Sjors en Sjimmie

Sjors-en-Sjimmie-met- theemuts

Een bestelde theemuts was zo mooi dat ik er eerst nog wat foto’s van maakte. Die liet ik hier zien. Maar ook de achterkant was de moeite waard en dat viel me op toen ik de theemuts ging inpakken. Toevallig slingerde hier net een oud boek van Sjors en Sjimmie en de kleurenovereenkomst viel me op. Dezelfde kleuren rood, groen, geel met zwart.

Kennen jullie Sjors en Simmie? Het zijn de (idiote) verhalen van tweee vriendjes. Een negerjongetje (!) en een blank vriendje die onmogelijke dingen beleven en een taaltje bezigen wat tegenwoordig niet meer zo zou worden afgedrukt. Ik sloeg het boek lukraak open en moest erom lachen. Wat een Strips uit Sjors en Sjimmieflauwekul! Moesten kinderen dat vroeger lezen? Ik herinner me dat ik vroeger die strips wel eens zag liggen maar dat ik ze stom vond. Dat kon toch allemaal niet? dacht ik als kind. Nu valt me vooral op dat Sjimmie op een manier wordt neergezet die in deze politiek-correcte tijd waarschijnlijk sterk zou worden afgekeurd. Twee strips uit Sjors en Sjimmie Sjimmie plaatst al z’n werkwoorden verkeerd in de zinnen en komt daarmee wat achtelijk over. “Ridder Radja niet meer te zien is.” En wat vind je hiervan:
“O o o, die jager wil ons zwijntje doodschieten. Toe zwijntje, nog harder!”
“Ha ha, die kogel haalt ons nooit in!” “Kogel steeds meer achterblijft.”

Ach, wat was de wereld eigenlijk simpel en overzichtelijk, in de tijd van Sjors en Sjimmie. Je kon gewoon op een zwijn gaan zitten die nog harder liep dan een kogel. Soms zou je willen dat de wereld zo simpel was als in deze strip. Dan kogels steeds meer achterblijft….. Dan problemen in wereld snel opgelost.

3 gedachten over “Sjors en Sjimmie”

 1. En nu is-tie weer terug. Heb ik al die moeite om een reactie te schrijven onder je “leesplankje” voor niets gedaan. Maar het staat er.
  Groet,
  Rya

 2. Dag Margriet,

  Ja, sjors en sjimmie was ik ondertussen helemaal vergeten. Heel vroeger heb ik ze ook gelezen.

  En met je kogel die niet kan inhalen en de gemakkelijkheid van het leven moet ik denken aan Douwe Dabbert http://nl.wikipedia.org/wiki/Douwe_Dabbert
  Ik las de verhaaltjes 25 jaar geleden aan onze kinderen voor. Die Douwe heeft ALTIJD een knapzak bij zich en in die knapzak zit gewoon ALLES wat hij nodig heeft in probleemsituaties.
  kwou dat ik zo’n knapzak had. Bij mij zou er alleen maar wol en verf en kleuren uitkomen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.