Alle blogjes van de maand: oktober 2014

Lappendekens aan waslijn

Uitwaaien

Uitwaaien op een waddeneiland: daar hebben wij af en toe heel veel behoefte aan! We huren het liefst een vrijstaand huisje, en als daar dan ook nog een waslijn voor staat, ben ik helemaal blij. Leuk om mijn meegenomen lappendekens aan op te hangen. Meestal neem ik dezelfde oude lappendekens mee, zonder tussenvulling. Die komen juist in de duinen ook mooi uit.

Lees verder »
Wit kleedje kunstbreien

Kunstbreien

Kunstbreien is de juiste benaming voor een techniek die al 200 jaar bekend is en nu weer aan een herleving toe is. Er kunnen prachtige resultaten worden bereikt met dun garen en dunne breipennen.

Lees verder »
Gehaakt tasje op gehaakte deken

Gebruik van de weegschaal bij het haken

Veel handwerkers kennen de sport om precies uit te komen met je garen. Soms is het nodig om terwijl je nog bezig bent wat berekenigen te maken, om de kans te vergroten dat je genoeg wol hebt. Ik gebruik daarbij vaak de weegschaal.

Lees verder »
Zandloperquilt over berkenstam

Een jaar geleden

Een berkenstam als streep. Een jaar geleden maakte ik deze foto, en nu pas durf ik hem te laten zien. En wat meer is: gister durfde ik ook weer op dit plekje te komen. De berkenstam lag er nog, maar de lading is er wat af. De tijd is door de zandloper gegaan.

Lees verder »
Gehaakte deken over hek bij runderen

Picknick eind oktober langs de Waal

Op een uitzonderlijk mooie oktoberdag had ik mij met gehaakt picknickkleed langs een rivier genesteld. Na een uurtje kreeg ik bezoek van een groep brandrode runderen en kon ik de mooiste foto maken die ik me wensen kon.

Lees verder »
Randje per week

Randen lap

M’n rand-per-week liep wat vertraging op. Dit weekend zocht ik wat nieuwe randen op en nu nadert de lap haar voltooiing.

Lees verder »
appeltaart met gehaakte pannelappen

Appeltaart

Appeltaart met bonte pannelappen. Ik maak het wel vaker een beetje bont als ik aan het koken ben. Zo probeerde ik eens uit wat er gebeurt als je spagetti in de taart verwerkt.

Lees verder »
Twee keer appeltaart

Appeltaartweekend

Als je een appeltaart meeneemt op een herfstwandeling, dan is het fijn als je die niet op de grond hoeft te zetten. Voor een herfstpicknick kun je het beste een oud geborduurd tafelkleedje meenemen.

Lees verder »
Trendy tassen en trendy assecoires

Trendy

Als uitzondering op mijn tweedehands-boekenaanbod nu ook een paar nieuwe boeken in m’n shop. Deze boeken – die eerst in Tjechië verschenen – laten goed zien wat er in onze tijd allemaal trendy is op handwerkgebied.

Lees verder »
Breisteken boeken

Gidsen voor breisteken

Het fijne van dit soort boeken vind ik dat je zelf een steek kunt uitzoeken bij de wol die je hebt. De wol bepaalt of een steek ‘past’, maar de steek bepaalt weer of de wol tot z’n recht komt. Dit zijn handige overzichtsboeken.

Lees verder »
Jute tas met tulpensteek

Jute tas met tulpensteek

De hit van dit jaar in handwerkland is het versieren van een jute boodschappentas. Eerder maakte ik er één met groene achtergrond voor de tulpen. Nu maak ik er nog één, en groeien de tulpen op paarse grond.

Lees verder »
Gehaakte tasjes

Gehaakte tasjes

Een leuke manier om kleine tasjes te haken vond ik in het noorden van het land. Voor mij was dit idee nieuw, maar een link naar een blog van iemand anders die al veel eerder over deze tasjes schreef verwijst naar een post uit 2011. Hoe dan ook: ze zijn leuk genoeg om na te maken!

Lees verder »
Oranje tasje van raffia

Raffia tasje

Het zou me niet verbazen als in onze tijd ook het werken met raffia weer populair wordt. Je kunt er leuke effecten mee bereiken, zoals in dit tasje.

Lees verder »
Breitijdschriften en kindertruien uit tachtiger jaren

Oude brei-tijdschriften

In de tachtiger jaren werd er in Nederland ook enorm veel gebreid en verschenen er veel tijdschriften met patronen. Vandaag plaats ik een aantal van die oude tijdschriften in m’n shop. Veel breisters van mijn generatie zullen ze nog wel herkennen en voor de nieuwe breisters is het leuk om te zien dat er tòen ook volop werd gebreid!

Lees verder »
Brei tijdschriften Libelle

Oude Libelle brei-tijdschriften

De Libelle deed in de tachtiger jaren volop mee met het aanbieden van talloze patronen voor truien en vesten. Elk jaar verscheen een aparte bijlage met 100 modellen en ook gaven ze aparte tijdschriften uit, boordevol brei-aanbod.

Lees verder »
Gehaakt klein tasje

Mooi herfstweekend

Er is een leuke manier om tasjes te haken: je begint met de bodem en haakt dan in het rond. Rondjes fietsen in het bos is dit mooie herfstweekend ook heel populair!

Lees verder »
Vogeltjeskussen

Tuinwerkdag

Naast de tuin van mijn ouderlijk huis staat een kolossale eikenboom, die elk jaar duizenden eikeltjes rondstrooit. Als je die even laat liggen, zijn het al jonge boompjes geworden. Die trok ik vandaag uit de grond. Als compensatie dat daar later geen vogeltjes meer in kunnen zitten, legde ik er even een nieuw/tweedehands vogeltjeskussen op.

