Alle blogjes van de maand: april 2016

Boekjes over Kant

Speelse kantklosontwerpen

“Het luxueuze van de kant ligt in de gratie van de tekening, in het spel tussen open en gesloten gedeelten, in de variatie van de siergronden en in de spitsvondigheid van de techniek die de creatie van prachtstukken mogelijk maakt.”

Lees verder »
Twee melkmeisjes

Twee melkmeisjes!

Met veel plezier plaats ik een foto van twéé Melkmeisjes-tapisseries. Twee borduurwerken die gemaakt werden naar voorbeeld van twee meesterwerken!

Lees verder »

Dertig jaar

Deze foto fantaseerde ik bij elkaar want met bloemen en handwerk wil ik soms emoties die bij een bepaalde dag horen tot uitdrukking brengen.

Lees verder »
Posbank op koningsdag

Posbank op koningsdag

Ik hoop dat jullie ook een fijne feestdag hadden! Genieten van drukte en stilte, van vrijheid en tradities. Op koningsdag vieren we de saamhorigheid en de vrijheid: wàt een voorrecht!

Lees verder »

Koningsdag 2016

Van harte allemaal een fijne koningsdag gewenst!
Ik nam net nog een haha-foto: een haakwerkje in de hagel. Zodat ik me later nog kan herinneren: koningsdag 2016 was een hele koude!

Lees verder »
Boek Kostuumgeschiedenis

Kostuumgeschiedenis

Belangrijke vraag op nationale feestdagen is: “Wat heeft de koningin aan?”
En een belangrijke vraag als het zo koud is (zoals nu): Wat doen we zelf aan?
Deze oude zwarte jas met astrakan kraag zou wel een goede zijn.

Lees verder »
Tien patronen stola's

Oude haakpatronen voor omslagdoeken

Voor een koude koningsdag zocht ik een aantal patronen uit voor oranje omslagdoeken. Originele patronen uit de tijd dat we nog koninginnedag vierden. Met zo’n oranje stralende stola ben je zelf ook een koningin!

Lees verder »
Het knopenboek

In de knoop

Boekje met de meest voorkomende knopen. Sommige knopen kunnen bijna niet los. Dat kan handig zijn, maar ook frustrerend.

Lees verder »

Laat Gotisch borduurwerk in Nederland

Vlakbij de gotische St. Joriskerk vond ik een boek over Laat Gotisch Borduurwerk in Nederland. Ik was een beetje verbaasd over zo’n gedegen studie, zo kort na de oorlog verschenen. Het boek behandelt het aanwezige materiaal van (kerkelijk) borduurwerk uit de 15 en 16 eeuw.

Lees verder »
Biedemeijer schilderij geborduurd

Biedemeier merklap

Met veel genoegen kijk ik al een jaar naar een replica van een Biedemeier borduurlap. Ik ben er bijna aan toe om dit mooie borduurwerk in m’n shop te zetten. Misschien als de bloesem ernaast is uitgebloeid…

Lees verder »

Witborduren

“Witborduren” is een verzamelnaam voor meerdere technieken, zoals Perzisch ajour, Open naaiwerk, Marker stopwerk, Hardanger, Ingewerkte motieven, Wit- en sneewerk, Doorstoppen en doorrijgen, Frans borduren, Engels borduren, Richelieu, Witborduurwerk van Walcheren.

Lees verder »
Kussentje doorstopwerk

Doorstopwerk

Als voorbeeld bij een nieuwe lap doorstop-stof: dit kussentje wat gemaakt is in de doorstop-techniek. Je werkt het liefst met dikke draden (zoals van sudanwol) zodat het mooi opvult.

Lees verder »
Pagina uit boek Bezig zijn met haken

Bezig zijn met haken

“Bezig zijn met Haken” dat is de titel van dit boek, en de weergave van een nieuwe nationale hobby: bezig zijn met haken. Nou ja, ik overdrijf wel eens wat, maar je zou het wel denken. Ik kocht dit oude granny square dekentje precies op het moment dat er een aktie gaande was om 8 miljoen granny’s te haken.

Lees verder »
Boeken naaien

Naaien

Drie handboeken die behulpzaam zijn bij het zelf maken van kleding. En een winkel die je machine haalt en brengt en schoonmaakt is ook behulpzaam.

Lees verder »

Hoeden

Tot de jaren zestig van de vorige eeuw waren hoeden voor zowel mannen als vrouwen een echte hoofdzaak. Daarna verdwenen ze uit het straatbeeld, behalve nog tijdens een kleine opleving in de hippiejaren. Maar de belangstelling voor hoeden is nooit helemaal weg geweest en de geschiedenis van de hoed is ook erg interessant.

Lees verder »
Het grote handwerkboek

“Ik kan handwerken”

Het grote handwerkboek van Jelles is een bewerking van het boek “Ik kan handwerken” wat aan het begin van de negentiende eeuw het standaardwerk was. Citaat: “In geen ander boek worden alle technieken zo grondig behandeld.” Dit boek is jarenlang gebruikt op de handwerk-opleidingen.

Lees verder »
Forsythia bij landgoed Voorstonden

Forsythia

Forsythia: het is een lorrebos, maar wel lekker vrolijk. Wel jammer als zo’n struik wordt gerooid terwijl hij net in bloei staat.

Lees verder »
Twee bevrijdingsrokken

Bevrijdingsrokken

Bij de eerste viering van de bevrijding van Nederland, mei 1946, zijn in verschillende dorpen en steden ‘Bevrijdingsrokken’ gedragen. Initiatiefneemster hiertoe was Adrienne (Mies) Boissevain-van Lennep. De bevrijdingsrokken moesten aan bepaalde voorwaarden voldoen om te worden ingeschreven bij het nationaal register. Er zijn duizenden van deze rokken gemaakt.

Lees verder »

Onder moeders parasol

M’n moeder speelde vroeger als kind met een theemuts voor haar poppeserviesje. Op de theemuts waren twee tafereeltjes geborduurd voor voor- en achterkant. M’n zus en ik borduurden deze parasol-zitjes na en gister gaf ik deze borduurwerken aan m’n moeder. Het eerste borduurwerk was meer dan 80 jaar geleden geborduurd.

Lees verder »
reiszakjes met geborduurd papegaaitje

Fly away

M’n zoon vliegt vanmorgen weg. Hij gaat een paar maanden een onderzoek doen in Afrika. Met m’n gedachten ben ik steeds bij hem. “Nu zit hij in de trein. Nu is hij bijna op Schiphol.” En over een uurtje: “Nu gaat hij boarden, nu kunnen we voor het laatst appen.”

Lees verder »
Granny square deken langs rivier

Haken is verbinden

In Friesland wordt een recordpoging gedaan om de grootste gehaakte deken van de wereld te maken. Op 16 april kun je op verschillende plaatsen in het noorden van het land aanhaken en een paar granny squares maken, maar je kunt ook thuis meedoen en een paar vierkantjes opsturen. Het doel is om de aandacht te vestigen op de kernwaarde ‘Verbinding’.

Lees verder »
Boek en patroon Goudborduren

Goud en zilver borduren

Misschien wel de belangrijkste kledingvondst ooit gedaan in Europa: een rijk versierde japon uit de zeventiende eeuw, gevonden bij een scheepswrak op Texel. Goud en zilverborduren: dat kan ook met nagemaakte goud- en zilverdraad en dat geeft ook een mooi effect.

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.