Geknoopt kussen
Al meer dan veertig jaar ligt er bij mijn moeder thuis een kussen wat ik op ongeveer tienjarige leeftijd maakte. Dit kussen droeg bij aan mijn handwerkliefde en het is leuk dat het al die jaren zo mooi bleef.
Al meer dan veertig jaar ligt er bij mijn moeder thuis een kussen wat ik op ongeveer tienjarige leeftijd maakte. Dit kussen droeg bij aan mijn handwerkliefde en het is leuk dat het al die jaren zo mooi bleef.
Zelf een kussen of tapijt knopen: leuk om te doen! Ik plaats een doos met restanten in m’n shop, alsmede een mooi boek over Tapijtknopen, en nog wat wolsnijdersmolentjes. Voor wie de knooptechniek net zo leuk vindt als ik vroeger!
Een half jaar geleden zette ik twee borduurpakketten op mijn shop. Eén daarvan ging naar mijn zus en zij borduurde deze mooie Prunus. Ze lijstte hem ook zelf in en dit weekend zag ik het nieuwe schilderij bij onze moeder hangen.
Met de pont staken we de rivier over, op weg naar de overkant om even rustig te wandelen. In deze tijd van het jaar heb ik m’n gehaakte omslagdoek vaak in de auto liggen, maar met dit mooie weer had ik hem niet nodig.
Het verhaal van mijn tasje in beeld. Op internet circuleren nu heel andere verhalen. Over een nieuwe iPhone die kan doorbuigen. Dan denk: stop dat ding dan ook niet in je broekzak. Daar heb je toch tasjes voor?
Vandaag een blogje over Bloch. In de zeventiger jaren waren de borduurpatronen van Mies Bloch bekend en geliefd. Ze werden uitgegeven door Margriet. En nu weer eigenlijk, maar dan anders.
Twee geborduurde vogeltjes schuilen tussen de doorgeschoten sla, maar zoeken eigenlijk nog een ander plekje? Misschien bij jou thuis, en dan verwerkt tot iets leuks?
Twee leuke boekjes over Perzische tapijten liggen op twee mooie kleedjes.
Wie wil straks een Zelf Afgemaakt tijdsbeeld uit de sixties op haar tafel?
Geïnspireerd door de kunstige spinsels van vlijtige spinnen nam ik een gehaakt kleedje mee om in het bos te fotograferen. Ik wou eens een spinneweb nadoen!
Ruimte (om even bij te komen) ervaarde ik op een mooi plekje aan de rand van een rivier. Randen en ruimte, daarover gaat ook de afwerking van een gehaakt dekentje.
Op een prachtig plekje in de uiterwaarden van een rivier stond een rieten stoeltje voor me klaar. Toen ik dichterbij kwam zag ik dat het stoeltje geen zitting meer had, maar gelukkig had ik mijn picknick-kleed nog.
Bramentijd! Of je ze wel of niet plukt maakt niet uit, dit borduurwerk is gewoon erg mooi.
Kofie drinken in een nostalgisch café. Dat kan in het Openluchtmuseum in Arnhem. Het gehaakte kleedje had ik meegenomen.
Temidden van veelkleurige tekeningen zit een geborduurde Nijntje hier uit te rusten. Maar ik heb vandaag ook vijf geborduurde afbeeldingen waarop Nijntje aktiever is: met springtouw, met fiets, en met bal, ballon en beertje.
Terwijl monteurs bezig zijn met het installeren van onze nieuwe cv-ketel, heb ik m’n toevlucht achter de computer gezocht. Ik zit wat foto’s te sorteren en kwam wat margrieten-foto’s tegen. Op andere blogs zie ik ook af en toe gehaakte margrietjes voorbij komen. Ook als straks de kachel weer snort is margrieten-haken een leuke bezigheid.
Prachtig geborduurde placemats en dan ook nog met een open zoompje. Ik zou daar niet graag eten op willen zetten (bang voor vlekken) omdat ik ze het liefst altijd zo mooi wil houden.
Gisteren zag ik ergens een mooie molen en dacht ik aan mijn oude schellekoord. Molens: ze sieren ons Hollandse landschap en ze werden op schellekoorden geborduurd.
Af en toe sla ik een beetje door. Zo fietste ik vandaag naar een winkel waar speciaal bier te koop was. Met een kingfisher op het etiket!
Overal – ook buiten Nederland – worden de bomen nu geel! Je kunt een geel-wordende boom ook mooi borduren met een klein Pako-pakketje.
“Ha ha, die kogel haalt ons nooit in!” In onze tijd moeten we politiek correct zijn, maar in vroegere strips hoefde dat niet. Een strip in Zuid-Amerikaanse-kleuren heeft nog een overzichtelijk wereldbeeld. “Kogel steeds meer achterblijft.”
Niet alle leesplankjes beginnen met aap noot mies. Er was in de vorige eeuw ook een alternatief in omloop. En die kon later ook geborduurd worden. Ik vond er één half afgemaakt en maakte er dit mooie kussen van.
Oude nummers van Ariadne zijn nog steeds geliefd en gezocht.
