Borduurpatronen maanden van het jaar
Op de grens tussen juli en augustus: een foto van een kalender-borduurpatroon wat ik nog niet kende. Een ‘verrassing uit Zweden’.
Op de grens tussen juli en augustus: een foto van een kalender-borduurpatroon wat ik nog niet kende. Een ‘verrassing uit Zweden’.
“Ik wil dat je je boom omhakt”
“Maar wij vinden onze boom mooi!”
We stonden als kemphanen tegenover elkaar.
Vandaag een lang verhaal over een bomenprobleem. Onze buren kwamen op een nogal onhebbelijke manier zeggen dat we onze boom moeten omhakken. En ik hou juist zoveel van bomen! Sla maar over als je geen zin hebt in lange verhalen.
Schreeuwende papagaaienkleuren hip? Vroeger gebruikten ze ook al dit soort kleuren en wisten ze hoe ze exotische vogels in felle contrasten konden weergeven. Een mooi oud DMC-tapisserie-boekje.
Het Nieuwe Handwerkboek is een erg leuk vintage boek, maar de titel is niet zo goed gekozen. Dit boek bevat 80 ideeën en patronen om te borduren, en 50 patronen voor macramé. Ik heb vier van deze boeken te koop.
In de Biedermeiertijd was het leven in eigen huis extra belangrijk. In veel Europese landen was dit een periode van politieke omwentelingen. In deze woelige periode verlangde men naar huiselijkheid, vriendelijke vormen en nationale ornamenten. In de borduurkunst was er een enorme opleving van patronen en motieven uit de natuur en huiselijke tafereeltjes. Het hondje zoals op dit schilderij was een heel bekend patroon uit deze tijd.
Deze haaktijdschriften zijn echt oud! Ze geven een goed beeld hoe er in de eerste helft van de vorige eeuw ook volop is gehaakt. Prachtige kanten kraagjes, elegante handschoenen, sierlijke randjes en ragfijne kleedjes.
In veel huizen lag vroeger een pluche kleed op tafel. Dat gaf een chique uitstraling aan het interieur. Ik heb ook zo’n groot kleed te koop, maar dan veel mooier nog.
Na de zomerstorm lijkt het nu wel herfst en dan krijg ik zin in een stukje appeltaart. Maar dit is een oude foto, die ik vorig jaar maakte om de Hardanger-kleedjes te laten schitteren. Ik voegde vier oude boekjes over Hardanger toe aan m’n shop.
Na de heftige zomerstorm van gisteren liepen we vandaag een route over een klompenpad. En zoals te verwachten was kwamen we tal van omgewaaide bomen en afgerukte takken tegen. Ik gebruikte zo’n afgebroken boom als kapstok voor het tasje waarin ik m’n fototoestel droeg.
Tijd om even bij te komen na de zomerstorm van gister.
Fijne zondag gewenst!
Cuna-handwerk is een aparte vorm van applicatie die op de San Blas-eilanden langs de kust van Panama wordt gemaakt door Cuna-Indianen. De applicatie-techniek is nogal uitdagend om het zelf ook eens uit te proberen.
Tussen de spulletjes van m’n schoonmoeder vonden we deze oude ansichtkaart, die zij kennelijk haar hele leven heeft bewaard. Ze kreeg hem in 1955 van haar “Va en Moe”.
Antieke handwerkjes: rood geborduurde randjes en oude borduurwerkjes op stramien. Komt dat zien!
Op de cover van al deze brei-tijdschriften van eind jaren tachtig, staat: “Fantastische breimode”. Nu kijken we daar dertig jaar later op terug en kunnen we zeggen: dat was het inderdaad!
Gedurende vier woensdagen in de zomer worden de Spakenburgse dagen gehouden. Vandaag was de eerste.
Deze dekbedquilt was ooit te bestellen bij Ariadne, hij stond een tijdje in m’n shop, en voordat ik hem verstuurde hing ik hem nog even op.
“Ach het is maar blik?” Nou, maar zo’n grote deuk erin hoeft nou ook weer niet.
En vroeger wisten ze wel hoe ze dat blik mooi konden maken.
De tentoonstelling “Het geheim van de middeleeuwen in gouddraad & zijde” duurt een half jaar (maar nadert nu haar einde). Bij deze bijzondere tentoonstelling zocht ik een boek wat ook gaat over oude borduurtechnieken. Dit boek vind ik zelf zo mooi dat ik er vier exemplaren van in voorraad heb.
Deze zomer worden drie Staphorsterdagen gehouden waar duizenden bezoekers op afkomen. Er is dan veel aandacht voor oude agrarische ambachten, voor de rijke cultuur en historie en de tradities van dit klederdrachtdorp, en er is ook veel oud handwerk te zien.
Goede herinneringen heb ik aan de middelbare-school-feestjes van m’n dochter. We hebben een keer een verf-feestje gehouden. Ik herinner me dat we met een aantal vijftien-jarigen in de keuken bezig waren om touwtjes te binden om lappen stof en daarna gingen we ze verven.
