Alle blogjes van de maand: september 2015

Pagina uit boekje Kant en Kunst

Kant en Kunst

Kant in de Kunst! Er wordt overwogen of Nederland twee schilderijen van Rembrandt gaat aankopen. Voor 80 miljoen per stuk. Ik heb een oud boekje opgezocht waarin ook zulke mooie schilderijen staan.

Lees verder »
Twintig oude handwerkboeken

Oude handwerkboeken

Op handwerkgebied is vandaag de tendens van vandaag beide: Enerzijds veel vrije expressie en verrassend materiaalgebruik wat tot allerlei nieuwe en kunstzinnige mogelijkheden leidt. Zoals degenen die naar Doesburg gaan vandaag te zien zullen krijgen.
Anderzijds heel veel revival van oude technieken, zoals de vraag naar oude macramé-boeken en weefboeken en de aandacht voor merklap-motieven laat zien.

Lees verder »
Borduren op grof materiaal

Oude motieven borduren

Ik ben geboeid door de oude kruissteekmotieven van Marken en ben verschillende oude motieven aan het namaken. Op een oude zak-van-sinterklaas borduurde ik een levensboom naar een patroon uit de 17e eeuw.

Lees verder »
Burda groot bont handwerkboek

Grote bonte handwerkboeken

Burda heeft een grote naam gemaakt op het gebied van mode en handwerk. In 1980 werd een mooi boek uitgegeven met meer dan 200 handwerkmodellen om te borduren, breien, haken en te knopen. Veel van die patronen zijn klassiek en opnieuw bruikbaar.

Lees verder »
Stola van Guimpewerk

Guimpe haakwerk

Guimpe-haken is een hele leuke manier om te haken! Je maakt lange stroken op een guimpe-frame en die stroken zet je later aan elkaar met een haaknaald.

Lees verder »
Zes gehaakte tussenzetsels

Gehaakte tussenzetsels

Vanaf de zeventiende eeuw is er een rijke traditie ontstaan om lakens en kussenslopen te versieren met tussenzetsels van naaldkant en haakwerk. Deze oude tussenzetsels zijn gehaakt en nog weer bruikbaar.

Lees verder »
Borduurwerk Menora

Borduurwerk Menora op Kol Nidrei

Jom Kippoer (Grote Verzoendag) is de heiligste dag van het joodse jaar en de belangrijkste feestdag. De Menora is een zevenarmige kandelaar en het oudste en meest bekende symbool voor het Jodendom.

Lees verder »
Drie gehaakte kleedjes in duinen

Gehaakte kleedjes op een waddeneiland

De eerste keer dat ik op een waddeneiland was, kocht ik een klein gehaakt kleedje. Ik was toen nog een tiener en wist nog niet dat ik als volwassene het nog steeds leuk zou vinden om gehaakte kleedjes op waddeneilanden te zien.

Lees verder »
Mies Bloch Kruissteekboek

International payment

Op mijn zeventiende zag ik het borduurpatroon van de Amsterdamse grachtenhuizen en dacht ik gelijk: “Dat wil ik borduren!” Dat was eind jaren zeventig, toen dit Mies Bloch Kruissteekboek net was uitgekomen. En ook nu nog zijn er vrouwen die dit borduurwerk zien en denken: “Dat wil ik maken!” Ik heb al heel wat borduursters blij kunnen maken met deze (tweedehands) patronen, maar nu ben ik helaas even uitverkocht.

Lees verder »
Vrouw bij wieg in museum Hindeloopen

Jong in Hindeloopen

Net als veel andere Nederlanders was ik nog nooit in Hindeloopen geweest. Dat kwam omdat ik nog niet eerder wist dat ze daar zo’n prachtig museum hadden. Als je deze foto’s ziet, en je houdt van folklore en klederdracht, dan wil je daar misschien ook nog een keer naar toe. Zo mooi om te zien!

Lees verder »
Klein quiltje aan waslijn bij vakantiehuisje

Uitwaaien op Vlieland

Op alle waddeneilanden was ik al eens geweest, maar nog niet op Vlieland! Nu wel, en het was er heerlijk! Tijdens één van onze fietstochtjes nam ik een klein quiltje mee en dat fotografeerde ik op een paar plekken die een beeld geven van dit mooie eiland.

Lees verder »
Zonsondergang op strand Vlieland

Uitgewaaid

Hier stond ik met mijn lief op het strand. Te mijmeren en te genieten. Ik was een weekje weg en nu ben ik weer terug.

Lees verder »
Waaier van atlas-papier

Even uitwaaien

Terwijl ik een paar dagen blogpauze heb, blijf ik wel elke dag een handwerkfoto publiceren, maar met heel weinig tekst erbij. Ik nodig jullie uit om via de reactie-mogelijkheid een stukje tekst te schrijven. Onder degenen die reageren verloot ik later iets.

Lees verder »
Bolletjes grijze wol

Een ideetje

Ik heb een ideetje: de komende dagen mogen jùllie de blogjes schrijven! De computer publiceert elke dag automatisch een foto die ik heb geselecteerd en ik nodig jullie uit om daar een korte tekst bij te schrijven!

Lees verder »
Winkelstraatje in Deventer

Quilts in Deventer

Lopend van de ene kerk in Deventer naar de andere, om quilts te zien, loop je door smalle straatjes met kleine winkeltjes. De vrolijke sfeer is tussen de verschillende quilt-lokaties behouden.

Lees verder »
Zes oude ambachten geborduurd

Kunst en ambacht

Vandaag en morgen is het Open Monumentendag. Meer dan 4000 monumenten zijn opengesteld. Het thema dit jaar is Kunst & Ambacht.

Lees verder »
Geborduurd altberliner schilderij

Replica anno 1867

We veranderden wat in de kamer en nu kan ik drie geborduurde schilderijen naast elkaar op een kast zetten. Vanaf de bank kijk ik er telkens naar en nu wil ik dat moois even laten zien.

Lees verder »
Schellekoord oude ambachten

Oude ambachten geborduurd

Oude ambachten: wat hebben ze de wereld veel goeds gebracht! De smid, de pottenbakker, de glasblazer, de mandenmaker en al die anderen: zij hebben het dagelijks leven in hun tijd ondersteund en gefaciliteerd. En telkens kwamen er weer nieuwe ontwikkelingen waardoor het dagelijks leven en het dagelijks werk net nog weer wat makkelijker kon worden. En nu zitten we in het computer-tijdperk en kan ik elke dag even bloggen.

Lees verder »
Geborduurd schilderijtje heidelandschap

Heidelandschap

Een mooi borduurwerkje van een heidelandschap. Helaas: er loopt een barst doorheen. Net als in het echte leven denk ik.
Maar gelukkig: sommige borduurwerken komen beter tot z’n recht zònder glas dan ònder glas. Dus kan het glas er gewoon afgehaald.

Lees verder »
Borduurwerk streepjes

Streepjes borduren

Tijdens lange uren van gespannen wachten, is het fijn om iets simpels te borduren te hebben. Niet iets ingewikkelds, want dat kan je hoofd niet aan. Maar iets rustgevends. Eén van deze borduurwerkjes maakte ik een keer op een vliegveld, waar we lang moesten wachten. Ik zou het gevluchte en wachtende vrouwen gunnen om ook iets rustgevends te doen te hebben tijdens al die moeilijke uren.

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.