Alle blogjes van de maand: juli 2015

Borduurwerk Vogeltjesboom ontwerp Mies Bloch

Bomenblogje

Vandaag een lang verhaal over een bomenprobleem. Onze buren kwamen op een nogal onhebbelijke manier zeggen dat we onze boom moeten omhakken. En ik hou juist zoveel van bomen! Sla maar over als je geen zin hebt in lange verhalen.

Lees verder »
Patronenboek La Tapisserie DMC

Patronenboek La Tapisserie DMC

Schreeuwende papagaaienkleuren hip? Vroeger gebruikten ze ook al dit soort kleuren en wisten ze hoe ze exotische vogels in felle contrasten konden weergeven. Een mooi oud DMC-tapisserie-boekje.

Lees verder »
Vier keer Het Nieuwe Handwerkboek

Macramé in Het nieuwe handwerkboek

Het Nieuwe Handwerkboek is een erg leuk vintage boek, maar de titel is niet zo goed gekozen. Dit boek bevat 80 ideeën en patronen om te borduren, en 50 patronen voor macramé. Ik heb vier van deze boeken te koop.

Lees verder »
Geborduurd schilderij Berliner Woolwork

Handwerk uit de Biedermeiertijd

In de Biedermeiertijd was het leven in eigen huis extra belangrijk. In veel Europese landen was dit een periode van politieke omwentelingen. In deze woelige periode verlangde men naar huiselijkheid, vriendelijke vormen en nationale ornamenten. In de borduurkunst was er een enorme opleving van patronen en motieven uit de natuur en huiselijke tafereeltjes. Het hondje zoals op dit schilderij was een heel bekend patroon uit deze tijd.

Lees verder »
Vier oude haaktijdschriften

Oude haaktijdschriften

Deze haaktijdschriften zijn echt oud! Ze geven een goed beeld hoe er in de eerste helft van de vorige eeuw ook volop is gehaakt. Prachtige kanten kraagjes, elegante handschoenen, sierlijke randjes en ragfijne kleedjes.

Lees verder »
Tafel in klein huisje Zuiderzeemuseum

Pluche tafelkleed

In veel huizen lag vroeger een pluche kleed op tafel. Dat gaf een chique uitstraling aan het interieur. Ik heb ook zo’n groot kleed te koop, maar dan veel mooier nog.

Lees verder »
Vier boeken Hardanger

Boeken over Hardanger

Na de zomerstorm lijkt het nu wel herfst en dan krijg ik zin in een stukje appeltaart. Maar dit is een oude foto, die ik vorig jaar maakte om de Hardanger-kleedjes te laten schitteren. Ik voegde vier oude boekjes over Hardanger toe aan m’n shop.

Lees verder »
Gehaakt tasje op gras

Zomers tasje na zomerstorm

Na de heftige zomerstorm van gisteren liepen we vandaag een route over een klompenpad. En zoals te verwachten was kwamen we tal van omgewaaide bomen en afgerukte takken tegen. Ik gebruikte zo’n afgebroken boom als kapstok voor het tasje waarin ik m’n fototoestel droeg.

Lees verder »
Boekje Cuna handwerk

Cuna handwerk

Cuna-handwerk is een aparte vorm van applicatie die op de San Blas-eilanden langs de kust van Panama wordt gemaakt door Cuna-Indianen. De applicatie-techniek is nogal uitdagend om het zelf ook eens uit te proberen.

Lees verder »
Dekbedquilt

Dekbedquilt

Deze dekbedquilt was ooit te bestellen bij Ariadne, hij stond een tijdje in m’n shop, en voordat ik hem verstuurde hing ik hem nog even op.

Lees verder »
Vier boeken Tapisserie Mary Rhodes

Boeken Tapisserie

De tentoonstelling “Het geheim van de middeleeuwen in gouddraad & zijde” duurt een half jaar (maar nadert nu haar einde). Bij deze bijzondere tentoonstelling zocht ik een boek wat ook gaat over oude borduurtechnieken. Dit boek vind ik zelf zo mooi dat ik er vier exemplaren van in voorraad heb.

Lees verder »
Borduurwerk met fruit en gehaakte rand

Staphorsterdagen

Deze zomer worden drie Staphorsterdagen gehouden waar duizenden bezoekers op afkomen. Er is dan veel aandacht voor oude agrarische ambachten, voor de rijke cultuur en historie en de tradities van dit klederdrachtdorp, en er is ook veel oud handwerk te zien.

Lees verder »
Blauw batik kussen op brug

Knoop en kleur

Goede herinneringen heb ik aan de middelbare-school-feestjes van m’n dochter. We hebben een keer een verf-feestje gehouden. Ik herinner me dat we met een aantal vijftien-jarigen in de keuken bezig waren om touwtjes te binden om lappen stof en daarna gingen we ze verven.

Lees verder »
Jute tas mte grachtenhuizen geborduurd

Werelderfgoed thuis

De Amsterdamse grachtengordel behoort tot het werelderfgoed van Unesco. En de Amsterdamse huizen lenen zich bijzonder goed om ook geborduurd te worden. Er is een initiatief om handwerk van wat liefhebbers gemaakt hebben van de Amsterdamse grachtengordel bij elkaar te brengen. Maar mijn nieuwe aanwinst van vandaag komt daar niet bij: die plaats ik in mijn shop!

Lees verder »
Drie rood geborduurde kleedjes

Antiekmarkt Apeldoorn

Op de antiekmarkt in Apeldoorn zijn elk jaar mooie spullen te koop. Voor wie daar ook in is geïnteresseerd: er komen deze zomer nog twee antiekmarkten.

Lees verder »
Collage oude haakboeken

Oude haakboeken

Oude haakboeken zijn geliefd en ik verkocht er al heel wat. Deze heb ik nog in m’n shop. Ik maakte een extra blogje om erop te wijzen dat je via de Zoek-functie zelf ook een overzicht kan krijgen van boeken over één bepaald onderwerp.

Lees verder »
Wandkleed Leer ons alzo onze dagen tellen

Wandkleed Leer ons alzo onze dagen tellen

In de jaren zestig van de vorige eeuw gaf de Stichting Goed Handwerk een patroon uit wat vrij bekend werd en wat door veel vrouwen werd geborduurd. De twaalf maanden van het jaar werden gestileerd uitgebeeld en onderin de bijbeltekst: “Leer ons alzo onze dagen tellen”.

Lees verder »
Ingekleurd borduurpatroon

Flower fairy Roos

De flower fairy-roos die mijn zus borduurt heeft precies dezelfde kleur als de paar rozen in mijn tuin. De mooie patronen van de flower fairy’s worden ook door anderen nog steeds gebruikt.

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.