Oude Amerikaanse borduurpatronen. Op de achterkant van één van deze patronen staat een hoop onzin (vind ik).
De Amsterdamse grachtengordel behoort tot het werelderfgoed van Unesco. En de Amsterdamse huizen lenen zich bijzonder goed om ook geborduurd te worden. Er is een initiatief om handwerk van wat liefhebbers gemaakt hebben van de Amsterdamse grachtengordel bij elkaar te brengen. Maar mijn nieuwe aanwinst van vandaag komt daar niet bij: die plaats ik in mijn shop!
Langgerekte schellekoorden: om een lange zomer te accentueren. Maar hoe krijg ik ze mooi op een liggende foto?
Een jaar geleden stortte een vliegtuig neer in de Oekraïne en kwamen brokken van het wrak terecht in een veld zonnebloemen. Nu was er een herdenking.
Op vrijdag 17 en zaterdag 18 juli is er open huis en open tuin op Boerenwente in Twello. Op de eerste dag waren er al een paar honderd bezoekers.
Oude Ariadnes zijn zo leuk om door te bladeren! Ik heb dertig oude nummers uit 1976, 1977, 1978 en 1979 toegevoegd.
Een bloeiende en rustige landschapstuin in juli: een bijzondere plek om tot rust te komen.
Op de antiekmarkt in Apeldoorn zijn elk jaar mooie spullen te koop. Voor wie daar ook in is geïnteresseerd: er komen deze zomer nog twee antiekmarkten.
Verschillende keren stuurde ik een Margriet Kruissteekboek op naar Japan.
Ik heb duizend blogjes gepubliceerd op Tweedehandswerk!
“The sea and the seashore have always been a rich source of inspiration for craftsmen, whatever the medium in which they work”.
Patroon gevonden van Ons Wandkleed. Kan ik iemand mee blij maken.
Oude boeken over merklappen bevatten veel gedegen informatie en volop patronen.
Oud beddegoed is geliefd onder quilters en handwerksters en ik heb nog weer twee behoorlijk oude beddetijken te koop.
Stoere tapisserie-schilderijen in stoere lijsten!
Voor een ‘andere kijk op borduren’ ging ik naar Utrecht. Daar is een unieke tentoonstelling te zien in het Catharijneconvent over de borduurkunst in de middeleeuwen. De borduurkunst was een geëerd en geacht beroep wat vooral door mannen werd uitgevoerd.
Oude haakboeken zijn geliefd en ik verkocht er al heel wat. Deze heb ik nog in m’n shop. Ik maakte een extra blogje om erop te wijzen dat je via de Zoek-functie zelf ook een overzicht kan krijgen van boeken over één bepaald onderwerp.
Als ik op stap ga, kan ik uitkiezen welke tas ik meeneem. Vandaag deze!
In de jaren zestig van de vorige eeuw gaf de Stichting Goed Handwerk een patroon uit wat vrij bekend werd en wat door veel vrouwen werd geborduurd. De twaalf maanden van het jaar werden gestileerd uitgebeeld en onderin de bijbeltekst: “Leer ons alzo onze dagen tellen”.
Op de Maasvlakte hing ik op het nieuwste strand van Nederland een quiltje op aan het prikkeldraad. Met zandlopermotief. Volop symboliek.
Verdeeld over twee musea in Zeeland hangen 80 ingestuurde quilts met als thema ‘Bloei’. Ze zijn gemaakt voor een wedstrijd van het Quiltersgilde.
In Goes is een unieke tentoonstelling in het historisch museum te zien: De Combinatie. Het betreft Merklappen en Stoplappen uit het Burgerweeshuis te Amsterdam en een collectie Mangeldoeken, allemaal van Berthi Smith-Sanders.
Op de zolder van het museum De Bevelanden in Goes worden de klederdrachten van die streek getoond. Te zien is hoe de streekdracht zich ontwikkelde en hoe protestant en katholiek steeds sterker gingen verschillen.
Een bijzonder mooi schilderij (gemaakt door J.C. Klinkenberg) toont het uitgaan van een kerkdienst in Zeeland, waarbij de klederdracht van de kerkgangers mooi uitkomt tegen het decor van de oude kerk.
De flower fairy-roos die mijn zus borduurt heeft precies dezelfde kleur als de paar rozen in mijn tuin. De mooie patronen van de flower fairy’s worden ook door anderen nog steeds gebruikt.
In een vakantiehuisje hing ik vorige week een tapisserie-schilderij op van Willem van Oranje. Hij stond bekend om z’n doorzettingsvermogen.
De winkel van Tweedehandswerk heeft een groot assortiment artikelen. Veel oude boeken, want die zijn in onze tijd weer bruikbaar. Net als veel borduurwerken, want die zijn te mooi om niks mee te doen.
De laatste 15 weken worden weergegeven
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
Het bericht is succesvol verstuurd.
Bedankt hiervoor.