Lees verder »
Gebreide baret

Huisvlijt op een herfstmarkt

Op een kleine herfstmarkt in een buurtschap (opbrengst voor de plaatselijke muziekvereniging) kocht ik een prachtige handgebreide baret. En na mij kwamen nog twintig dames deze kraam bewonderen. Handwerk op dit soort markten verdient alle aandacht, vind ik, en daarom maakte ik nog even een blogje.

Lees verder »
Afbeelding van schilderij Nicollas van der Waay, weesmeisjes uit burgerweeshuis

Weesmeisjes uit het Burgerweeshuis

Een bespreking van twee boeken over de merk- en stoplappen die in vroeger eeuwen o.a. door weesmeisjes uit het Burgerweeshuis in Amsterdam werden gemaakt. Eén boekje is al oud (en heb ik te koop), één ander boek is nieuw en al aardig bekend geworden.

Lees verder »
Vijftien vintage handwerkboeken

Vintage handwerkboeken

Sinds de vorige keer dat ik een overzichts-collage van vintage handwerboeken liet zien, heb ik ongeveer vijftig nieuwe boeken toegevoegd. In deze collage zie je er vijftien.

Lees verder »
Twee kruissteek kopjes met schotel

Ruilen huilen? Tijd is geld?

Koffie-drinken is dacht ik een momentje ontspanning. En ik vind het dan ook wat vreemd om bij elke slok geconfronteerd te worden met een oubollige volkswijsheid. “Ruilen huilen” en “Tijd is geld’. Wat een wijsheid op een kopje! Maar na enig nadenken bedacht ik het volgende: De spreuken op deze kopjes zijn waarschijnlijk “Conversation starters”!

Lees verder »
Groot handwerkboek uit grootmoeders jeugd

Groot handwerkboek uit grootmoeders jeugd

Het Groot Handwerkboek uit Grootmoeders Jeugd is één van de leukste handwerkboeken die ik heb. Gelukkig dubbel, dus één voor m’n shop. Ruim 100 handwerken van vroeger om nu zelf te maken, maar vooral: prachtige modeprenten voor veel kijkplezier.

Lees verder »
Stapel dikke handwerkboeken met geborduurde bloemen

Stapel dikke handwerkboeken

Welkom nieuwe bezoekers die via de link van Simone bij mij komen! Begin december verzorg ik bij haar een boekentafel en wil ik ook graag deze dikke vintage handwerkboeken meenemen. Juist deze week ben ik bezig heel veel tweedehandsboeken toe te voegen aan m’n shop. Kom nog eens terug, want er komt nog veel meer in m’n tweedehandswerkwinkeltje.

Lees verder »
Tapisserietasje met paarden

Konikspaarden langs de Waal

Na een lange medische behandeling ga ik graag even ontspannen in een natuurgebied. Dit keer verrastten een paar konikspaarden mij met een show. Mijn meegenomen tapisserie-tasje had zich geen mooiere entourage kunnen wensen!

Lees verder »
Gehaakte stola granny squares over prikkeldraad

Gehaakte stola bij wit licht

“Ik wilde wel mijn vleugels uitslaan en net als de ganzen boven het water vliegen. Ik had geen vleugels, maar wel een stola in de auto. Te zien is hoe met eenvoudige granny squares een simpele omslagdoek is opgebouwd.”

Lees verder »
Mand met gebreide poppetjes

Gebreide poppetjes

Vijf schattige gebreide poppetjes in een mandje, gemaakt door mijn handwerkvriendin. De popjes verlangen er naar om uit de mand te klimmen en de vrijheid te proeven.

Lees verder »
Geborduurd schilderij vogel en rozen

Herfstkleuren

Drie foto’s in geelachtige herfsttinten laat ik nog even zien. De foto’s maakte ik eerder in de afgelopen week maar ik was er nog niet aan toegekomen om erover te bloggen.

Lees verder »
Visite haakwerkje met kopje koffie op Perzisch tapijtje

Gehaakte zakjes met gouden randje

Op visite neem ik graag een makkelijk haakwerkje mee. Soms weet je niet wanneer het de allerlaatste keer is geweest dat je bij iemand op visite bent geweest. Deze foto liet ik een half jaar geleden als eens zien; nu kan dat niet meer. Later maakte ik een gouden randje aan deze zakjes.

Lees verder »
Stapel handwerkboeken tussen gele bolchrysanten

Stapel handwerkboeken

Een stapel tweedehands handwerkboeken, zo hoog als twee bolchrysanten. Ik hou van handwerkboeken! Met plezier heb ik een flink aantal nieuwe-oude boeken toegevoegd.

Lees verder »
Avondlucht langs rivier

Avondlucht

De afgelopen tijd wat heb ik wat tweedehands handwerkpakketten toegevoegd. Dit is voorlopig de laatste. De komende tijd ga ik me bezighouden met het toevoegen van tweedehands handwerkboeken.

Lees verder »
Het Komplete Handwerken

Het Komplete Handwerken

De serie “Het Komplete Handwerken” was het eerste grote werk van het gedreven handwerk-echtpaar Beukers. De rode mappen die je nu nog wel eens tweedehands ergens kunt kopen zijn nog steeds zéér de moeite waard. Aanbevolen!

Lees verder »
Houten breinaaldenkokers en dozen

Houten breinaalden dozen

Het geluid van tikkende breipennen en het zicht van houten breinaaldendozen: allebei mooi. Er is nog een ander geluidje wat zo lekker klinkt: de “Plk” van het openen van de breinaaldenkokers. Dat kun je gerust tien keer doen voordat je de breipennen opbergt.

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.