Alle blogjes van de maand: juni 2016

In memoriam voor een lieve bloglezeres

Bloemen op het stenenstrand. Ik gooide bloemen in de zee, niet wetende dat op hetzelfde moment thuis iemand werd begraven van wie ik hield. Ze las m’n blog vanaf het allereerste begin en ze hield net zoveel van bloemen en stenen en taal en handwerk als ik. Op m’n blog een in memoriam voor een bijzondere vrouw.

Lees verder »

Mooie oude huizen

Mooie landhuizen met rieten daken of houten luiken. Met gladgestreken gazonnen en bloeiende rozen. Kolossale kastelen of juist schattige cottages. Landelijk gelegen, zichtbaar vanaf de weg of juist verscholen in het groen. Als je er niet in kunt wonen, kun je er wel één borduren misschien.

Lees verder »

Rondjes en vierkantjes

Soms is een borduurwerkje zo leuk dat je het jammer vind als het af is. Dat had ik bij dit rondjes-en-vierkantjes kussentje. Ik had nog wat garen over en maakte er nog één bij.

Lees verder »

Ikat weven

Op kramen bij Textieldagen of handwerkbeurzen kun je soms hele interessante attributen tegenkomen die horen bij oude handwerktechnieken. Zo zag ik ergens dit weefraam voor ikat-weven.

Lees verder »

Winter (borduur)werk

De Zilveren Slee werd vooral door koningin Wilhelmina gebruikt voor tochten door kroondomein het Loo, vaak in gezelschap van haar moeder koningin Emma. Ze mende dan meestal zelf, zoals te zien is op een een aquarel uit 1898, die in de stallen van paleis het Loo is aangebracht op de wand. De koetsier zat op

Lees verder »

Borduren in platsteek

Groente en fruit geborduurd in platsteek. Voor kruissteek-borduursters misschien een stap om bij te aarzelen om ook eens wat anders dan de kruissteek te proberen, maar ook platsteek levert mooie resultaten op.

Lees verder »

Patchwork in Parijs

Mijn stralende-sterren quiltje nam ik lang geleden mee naar Parijs en het lukte me om het te fotograferen nèt toen de lichtjes van de Eiffeltoren gingen flikkeren.

Lees verder »

Viooltjes in petit point

Violen staan erom bekend dat ze niet goed tegen de warmte kunnen. Het hele voorjaar kun je er plezier van hebben, maar als het dan warm wordt, zijn ze ineens weg. En nu bleek mijn geborduurde viooltjes ook al niet tegen de warmte te kunnen! De lijmlaag van de achterkant liet los en het schilderijtje kukelde op de grond.

Lees verder »
Boekjes frivolité

Doe mee met frivolité

Gedurende de tijd van Rococo beleefde frivolité een glansperiode. In de vorige eeuw werd het nog volop beoefend maar gleed een beetje weg zo rond 1980. En nu is het weer terug.

Lees verder »

Handwerk uit de gouden driehoek

De Gouden Driehoek is een gebied in Thailand, Laos, Myanmar en Vietnam. Hier wonen zes stammen die al eeuwenlang hun eigen cultuur hebben bewaard en dat wordt vooral ook weerspiegeld in prachtig handwerk. Deze stammen zijn: de Karen, Hmong, Mien, Lahu, Akha and Lisu. Dit handwerk heeft mij altijd bijzonder aangesproken. Ik weet nog goed

Lees verder »
Tapisseriekussens bij rivier

Twee kussens

We leven in een gebroken wereld en het is lang niet altijd zo mooi en vredig als op dit plaatje. Sterker nog: het is bijna nóóit zo mooi en vredig als op dit plaatje. Deze foto maakte ik vorig jaar na een tandartsbehandeling. Dan zoek ik altijd even dit rustige plekje op bij de rivier

Lees verder »

Quilter’s feelings

Quilters feelings! Het is het plezier om anderen te laten zien wat je gemaakt hebt, of wat je nog aan het maken bent. En om naar tentoonstellingen te gaan waarop quilts worden geshowd. Ook het plezier om een quiltje mee te nemen op vakantie.

Lees verder »

Praatje bij de korenbloemen

Ik borduurde een bekend motief uit de typische vormenrijkdom van de Balkan. Het motief is opgebouwd uit gestileerde harten en korenbloemen, en daarom leek het me leuk om het te fotograferen bij een veldje veldbloemen.

Lees verder »

Nog meer rozen

De rozen bloeien volop. Deze koningin der bloemen is op talloze wijzen afgebeeld in de kunst. En ook om te borduren is het denk ik de meest geliefde bloem.

Lees verder »

Souvenir de ma jeunesse

Rond 1900 werden de handwerktechnieken geoefend en de aan elkaar genaaide oefenlapjes heetten “Souvenir de ma jeunesse”. Tegenwoordig worden ook weer lange lappen met diverse handwerktechnieken gemaakt en die worden ‘Pronkrollen’ genoemd.

Lees verder »

Kanoën

We gingen een uurtje kanoën op het kanaal. Het was boven de 30 graden maar ik had toch een multifunctioneel oud dekentje mee.

Lees verder »

Kerkemarkten

Natuurlijk hebben àl de spullen die op een rommelmarkt of kerkemarkt komen te liggen een verhaal. Voor iemand heeft het lange tijd waarde gehad, maar het ging voorbij.

Lees verder »

Hello op Schiphol

We reden naar Schiphol om onze zoon op te halen. Daar stonden we dan midden in de nacht, op de plek van Hello -Goodbye. “I love flying away”, maar zéker ook: “I love coming back”.

Lees verder »

Mooie postzegels van bloemen en vlinders

Goedkoper kan ik het helaas niet maken om een boek op te sturen. Maar ik probeer wèl om een envelop er leuk uit te laten zien. Dat kan dit jaar heel goed met de vier series postzegels die van het mooie tekenwerk van Janneke Brinkman zijn gemaakt. De zomer-zegels zijn nu nog te koop.

Lees verder »

Vouwpatchwork ‘ding’

Leuk om elke dag wat met handwerk bezig te zijn, voor mij nu al 2,5 jaar via deze blog. Die behoefte om met andere handwerksters in contact te treden is er natuurlijk al veel langer. Vroeger schreven ze elkaar ook brieven! Vandaag vond ik twee van zulke oude brieven in een oud tijdschrift van Handwerken zonder Grenzen. Ze hadden het over een patchwork ‘ding’.

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.