Alle blogjes van de maand: januari 2017

Boeken over Merklappen

Maar liefst twaalf boeken over merklappen toegevoegd (op de laatste dag van januari). Je vind ze in de nieuwe catergorie ‘Merklappen’ in m’n shop.

Lees verder »

Boeken over machinaal borduren

Voor onze naaiende en handwerkende oma’s, moeders en tantes was het opwindend om de tijd mee te maken dat naaimachines steeds meer functies en knoppen kregen. Er kwamen naaimachines met allerlei mogelijkheden, en je kon er zelfs mee borduren!

Lees verder »

Quilts, een Nederlandse traditie

Het boek “Quilts, een Nederlandse traditie” was een belangrijk boek omdat voor het eerst de omvangrijke en boeiende collectie doorgestikte lappendekens van het Nederlands Openluchtmuseum werd ontsloten.

Lees verder »

Twee uilen voor twee voltooide studies

Binnen twee maanden allebei onze kinderen klaar met hun studies! Dan laat ik deze macramé-uil ook twee keer zien. De uil, als symbool van wijsheid en kennis.
En warempel vond ik nog twee leuke (retro)boeken met een uil op de voorkant.

Lees verder »

De kunst van kleur

Aan kleuren valt zo veel te ontdekken dat het mogelijk is je hele leven er aan te wijden. Het boek “Kleurenleer” van Johannes Itten is beroemd, net als deze Rietveld-stoel.

Lees verder »

Assisi in de Domtuin

De mooiste patronen voor Assisisch borduurwerk zijn bijeen verzameld in een oude Anker-uitgave. Het valt op hoezeer deze borduurstijl past bij de Middeleeuwse bouwstijl: streng en symmetrisch, maar ook met veel sierlijke bogen.

Lees verder »

Graduation quilt

Tijdens zijn studie woonde onze zoon in verschillende studenten-onderkomens en elke keer verhuisde zijn persoonlijke quilt mee.

Lees verder »

Het grootste poppenhuis in Assen

In het Drents Museum zijn een aantal stijlkamers ingericht als een groot ‘poppenhuis’, waar je doorheen kunt lopen en ervaren hoe het in de achttiende eeuw was. Historische personages vertellen vanaf sprekende spiegels het bijbehorende verhaal.

Lees verder »

Sfeervolle woon-ideeën

De sfeervolle woonideeën uit de zeventiger jaren: die waren vàst gebaseerd op de sfeervolle bos-ideeën. Bruin en wit: een geweldige combinatie: voor binnen en buiten!

Lees verder »

Boek Trapunto & Stippling

Trapunto is een arbeidsintensieve techniek om twee lagen stof op elkaar te naaien, waarbij rijke decoraties ontstaan. Vroeger vooral gebruikt bij kleding in adellijke kringen. En op een oud koetsdekje wat ik in m’n shop heb.

Lees verder »

Winterpicknick

Winterpicknick in Drenthe. Ik had vijf thermoskannen mee, een appeltaart, een stapel plaids en nog wat gebreide dingen.

Lees verder »

Elizabethan pracht en praal

Er is weer een mooi kostuumdrama op tv, over koningin Victoria die op haar 18e de kroon van Engeland besteeg. Daar past een mooi boek bij over de rijke Elizabethan erfenis. Dit boek gaat vooral in op de textiles: tapijten, gobelins en borduurwerk.

Lees verder »

Richelieu patronen

Richelieuborduurwerk draagt de naam van kardinaal Richelieu, de eerste minister van Frankrijk in de tijd van Lodewijk de 13e. Deze staatsman droeg bij voorkeur kragen van Venetiaanse-naaldkant, de kantsoort die als inspiratiebron diende voor deze geborduurde kant.

Lees verder »

Ruit veranderen

Borduren op geruite of gestippelde stof geeft leuke effecten. Deze techniek heet ‘ruitveranderen’. Wat weer iets anders is als wat de winter doet met onze autoruiten.

Lees verder »

Tropische vogels fotograferen en borduren

Via de serie Planet Earth kunnen we nu naar beelden van de onbekende dierenwereld kijken. Ongekend en spectaculair. Vroeger waren mensen ook gefascineerd door tropische vogels en daar werden ook heel mooie borduurwerken van gemaakt.

Lees verder »

Oude boeken over “The Art of Embroidery Craft”

Begin jaren zeventig verschenen in Engeland mooie boeken over borduren, zoals “The Creative Art of Embroidery” en “Inspiration for Embroidery”. Sommige boeken werden vertaald. Veel informatie en een duidelijke link met de rijke geschiedenis van de “Art of this old Craft”.

Lees verder »

Sjaal van Wibrawol

Het was koud vandaag. Ik sloeg een sjaal om m’n middel en daarmee lukte het me om helemaal door te lopen tot aan de rivier. Het was mysterieus, mistig en mooi.

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.