezet onderwijs. Een leuk boekje “Nuttig en Fraai” laat veel merk-en stoplappen zien uit de Rotterdamse regio, en geeft veel informatie over het onderwijs van de 19e eeuw.

Lees verder »
Ginko Biloba blaadjes gehaakt

Ginko Biloba

De Ginko Biloba is een levensboom die het verdient om grote bekendheid te krijgen. De karakteristieke blaadjes van deze boom hebben grote geneeskracht en helpen onder andere tegen oorsuizen.

Lees verder »
Quilt courthouse steps

Quiltje voor m’n dochter

“Growing steps” zo noemde ik dit quiltje wat ik maakte voor mijn dochter. Ik gaf het haar op een belangrijk moment in haar leven. Nu gaat ze eens een kijkje nemen in het land waar de Amish zoveel mooie quilts hebben gemaakt.

Lees verder »
Bonte lappendeken in de duinen

Bonte lappendeken in de duinen

Op een sombere novemberdag weer even vrolijk worden door de herinnering aan een voorbije zomer. Hopelijk heeft iedereen van die goede herinneringen waardoor ‘november’ minder vervelend is. En anders wordt je van deze bonte mengeling van lapjes misschien opgebeurd.

Lees verder »
Twee gehaakte tasjes tulpensteek

Hand-werk

Hand-werk: een woord wat we meestal reserveren voor haken, breien, borduren en dat soort dingen. Maar het werk wat een paar sterke mannen bij ons uitvoeren is eigenlijk ook hand-werk. Maar dan met zaag en hamer en boormachine en verfkwast.

Lees verder »
Draaiorgelpoppen met gebreide dasjes

Draaiorgelpoppen met gebreide dasjes

Alles en iedereen doet mee met de breimode! Ook de draaiorgel-poppen! Deze foto’s werden gemaakt door m’n dochter en stuurde ze me toe per app. “Zult u vast wel leuk vinden, mam!” Ja dat klopt, zulke foto’s vind ik erg leuk om te zien. En te laten zien!

Lees verder »
Kussen tapisserie aap roos zeef

Geborduurd leesplankje in de kist

Vlak voordat een handige kist die hier jarenlang stond werd meegenomen, realiseerde ik me dat ik die nog nooit had gebruikt als foto-achtergrond. Maar ik zag nog wel kans om er één van m’n kussens in te leggen.

Lees verder »
Breigids

Wibra wol met breigids

De Wibra levert volop mooie wol, en ik vind het leuk om oude breigidsen te koop aan te bieden. Deze is uit 1983 en weer goed bruikbaar. Voor de foto rolde ik een bolletje Wibra-wol op dezelfde wijze op als op de cover van dit leuke boekje.

Lees verder »
Bolletjes wol en kleurpotloden

Mixed up

We halen van alles overhoop deze week en zijn lekker bezig om het huis op te knappen. Aan het eind van de week voel ik me een beetje mixed up. Niet erg, alles komt wel weer op z’n plek.

Lees verder »
Drie boeken Joegoslavisch borduren

Joegoslavisch borduren

Een blogje over een paar boeken over volkskunst uit de Balkan. Sommige boeken (zoals deze!) vind ik zelf erg mooi en dan ben ik blij dat ik meerdere exemplaren heb voor mijn groeiend winkeltje.

Lees verder »
Granny squares bij slijptol

Granny squares machine

Zojuist werd hier een machine achter m’n huis gezet die voor een ongewoon gat in m’n dak wordt gebruikt. Het is een bijzondere machine, want hij lijkt ook grannies uit te spugen.

Lees verder »
Grote granny square op afgevallen blad

Buiten spelen

Stoere mannen kunnen goed overweg met enge machines. Maar met wat fantasie produceert zo’n apparaat een leuk haakwerkje.

Lees verder »
Drie kruissteek kerstkaarten Ariadne 1990

Kruissteek kerstkaarten Ariadne

Bij het decembernummer van een oude Ariadne zaten een paar leuke kruissteek-kaarten. Kent iemand ze nog van vroeger? Deze drie kaarten zitten ook nog op een extra omslag van een Ariadne in m’n shop.

Lees verder »
Gehaakte deken over tuinbankje

Kleur!

Heerlijk genieten van kleuren! Kleuren van de natuur, kleuren van wol en katoen, en de nieuwe kleuren waarin mijn huis wordt geschilderd! Kleur is zo’n geweldige verrijking!

Lees verder »
Boek Historische kruissteekpatronen

Berliner woolwork

Vandaag de herdenking van de val van de Berlijnse Muur. Daarom maakte ik een blogje met wat achtergrond-informatie over Berliner Woolwork.

Lees verder »
Mandje schapewol

Mandje schapewol

De wol in dit mandje is afkomstig van meerdere mij onbekende spinsters. Maar iedereen spinde toch wel op dezelfde manier, dus het past wel bij elkaar. Ik verzamelde een mandje vol en begon een sjaal te breien.

Lees verder »
Granny squares van katoen

Granny squares in de herfst

Twee foto’s van de vorige herfst, toen ik net weer was begonnen met het haken van granny squares. Over beide foto’s loopt een diagonale streep. Waar gaat die streep naar toe?

Lees verder »
Strokenquilt aan waslijn op Schiermonnikoog

De waslijn op Schiermonnikoog

Alles in het leven geeft herinneringen: elke ontmoeting, elke belevenis, elke stof en elke vakantie. Voor mij is deze strokenquilt de eerste herinnering aan een fantastische midweek op Schiermonnikoog. Ik wou dat ik nu ook nog zo’n mooie waslijn in m’n duintuin had!

Lees verder »
Gehaakt tasje aan strandpaal

Midweek op Schiermonnikoog

Een oud gehaakt tasje (meer dan dertig jaar geleden gemaakt) hing ik op aan een standpaal. Daarna liep ik het brede strand over, op weg naar een stipje aan de horizon. Een overweldigend gevoel van tijdloosheid en onbegrensdheid krijg je op dit strand.

Lees verder »
Gehaakte kleedjes op strand

Radertjes in het schelpenzand

Kort blogje om gelijk bij thuiskomst maar even de foto-van-de-dag te vervangen door een foto-van-gisteren: zes radertjes in het schelpenzand. Wat mooi dat al die radertjes van electronica en wifi het perfect deden!

Lees verder »
Smyrna kleed

Smyrna kleed op voorbedrukt stramien

Borduren op voorbedrukt stramien met dikke sudan wol is luxe-borduren. De aanschaf van wol en stramien is niet goedkoop, en je zou kunnen zeggen dat je ook wel van een patroon kunt borduren. Maar het borduurt zò fijn en het resultaat wordt zò mooi dat het die hogere kosten ook wel waard is.

Lees verder »
Kalender 1983 Permin Paddestoelen

Paddestoelen

De Permin-kalenders zijn verzamelaars-objecten. De schilderijtjes van de paddestoelen zijn gemaakt met de patronen hieruit.

Lees verder »
Drie boekjes over batik

Batik

Batik: stof die leeft! Met karakteristieke patronen en sfeervolle kleuren is batik altijd boeiend.

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.