Alle blogjes van de maand: mei 2015

Borduurwerk en stramien van Nachtwacht

De Nachtwacht van Rembrandt geborduurd

De Nachtwacht: de echte is wereldberoemd en elke dag komen stromen toeristen naar Amsterdam om hem te bekijken. Maar al die copieën zijn ook best leuk. Ik nam een prachtig geborduurde ‘Nachtwacht’ mee naar Amsterdam en fotografeerde hem daar. En ik laat zien hoe borduurwerken verschillend kunnen uitpakken als het stramien wat grover is.

Lees verder »
Twee boeken Baltimore Quilts

Boeken over Baltimore Quilts

In het midden van de 19e eeuw werden in Baltimore prachtige applicatie-quilts gemaakt. Het was de tijd waarin ‘Victorian fancywork’ tot grote hoogte steeg. In onze tijd is het maken van Dear Jane-quilts weer populair geworden; dat zijn ook quilts die opgebouwd worden uit blokken met veel applicatie-werk.

Lees verder »
Borduurwerk gouden koets

Borduurwerken van Mies Bloch

De langgerekte borduurwerken die ontworpen zijn door Mies Bloch komen mooi uit op een ansichtkaart. Ik kreeg zo’n kaart, die door het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is uitgegeven, en ben nu benieuwd of ze ook een kaart hebben met de gouden koets erop.

Lees verder »
Collage oude tijdschriften breipatronen

Oude tijdschriften met breipatronen

Van een bloglezeres kreeg ik een foto van een olifanten-trui die ze had gebreid. Ze had het patroon in mijn shop gevonden. Veel vrouwen hebben goede herinneringen aan de oude brei-tijdschriften die in de zeventiger en tachtiger jaren zo overvloedig verschenen.

Lees verder »
Boeken over merklappen

Symboliek van merklappen

Oude merklappen bevatten veel geborduurde symboliek. Achterop een schilderijtje met huwelijkssymbolen wordt de betekenis van die symbolen toegelicht. En in deze twee boeken staat nog véél meer te lezen en ze staan bol van de patronen om nu weer opnieuw te gebruiken.

Lees verder »
Geborduurd schilderij Eland in bos

Tapisserie schilderij

“Er zijn weinig landen in de wereld waar de verbinding met Nederland zo voelbaar is als hier.” Dat zei de koning gister tijdens een staatsbanket in Canada, waar hij op staatsbezoek is. Kan ik mooi bij aansluiten om dit (vermoedelijk) Canadese landschap van tapisserie te laten zien.

Lees verder »
Borduurwerk Bloem op stramien

Vrolijke bloemen in mei

Ach, wat een somberheid voor eind mei. Het is koud en het regent en ik kan niet naar buiten om bloemen te plukken. Maar ook wel lekker om binnen bezig te zijn. En van dit borduurwerk wordt je ook zonder zonnetje buiten wel vrolijk.

Lees verder »
Wandkleed met Bijbelse voorstellingen

Stichting Goed Handwerk opgeheven

Na de oorlog werd de Stichting Goed Handwerk opgericht, met als doel het handwerk in Nederland op hoger peil te brengen. Ze gaven daartoe losse patronen en ook een tijdschrift uit. Twee weken geleden is deze Stichting tijdens het Textielfestival in Leiden opgeheven.

Lees verder »
Boek en handwerk van Balkan

Boek en handwerk van Balkan

Mooi etnisch handwerk: daar hou ik al zo lang van. Ik vond een boek met veel handwerk-foto’s van de Balkan. Mooi om dat handwerk tegen de eigen ‘natuurlijke achtergrond’ te zien van prachtige natuur en indrukwekkende cultuur.

Lees verder »
Kussentje Renault 1906

Old timers

De Pinksterdagen zijn weer voorbij en zoals gebruikelijk zagen we weer heel veel prachtig opgepoetste oldtimers op de wegen.

Lees verder »
Vogeltjeskussen

Pinksteren

Pinksteren wordt gevierd op de vijftigste dag van Pasen. De eerste pinksterdag wordt gezien als het begin van de christelijke kerk. Het is ook het feest van de Geest, die verbinding brengt tussen mensen wereldwijd.

Lees verder »
Picknickkleed Fairtrade

Fair trade picknickkleed

“Fair trade” is een belangrijk thema geworden in onze tijd. In de rubriek “Het verhaal achter de quilt” in het decembernummer van Quiltnieuws stond een picknickkleed wat ik had gemaakt van fair-trade stof. Het was toen winter, geen geschikte tijd voor picknickkleden, en ik had toegezegd er later nog eens op terug te komen. Ik aarzelde enkele maanden (want ik wil niet belerend overkomen), maar vandaag publiceer ik die tekst ook op m’n blog.

Lees verder »
Kaartjes kruissteekpatronen Ariadne

Borduurpatronen van Ariadne

In de tachtiger jaren publiceerde het tijdschrift Ariadne heel veel kleine kinderpatroontjes om te borduren. Al die patroontjes werden ook op kaartjes afgedrukt en waren te koop in een leuk blikje.

Lees verder »
Gehaakte witte sprei over hek

Gehaakte witte sprei: Kunsthaken

Een wit hek om mijn witte oude sprei over te hangen. Het witte fluitekruid ervoor en de witte paarden achter het hek zorgden voor de entourage. En de witte kaarsjes in de kastanjeboom vieren het feest mee.