Soms lijkt een borduurwerk op het eerste gezicht wel leuk, maar zie je dat de symmetrie in de afwerking ontbreekt. Dan heb ik vaak de vraag: ga ik dat nog veranderen? Soms doe ik dat wel en soms laat ik het zo.
Twee bilums uit Papua Nieuw Guinea ontmoetten elkaar op een receptietafeltje na een promotie-plechtigheid op een Nederlandse universiteit.
Dagen met gouden randjes, en als de zon dan meewerkt is het helemaal feestelijk! Maar de koning refereerde aan een dag met een rouwrand. In vreugde en verdriet beleven we zonnige dagen toch altijd als bemoedigend, troostend of versterktend. Deze gehaakte kleedjes passen er wel bij.
Prinsjesdag en Promotie: het begint allebei met Pr. Ik maak vandaag ‘reklame’ voor PRachtige tassen, neergelegd op een symbolisch bruggetje. Zonder ze te willen verkopen hoor, ik wil ze alleen graag laten zien. Ze heten: bilums.
Borduren op fijn stramien was vroeger ouderwets, maar nu niet meer. Ook dit past in de handwerkopleving. En als je zelfgeverfd garen gebruikt ben je helemáál hip!
Op een zonnige zaterdag liepen en fietsten wij rond op een uitgestrekt terrein van een verlaten fabriek. Ik had (slechts) één tas bij me en die hing ik overal aan op. De kleur blauw van de deuren sprak me aan.
Het thema van de Open Monumentendagen is dit jaar: Op reis! Duizenden monumenten zijn weer opengesteld. Zo leuk om daar eens naar binnen te gaan en gewezen te worden op architectuur, historie, achtergronden en details.
In de avondschemering legde ik twee antieke gehaakte kleedjes op een houten tribune, die dicht langs de IJssel stond opgesteld. Een unieke plek, die over een tijdje onder water komt te staan.
In een enerverende zomer borduurde ik elke week één rand. Heerlijk rustgevend was dat. De lap is nog niet vol maar na acht randen wil ik het resultaat vast laten zien.
Boeken, èchte boeken, met echte bladzijden…. nieuw of tweedehands….. die worden nooit verslagen door electronica….. Twee leuke filmpjes op YouTube maken dat duidelijk.
Kleine borduurpakketjes in verschillende fasen van compleetheid
De Gouden Koets is in aantocht! In Den Haag wordt al flink geoefend, maar bij mij kun je nu al een kant en klaar geborduurd schilderij zien waarop de Koets langs de Hofvijver rijdt!
Borduurpatronen van Lanarte van leuke kruiden-composities. Voor wie zelf nog stof en borduurgaren heeft zijn dit nog bruikbare patronen.
Fythotherapie is de behandeling van klachten en ziekten met natuurlijke geneesmiddelen, die uit planten worden bereid. Ik fotografeerde mijn prachtige placemats met een paar “Praktische Kruiden- en Plantengidsen.”
Borduren met restjes op oude stukken stramien is een leuke uitdaging. Maar als je niet verder kunt omdat je van een kleurtje net te weinig heb is het lastig.
Vera de Muis vermaakt zich wel in herfst en winter, maar wij moeten er nog even aan wennen.
Het thema van de jaarlijkse grote quilttentoonstelling is “Kringloop”. Had mijn quilt daar ook wel tussen kunnen hangen?
Manden maken werd in alle eeuwen en werd en wordt in alle culturen gedaan. Rieten manden combineren altijd zo mooi met handwerk.
Handwerken met etnische motieven: daar ben ik altijd dol op geweest. Ik hou ervan om handwerken uit het buitenland te combineren met mijn eigen handwerk.
Prachtige gewaden met uitzonderlijke textielkunst zijn te zien in de Portugese Synagoge in Amsterdam.
Zorg goed voor je fiets en gooi hem niet in de gracht.
Het immense museum De Hermitage (aan de Neva) in Sint Petersburg herbergt drie miljoen kunstwerken. Er is ook een Nederlandse Hermitage (aan de Amstel) en dat haalt kunstsschatten uit Rusland naar Nederland en stelt ze hier ten toon.
Lang geleden wilde ik m’n dochtertje de rijgsteek leren. Ik tekende de contouren van een Nijntje op een linnen servet en zij mocht haar opvullen met rode en witte wol. Een goede oefening met een leuk resultaat.
Zeven identieke ingelijste reprodukties van een bloemen-letterlap. Een niet alledaagse foto met een uitbundig effect.
De bloemenzee van de Hortensia is nu in september veranderd in een donkerrode gloed van gedroogde bloemen. Een prachtig geborduurd schilderij houdt de herinnering aan die uitbundige bloei nog heel lang levend.
De winkel van Tweedehandswerk heeft een groot assortiment artikelen. Veel oude boeken, want die zijn in onze tijd weer bruikbaar. Net als veel borduurwerken, want die zijn te mooi om niks mee te doen.
De laatste 15 weken worden weergegeven
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
Het bericht is succesvol verstuurd.
Bedankt hiervoor.