Alle blogjes van de maand: september 2014

Geknoopt kussen

Geknoopt kussen

Al meer dan veertig jaar ligt er bij mijn moeder thuis een kussen wat ik op ongeveer tienjarige leeftijd maakte. Dit kussen droeg bij aan mijn handwerkliefde en het is leuk dat het al die jaren zo mooi bleef.

Lees verder »
Doos restanten smyrna wol en boek tapijtknopen

Restanten Smyrna wol

Zelf een kussen of tapijt knopen: leuk om te doen! Ik plaats een doos met restanten in m’n shop, alsmede een mooi boek over Tapijtknopen, en nog wat wolsnijdersmolentjes. Voor wie de knooptechniek net zo leuk vindt als ik vroeger!

Lees verder »
Geborduurd schilderij Prunus

Geborduurde Prunus

Een half jaar geleden zette ik twee borduurpakketten op mijn shop. Eén daarvan ging naar mijn zus en zij borduurde deze mooie Prunus. Ze lijstte hem ook zelf in en dit weekend zag ik het nieuwe schilderij bij onze moeder hangen.

Lees verder »
Gehaakte omslagdoek op railing pont

Gehaakte omslagdoek

Met de pont staken we de rivier over, op weg naar de overkant om even rustig te wandelen. In deze tijd van het jaar heb ik m’n gehaakte omslagdoek vaak in de auto liggen, maar met dit mooie weer had ik hem niet nodig.

Lees verder »
Tasje in rood en zwart in nis van parkeergarage

N.a.v. bendgate: tasje voor iPhone

Het verhaal van mijn tasje in beeld. Op internet circuleren nu heel andere verhalen. Over een nieuwe iPhone die kan doorbuigen. Dan denk: stop dat ding dan ook niet in je broekzak. Daar heb je toch tasjes voor?

Lees verder »
Patronen Mies Bloch Nederlandse taferelen

Patronen van Mies Bloch

Vandaag een blogje over Bloch. In de zeventiger jaren waren de borduurpatronen van Mies Bloch bekend en geliefd. Ze werden uitgegeven door Margriet. En nu weer eigenlijk, maar dan anders.

Lees verder »
Doorgeschoten sla met borduurwerkje staartmezen

Doorgeschoten sla

Twee geborduurde vogeltjes schuilen tussen de doorgeschoten sla, maar zoeken eigenlijk nog een ander plekje? Misschien bij jou thuis, en dan verwerkt tot iets leuks?

Lees verder »
Spinneweb kleedje in bos

Spinneweb

Geïnspireerd door de kunstige spinsels van vlijtige spinnen nam ik een gehaakt kleedje mee om in het bos te fotograferen. Ik wou eens een spinneweb nadoen!

Lees verder »
Café in Openluchtmuseum Arnhem

Liever koffie

Kofie drinken in een nostalgisch café. Dat kan in het Openluchtmuseum in Arnhem. Het gehaakte kleedje had ik meegenomen.

Lees verder »
Nijntje geborduurd met rijgsteken

Nijntje schilderijtjes

Temidden van veelkleurige tekeningen zit een geborduurde Nijntje hier uit te rusten. Maar ik heb vandaag ook vijf geborduurde afbeeldingen waarop Nijntje aktiever is: met springtouw, met fiets, en met bal, ballon en beertje.

Lees verder »
WWit hart met gehaakte margrietjesit hart met gehaakte margrieten

Margrieten

Terwijl monteurs bezig zijn met het installeren van onze nieuwe cv-ketel, heb ik m’n toevlucht achter de computer gezocht. Ik zit wat foto’s te sorteren en kwam wat margrieten-foto’s tegen. Op andere blogs zie ik ook af en toe gehaakte margrietjes voorbij komen. Ook als straks de kachel weer snort is margrieten-haken een leuke bezigheid.

Lees verder »
Vier geborduurde placemats

Placemats voor de sier

Prachtig geborduurde placemats en dan ook nog met een open zoompje. Ik zou daar niet graag eten op willen zetten (bang voor vlekken) omdat ik ze het liefst altijd zo mooi wil houden.

Lees verder »
Vier geborduurde molens op schellekoord

Geborduurde molens

Gisteren zag ik ergens een mooie molen en dacht ik aan mijn oude schellekoord. Molens: ze sieren ons Hollandse landschap en ze werden op schellekoorden geborduurd.

Lees verder »
Borduurwerkje kingfisher

Bier met kingfisher

Af en toe sla ik een beetje door. Zo fietste ik vandaag naar een winkel waar speciaal bier te koop was. Met een kingfisher op het etiket!

Lees verder »
Sjors en Sjimmie met theemuts

Sjors en Sjimmie

“Ha ha, die kogel haalt ons nooit in!” In onze tijd moeten we politiek correct zijn, maar in vroegere strips hoefde dat niet. Een strip in Zuid-Amerikaanse-kleuren heeft nog een overzichtelijk wereldbeeld. “Kogel steeds meer achterblijft.”

