Kant en Kunst
Kant in de Kunst! Er wordt overwogen of Nederland twee schilderijen van Rembrandt gaat aankopen. Voor 80 miljoen per stuk. Ik heb een oud boekje opgezocht waarin ook zulke mooie schilderijen staan.
Kant in de Kunst! Er wordt overwogen of Nederland twee schilderijen van Rembrandt gaat aankopen. Voor 80 miljoen per stuk. Ik heb een oud boekje opgezocht waarin ook zulke mooie schilderijen staan.
Een meegenomen tapisserie-kussen kleurde twee keer op één dag precies bij een kussen van iemand anders.
Vroeger een oefenlap om te leren breien. Nu zouden we zeggen: het lijkt wel een pronkrol.
Het handboek voor zelfmaakmode was in de tachtiger jaren een populair boek onder vrouwen die zelf kleding maakten. Lapje van de markt en snel weer wat gemaakt!
Bloemen op mijn tapisserie-bloementas en bloemen voor mensen in het echte leven. Op de laatste dag van de langlopende Sisi-tentoonstelling ging ik nog een keer naar Bloemenpaleis het Loo.
“Textiel leeft!” Dat bleek overduidelijk op de Nationale Textiel en Vezelmanifestatie afgelopen zaterdag in Doesburg.
Ik volgde een workshop en was verrast om te merken dat daar een boek werd gebruikt wat ik zelf ook heb. Altijd al gevonden dat dat een zo’n leuk boek is.
Kussentje voor de rustdag. Mooie zondag gewenst!
Op handwerkgebied is vandaag de tendens van vandaag beide: Enerzijds veel vrije expressie en verrassend materiaalgebruik wat tot allerlei nieuwe en kunstzinnige mogelijkheden leidt. Zoals degenen die naar Doesburg gaan vandaag te zien zullen krijgen.
Anderzijds heel veel revival van oude technieken, zoals de vraag naar oude macramé-boeken en weefboeken en de aandacht voor merklap-motieven laat zien.
Op 26 september wordt in Doesburg de Nationale Textiel en Vezelmanifestatie gehouden.
Ik ben geboeid door de oude kruissteekmotieven van Marken en ben verschillende oude motieven aan het namaken. Op een oude zak-van-sinterklaas borduurde ik een levensboom naar een patroon uit de 17e eeuw.
Burda heeft een grote naam gemaakt op het gebied van mode en handwerk. In 1980 werd een mooi boek uitgegeven met meer dan 200 handwerkmodellen om te borduren, breien, haken en te knopen. Veel van die patronen zijn klassiek en opnieuw bruikbaar.
Guimpe-haken is een hele leuke manier om te haken! Je maakt lange stroken op een guimpe-frame en die stroken zet je later aan elkaar met een haaknaald.
In de synagoge in Elburg (die nu een museum is) worden peintisseries van Saskia Weishut tentoongesteld. Prachtige kunst met nesjomme: kunst met een ziel!
Vanaf de zeventiende eeuw is er een rijke traditie ontstaan om lakens en kussenslopen te versieren met tussenzetsels van naaldkant en haakwerk. Deze oude tussenzetsels zijn gehaakt en nog weer bruikbaar.
Jom Kippoer (Grote Verzoendag) is de heiligste dag van het joodse jaar en de belangrijkste feestdag. De Menora is een zevenarmige kandelaar en het oudste en meest bekende symbool voor het Jodendom.
Het Herfstpunt is het moment dat de herfst ingaat en de zon boven de evenaar staat. Dag en nacht duren dan precies even lang.
De eerste keer dat ik op een waddeneiland was, kocht ik een klein gehaakt kleedje. Ik was toen nog een tiener en wist nog niet dat ik als volwassene het nog steeds leuk zou vinden om gehaakte kleedjes op waddeneilanden te zien.
Op mijn zeventiende zag ik het borduurpatroon van de Amsterdamse grachtenhuizen en dacht ik gelijk: “Dat wil ik borduren!” Dat was eind jaren zeventig, toen dit Mies Bloch Kruissteekboek net was uitgekomen. En ook nu nog zijn er vrouwen die dit borduurwerk zien en denken: “Dat wil ik maken!” Ik heb al heel wat borduursters blij kunnen maken met deze (tweedehands) patronen, maar nu ben ik helaas even uitverkocht.
Net als veel andere Nederlanders was ik nog nooit in Hindeloopen geweest. Dat kwam omdat ik nog niet eerder wist dat ze daar zo’n prachtig museum hadden. Als je deze foto’s ziet, en je houdt van folklore en klederdracht, dan wil je daar misschien ook nog een keer naar toe. Zo mooi om te zien!
