Andermans werk op m’n blog

Tekening uit Ariadne 1970
Alleen in uitzonderingen liet ik op mijn blog foto’s zien uit boeken of tijdschriften op zo’n groot formaat als in dit blogje. Ik vond altijd: als je een foto zò groot laat zien, dan is het bijna plagiaat. Ik wilde ook nooit copieën maken van patronen want al zou ik die weggeven, dan is het tòch op het randje van wat ik niet wil, namelijk de auteurswet overschrijden. Maar het is wel allemaal wat lastiger geworden, in het internet-tijdperk, en regels zijn niet altijd duidelijk meer. Zo’n foto als van deze twee opengeslagen oude tijdschriften: die doet het vast fantastisch op m’n blog en het is reuze leuk om dat even te laten zien. Ik vond gisteravond een stapel oude tijdschriften die van m’n handwerk-tante zijn geweest (blij!) en bij deze tijdsbeeld-tekeningen kreeg ik zin om mijn bloglezers te laten raden uit welk jaartal dit komt. Maar het is op de grens, vind ik zelf, om die foto’s zo groot te laten zien. Bovendien komt er weinig eigen creativiteit van mezelf bij kijken. Meestal probeer ik iets bijpassends van mezelf bij zo’n opengeslagen boek of tijdschrift te leggen: dan kan het wèl.

Anders ligt het wanneer ik pagina’s van m’n boeken en tijdschriften laat zien in m’n shop. Dan is het duidelijk dat ik een indruk wil geven voor potentiële kopers. Dat doe ik door van die boeken een aantal bladzijden te fotograferen en in de galerij bij m’n shop te zetten. Maar op m’n blog: nee, dat lijkt teveel op pronken met andermans veren en dat wordt al zoveel gedaan op internet.

Maar nu – na twee-en-een half jaar op deze manier bloggen – begin ik me toch af te vragen of ik zo scrupuleus moet blijven doen. Want dit soort foto’s, óók op een blog, daar is wèl juist behoefte aan! En ik vind het ook heel leuk om op deze manier oude tekeningen en patronen en foto’s uit oude tijdschriften onder de aandacht te brengen. Dus wat vinden jullie? Kan het, zo’n grote foto van andermans werk? Of zal ik maar gewoon doorgaan met hoe ik het deed?

En als je wilt raden: uit welk jaar denk je dat deze plaatjes komen?

Tekening uit oude Ariadne 1970

4 reacties op “Andermans werk op m’n blog”

 1. Welk jaar je op deze modeplaten mag zetten? Ik zou zeggen mijn tienerjaren 🙂 1974-75 denk ik zo’n beetje.
  Wat je vragen over het copyright betreft: tja…ik zeg altijd maar zo… je kan niet voorzichtig genoeg zijn. Voor je het weet heb je een hoop toestanden aan je broek die je graag zou willen vermijden.
  Vooral op sites uit de USA lees je ooit zeer felle reacties. En ook hier in Europa zijn al ontwerpers gestopt omdat ze er niet meer tegen konden dat hun patronen op pinterest te vinden waren.
  Met deze oude tijdschriften en boeken, jouw handeltje, is dat natuurlijk toch weer net iets anders. Net zoals je zelf ook al zegt je wilt laten zien wat het is voor aspirant kopers.

 2. Toos Vermeer

  Hallo Magriet,
  Ik schat de tijdschriften uit 1970…??
  Wat betreft het auteursrecht, je geeft toch altijd duidelijk aan dat het foto’s van boeken/ tijdschriften zijn.
  En niet jou werk ?? Maar je hebt volkomen gelijk , dat moet gerespecteerd worden.
  Ik volg dagelijks je blogs, super leuk !! Zo knap om alle dagen , soms meerdere keren iets leuks te verzinnen !! Tijdens je vakantie zal ik je zeker missen, maar geniet er maar lekker van !!
  Vriendelijke groetjes Toos Vermeer

 3. Hallo Margriet,

  Bij het vergroten van de foto krijg ik in beeld:
  Tekening uit ( oude ) Ariadne 1970.
  Wel herkenbaar voor de wat oudere lezers van je blog, denk ik.
  Ik heb er niets op tegen, wanneer je dit gebruikt, maar hoe het juridisch zit weet ik niet.

  Hartelijke groet,
  Rita

 4. Goed geraden door Toos en Rita: deze tekeningen komen uit twee Ariadnes van 1970.
  Bedankt voor jullie reacties m.b.t. het publiceren van andermans werk. Ik wou het gewoon eens benoemen op m’n blog. Het is vrij makkelijk om allerlei foto’s uit boeken en tijdschriften over te nemen, maar zo groot als in dit blogje wil ik dat liever niet. Alleen een enkel keertje, zoals nu.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013