Lees verder »
Schellekoord met klederdracht Staphorst

Klederdrachten: Staphorst

De karakteristieke klederdracht van Staphorst werd in de vorige eeuw beschreven als een ‘waarlijk zeldzame complete cultuureenheid”. Dit soort mooie zinnen wil ik in een serie blogjes doorgeven. “Geheel Staphorst is een curiosum, sterk en schoon in zijn zuivere eigenheid en eenheid van cultuur.” Dat werd nog niet eens zo lang geleden zo beschreven.

Lees verder »
Geborduurd jongetje tussen bloemetjes

De stoute schoenen

Soms krijg ik een reactie waarin iemand zegt dat ze ‘de stoute schoenen’ maar eens heeft aangetrokken. Ik heb waardering voor oudere lezers die dat durven en doen!

Lees verder »
Oud borduurwerk landschap

Water en Land

“Water en Land” was het thema van het voorbije Textielfestival. Toen ik dat thema hoorde dacht ik gelijk aan dit oude borduurwerk. Het is nogal verkleurd en dat zie je pas goed als je het vergelijkt met de niet-verkleurde achterkant.

Lees verder »
Gehaakte sjaals

Gehaakte sjaals

Ik had een idee om een eenvoudig gehaakte sjaal te promoten voor oudere dames in een rolstoel. Fijn om even om hen heen te slaan als ze naar buiten gaan.

Lees verder »
Ingeweven handtekening Vincent

Tentoonstelling van Gogh op Hoge Veluwe

In het Kröller-Müller museum op de Hoge Veluwe is een nieuwe (en prachtige!) overzichtstentoonstelling geopend over het leven en het werk van Van Gogh. Zoals we dit van dit museum gewend zijn, is ook nu alles tot in de puntjes verzorgd. Er is zelfs een speciale textiel-lijn te koop met ingeweven handtekening van de meesterschilder.

Lees verder »
Oranje kussen op Hoge Veluwe

Dauwtrappen

Dauwtrappen op hemelvaartdag. Zò vroeg heb ik nog geen foto’s beschikbaar, dus neem ik een paar foto’s van twee weken geleden.

Lees verder »
Vogeltjeskussen op kleurig kleed

Dauwtrappen

We maken plannen om morgen vroeg op te staan en eropuit te trekken. Zo vroeg dat we de vogeltjes kunnen horen fluiten in het bos. Rugzak met koffie, broodjes en een kleed mee.

Lees verder »
Geborduurd kussen in tuin

Beeldig borduren

“Beeldig borduren”, dat is de titel van een boekje in m’n shop met heel veel borduurpatroontjes die in platsteek kunnen worden uitgevoerd (weer eens wat anders dan kruissteek). En m’n kussen tussen de witte Judaspenning vond ik ook wel ‘beeldig’.

Lees verder »
Tas van Merkwaardig

Nieuw logo voor Merkwaardig

Morgen begint in Leiden het vierdaagse Textielfestival. De vereniging Merkwaardig is één van de organisatoren en stuurde al hun leden een uitnoding samen met een rode tas. Daarop staat ook het nieuwe logo van de vereniging.

Lees verder »
Boekje Indonesisch textiel

Boekje over Indonesisch textiel

Er is in het verleden zoveel uitwisseling geweest tussen Nederland en Indonesië en het is dan ook voor de hand liggend dat er in Nederland ook een museum was waar Indonesisch textiel te zien is. Vroeger was dat het Princessehof, waar nu nog één zaal herinnert aan die periode. Maar gelukkig is dit boekje er ook nog.

Lees verder »
Boekje Op maat gesneden

Tentoonstelling: Aan de hand van de maakster

Binnenkort wordt in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de tentoonstelling “Aan de hand van de maakster” geopend. Ik heb nog een boekje wat het Zuiderzeemuseum bijna tien jaar geleden uitgaf en wat een overzicht geeft van de streekdracht uit dit museum.

Lees verder »
6 pagina's uit boekjes Met de draad van Arachne

Met de draad van Arachne

Arachne was in de mythologie een spinster uit de de landstreek Lydië. Ze was een buitengewoon begaafde borduurster. Ze waagde het om Pallas Athene, de beschermvrouwe van deze kunsten, uit te dagen tot een tweestrijd. De godin werd natuurlijk vertoornd over zulk een aanmatiging en ze veranderde Arachne daarom in een spin. Zo werd ze gedoemd om voor eeuwig verder te spinnen, net als haar nakomelingen.

Lees verder »
Twee gehaakte omslagdoeken

Gehaakte omslagdoek

Voor m’n schoonmoeder haakte ik met Wibra-wol een omslagdoek. We hebben hem al een paar keer uitgeprobeerd en het blijkt een fijne maat te zijn voor in een rolstoel.

Lees verder »
Oude geborduurde loper

Moederdag

Op moederdag laat ik dit kleedje zien wat mijn moeder heel vroeger maakte. Moeders hebben een enorme invloed in ons leven gehad. Met deze foto wil ik dat toespitsen op handwerk: het handwerk van mijn moeder heeft mijn handwerkliefde enorm gevoed.

Lees verder »
Canadese vlaggen bij veteranenparade

Veteranenparade

In Apeldoorn wapperde van vele huizen vandaag de Canadese vlag. Er werd voor de laatste keer een veteranenparade gehouden waarbij de bevrijders van 70 jaar nog een keer werden bedankt en toegejuicht. Een prachtige belevenis!

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.