Bij Trapunto worden twee lagen stof op elkaar genaaid in sierlijke patronen in rijgsteek. Vervolgens wordt vanaf de achterkant de ontstane vakken tussen de stiknaden opgevuld, zodat er reliëfverschil ontstaat. Van oorsprong stamt deze techniek uit India en het Midden-Oosten. Vanaf de 13e eeuw kwam het ook naar Europa, en daar werd het vooral voor decoratie van kleding voor de hogere standen gebruikt. Vooral in Tudor-Engeland werd de arbeidsintensieve en kostbare techniek veel toegepast. Er zijn nog mooie trapunto-kledingstukken te zien in musea.
Stippling betekent ‘Meanderen’ maar dat wil niet zeggen dat je zo maar wat steekjes kunt maken hoe het je uitkomt. Als je de oude techniek van vroeger wilt nadoen dan zijn daar ook weer aanwijzingen voor. Die staan o.a. in dit Engelse boek Trapunto & Stippling. De auteur heeft zich in de negentiger jaren verdiept in deze oude techniek en vond een innovatieve methode voor succesvol trapunto en stippling. Die wordt met duidelijke tekeningen en aanwijzingen weergegeven. Bij dit boek in m’n shop laat ik meerdere mooie pagina’s zien. Ook de schepen-tekeningen (van een paar dagen geleden) komen uit dit boek.
Ik fotografeerde het boek op een oud koetsdekje, wat ik ook in mijn shop heb staan. Het is een bijzonder item, gebruikt in Noord Nederland, en waarschijnlijk afkomstig uit adellijke kringen.
Bewaren