Lees verder »
Geborduurd leesplankje

Geborduurd leesplankje

Niet alle leesplankjes beginnen met aap noot mies. Er was in de vorige eeuw ook een alternatief in omloop. En die kon later ook geborduurd worden. Ik vond er één half afgemaakt en maakte er dit mooie kussen van.

Lees verder »

Symmetrie

Soms lijkt een borduurwerk op het eerste gezicht wel leuk, maar zie je dat de symmetrie in de afwerking ontbreekt. Dan heb ik vaak de vraag: ga ik dat nog veranderen? Soms doe ik dat wel en soms laat ik het zo.

Lees verder »
Twee bilums op receptietafeltje

Papua Nieuw Guinea

Twee bilums uit Papua Nieuw Guinea ontmoetten elkaar op een receptietafeltje na een promotie-plechtigheid op een Nederlandse universiteit.

Lees verder »
Gele gehaakte kleedjes

Zonnige dagen

Dagen met gouden randjes, en als de zon dan meewerkt is het helemaal feestelijk! Maar de koning refereerde aan een dag met een rouwrand. In vreugde en verdriet beleven we zonnige dagen toch altijd als bemoedigend, troostend of versterktend. Deze gehaakte kleedjes passen er wel bij.

Lees verder »
Drie bilums

Bilums uit Papua Nieuw Guinea

Prinsjesdag en Promotie: het begint allebei met Pr. Ik maak vandaag ‘reklame’ voor PRachtige tassen, neergelegd op een symbolisch bruggetje. Zonder ze te willen verkopen hoor, ik wil ze alleen graag laten zien. Ze heten: bilums.

Lees verder »
Bedrukt fijn stramien voor borduren

Fijn stramien

Borduren op fijn stramien was vroeger ouderwets, maar nu niet meer. Ook dit past in de handwerkopleving. En als je zelfgeverfd garen gebruikt ben je helemáál hip!

Lees verder »
Bilum aan blauwe deur

Bilum op Zwitsalterrein

Op een zonnige zaterdag liepen en fietsten wij rond op een uitgestrekt terrein van een verlaten fabriek. Ik had (slechts) één tas bij me en die hing ik overal aan op. De kleur blauw van de deuren sprak me aan.

Lees verder »
Twee geborduurde schilderijen Zaanse Schans

Open Monumentendag

Het thema van de Open Monumentendagen is dit jaar: Op reis! Duizenden monumenten zijn weer opengesteld. Zo leuk om daar eens naar binnen te gaan en gewezen te worden op architectuur, historie, achtergronden en details.

Lees verder »
Borduurwerk rode randen

Borduurwerk rode randen

In een enerverende zomer borduurde ik elke week één rand. Heerlijk rustgevend was dat. De lap is nog niet vol maar na acht randen wil ik het resultaat vast laten zien.

Lees verder »
Stapel handwerkboeken

BookBook – ook tweedehands

Boeken, èchte boeken, met echte bladzijden…. nieuw of tweedehands….. die worden nooit verslagen door electronica….. Twee leuke filmpjes op YouTube maken dat duidelijk.

Lees verder »
Vier geborduurde placemats met boekjes fytotherapie

Fytotherapie

Fythotherapie is de behandeling van klachten en ziekten met natuurlijke geneesmiddelen, die uit planten worden bereid. Ik fotografeerde mijn prachtige placemats met een paar “Praktische Kruiden- en Plantengidsen.”

Lees verder »
Borduurwerk in wording

Borduurwerk in de wacht

Borduren met restjes op oude stukken stramien is een leuke uitdaging. Maar als je niet verder kunt omdat je van een kleurtje net te weinig heb is het lastig.

Lees verder »
Mand met Mandeboek

Mandewerk

Manden maken werd in alle eeuwen en werd en wordt in alle culturen gedaan. Rieten manden combineren altijd zo mooi met handwerk.

Lees verder »
Gedekte tafel in Hermitage

Hermitage aan de Amstel

Het immense museum De Hermitage (aan de Neva) in Sint Petersburg herbergt drie miljoen kunstwerken. Er is ook een Nederlandse Hermitage (aan de Amstel) en dat haalt kunstsschatten uit Rusland naar Nederland en stelt ze hier ten toon.

Lees verder »
Knutselen met Nijntje

Nijntje

Lang geleden wilde ik m’n dochtertje de rijgsteek leren. Ik tekende de contouren van een Nijntje op een linnen servet en zij mocht haar opvullen met rode en witte wol. Een goede oefening met een leuk resultaat.

Lees verder »
Groot schilderij Hortensia

Hortensia

De bloemenzee van de Hortensia is nu in september veranderd in een donkerrode gloed van gedroogde bloemen. Een prachtig geborduurd schilderij houdt de herinnering aan die uitbundige bloei nog heel lang levend.

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.