Op alle waddeneilanden was ik al eens geweest, maar nog niet op Vlieland! Nu wel, en het was er heerlijk! Tijdens één van onze fietstochtjes nam ik een klein quiltje mee en dat fotografeerde ik op een paar plekken die een beeld geven van dit mooie eiland.
Hier stond ik met mijn lief op het strand. Te mijmeren en te genieten. Ik was een weekje weg en nu ben ik weer terug.
Geborduurde tasjes: sprankelend handwerk wat een gala nòg mooier maakt.
Deze hexagonnen patchwork-decoraties zijn door mijn handwerkvriendin gemaakt. En wat zijn jullie vriendinnen-verhalen?
Marken heeft een mooi museum, waar nu een tentoonstelling is over de handwerken van het voormalige eiland.
Terwijl ik een paar dagen blogpauze heb, blijf ik wel elke dag een handwerkfoto publiceren, maar met heel weinig tekst erbij. Ik nodig jullie uit om via de reactie-mogelijkheid een stukje tekst te schrijven. Onder degenen die reageren verloot ik later iets.
Ik heb een ideetje: de komende dagen mogen jùllie de blogjes schrijven! De computer publiceert elke dag automatisch een foto die ik heb geselecteerd en ik nodig jullie uit om daar een korte tekst bij te schrijven!
Elke drie jaar wordt in Deventer een grote quilt-tentoonstelling, georganiseerd door het Quiltersgilde. Er is veel te zien en te beleven en het wordt aangeprezen als een ontmoetingsplek voor quiltend Nederland.
Lopend van de ene kerk in Deventer naar de andere, om quilts te zien, loop je door smalle straatjes met kleine winkeltjes. De vrolijke sfeer is tussen de verschillende quilt-lokaties behouden.
Vandaag en morgen is het Open Monumentendag. Meer dan 4000 monumenten zijn opengesteld. Het thema dit jaar is Kunst & Ambacht.
We veranderden wat in de kamer en nu kan ik drie geborduurde schilderijen naast elkaar op een kast zetten. Vanaf de bank kijk ik er telkens naar en nu wil ik dat moois even laten zien.
In het voorbijgaan even een quilt op de kop getikt. Maar het is niet wat het lijkt hoor: het is geen echte!
In elk streekmuseum liggen wel wat merklapjes in een vitrine. Ook in Doesburg.
Oude ambachten: wat hebben ze de wereld veel goeds gebracht! De smid, de pottenbakker, de glasblazer, de mandenmaker en al die anderen: zij hebben het dagelijks leven in hun tijd ondersteund en gefaciliteerd. En telkens kwamen er weer nieuwe ontwikkelingen waardoor het dagelijks leven en het dagelijks werk net nog weer wat makkelijker kon worden. En nu zitten we in het computer-tijdperk en kan ik elke dag even bloggen.
Juffrouw Ooievaar woonde in Huize Hoog Gelegen. Mooi toch! Daar wil ik ook wel wonen!
Een mooi borduurwerkje van een heidelandschap. Helaas: er loopt een barst doorheen. Net als in het echte leven denk ik.
Maar gelukkig: sommige borduurwerken komen beter tot z’n recht zònder glas dan ònder glas. Dus kan het glas er gewoon afgehaald.
In de tachtiger jaren voegde tijdschrift Margriet een paar keer een gratis borduurpatroon bij het wekelijkse tijdschrift.
Een Merklap vol motieven, een patroon van Bosbewoners, en een Natuurpatroon.
Spullen uitproberen in een nieuwe kast in de kamer.
Er is verschil tussen voorbedrukt stramien wat bestemd is voor knopen, en wat bestemd is om met kruissteek op te werken.
Lang geleden was ik een keer goed op dreef en maakte ik een bont kussen, waarvan ik het bestaan volledig vergeten was. Het kwam nu weer tevoorschijn.
Patronen voor poppenhuizen zijn niet alleen maar kleiner. Ze zijn ook speciaal aangepast.
In deze boeken staan voorbeelden en foto’s om tassen en plantenhangers te maken van macramé. Ook een heel aantal ‘moderne wandhangers’.
Tijdens lange uren van gespannen wachten, is het fijn om iets simpels te borduren te hebben. Niet iets ingewikkelds, want dat kan je hoofd niet aan. Maar iets rustgevends. Eén van deze borduurwerkjes maakte ik een keer op een vliegveld, waar we lang moesten wachten. Ik zou het gevluchte en wachtende vrouwen gunnen om ook iets rustgevends te doen te hebben tijdens al die moeilijke uren.
De winkel van Tweedehandswerk heeft een groot assortiment artikelen. Veel oude boeken, want die zijn in onze tijd weer bruikbaar. Net als veel borduurwerken, want die zijn te mooi om niks mee te doen.
De laatste 15 weken worden weergegeven
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
Het bericht is succesvol verstuurd.
Bedankt hiervoor.