Alle blogjes van de maand: januari 2015

Geborduurde mieren merkwaardig

Merkwaardige mieren (1)

De leden van de vereniging Merkwaardig zijn net zo ijverig als mieren. Bij de ingang van het gebouw waar de landelijke ontmoetingsdag werd gehouden, stond een rek. Daaraan werden kleine kussentjes gehangen die sommige leden hadden gemaakt.

Lees verder »
Vijf oude merklappen uit Drente

Vijf oude merklappen uit Drente (3)

De merklappen waren bedoeld om de meisjes voor te bereiden op hun latere taak dat ze het huishoudlinnen moesten merken. Op veel merklappen zie je de aantallen 12 en 6 en 24. Dat en nog veel meer wetenswaardigs werd in een lezing aan de hand van foto’s van merklappen verteld door een merklappen-deskundige.

Lees verder »
Tapisserietas bloemen

Show and Tell (4)

Op bijeenkomsten waar veel handwerksters samenkomen, wordt er vaak een “Show and Tell” georganiseerd. In een groep mag dan om de beurt iemand naar voren komen die wat vertelt over een handwerk wat zij heeft gemaakt. Mijn handwerk zat in deze tas.

Lees verder »
Geborduurde rand oud hollandse motieven

Merkwaardig Motief per Maand (5)

Of het nu om quilten, breien of borduren gaat: het is de trend om wekelijks of maandelijks op internet patronen te publiceren van projecten waarvan het beoogde eindresultaat nog niet bekend is. Wie wil, kan meedoen. Op de ontmoetingsdag van Merkwaardig werd nu ook zo’n initiatief gepresenteerd: Motief per Maand!

Lees verder »
Vijf oude merklappen

Vijf oude merklappen

Vijf oude merklappen neem ik morgen mee naar de landelijke ontmoetingsdag van vereniging Merkwaardig. Ik wil ze graag laten zien aan een paar deskundigen, maar laat ze nu ook vast op mijn blog zien!

Lees verder »
Wolkenbreisels in Coda

Sound of Silence

Wonderlijke breisels in een bijna afgelopen tentoonstelling verbeelden de stilte van wolkenformaties. Wonderlijke wolken dus. Zo grappig, want ik hou van breien en van stilte. Dus daar ‘moest’ ik nog even een blogje over maken.

Lees verder »
Geborduurde boekenleggers

Geborduurde boekenleggers

Studenten houden ervan om pauze te houden. Boekenlegger in het studieboek en erop uittrekken! Vanavond komen een heleboel studenten mijn kant uit en krijgen ze een heerlijke Hollandse maaltijd van me. En als ze interesse hebben, wil ik ze ook wel leren om een boekenlegger te borduren.

Lees verder »
Weefgetouw in Openluchtmuseum

Weven voor ’t Goeye Goet

In het Openluchtmuseum in Arnhem krijgen jonge mensen een opleiding om een oud ambacht te beoefenen: weven! Het is leuk om hen aan het werk te zien en als je in 2015 de kans hebt om een keer naar Arnhem te gaan dan hoop ik dat je hun werk kunt bewonderen.

Lees verder »
Detail ragfijn oud kleedje

Bij de herdenking

“Aan ons, de latere generaties, de taak om de herinnering levend te houden en pal te blijven staan voor de vrijheid en de menselijke waardigheid.” (citaat van de premier tijdens de herdenking van de bevrijding van Auschwitz)
En ook: We hebben onze ouderen nog nodig om vragen aan te stellen. “Hoe maakte u dit vroeger?” En: “Hoe wàs het vroeger?”

Lees verder »
Bolletjes wol in glas

Linkshandig breien

In de Middeleeuwen werd alleen door mannen gebreid. In een lange geschiedenis heeft de breikunst een brede ontwikkeling doorgemaakt. Deze ontwikkeling zorgde ervoor dat iederéén kan breien. En met wat aanwijzingen geldt dat ook voor de linkshandigen onder ons.

Lees verder »
Kist met haakwerk en oude haakboeken

Fijn haakwerk, nieuw haakwerk en oud haakwerk

Vrouwen-van-nu verschillen niet zoveel met vrouwen-van-vroeger: we willen graag dat ons boeltje weer op orde is. Twee maanden geleden hadden we wat opknapklussen in ons huis en bleef deze foto liggen. Nu tijd om de klussen af te maken en ook om de sprei van deze foto nog eens beter te fotograferen.

Lees verder »
Geborduurde Menora op gele Israel-stof

Handwerk met Joodse symboliek

Deze week is de bevrijding van Auschwitz in het nieuws. Er voltrok zich een groot drama in de oorlog en zeventig jaar later staan we daar opnieuw bij stil. Ik laat wat handwerk zien met joodse symboliek.

Lees verder »
Gehaakte rode sjaal in sneeuw

Rood in de sneeuw (1)

Een mooie sneeuwdag. Eerst fotografeerde ik mijn oude rode sjaal in m’n achtertuin. Maar daarna nam ik hem mee op een ritje langs de besneeuwde rivier. Onderweg liet hij zich ook goed fotograferen.

Lees verder »
Onder brug bij IJssel

Bruggen bouwen (4)

Bruggen bouwen: Nederland is er altijd goed in geweest! We hebben prachtige bruggen over onze vele rivieren! Het is mooi dat we in onze tijd ook graag bruggen willen bouwen naar mensen die een opsteker kunnen gebruiken. Ik hoop dat mijn tasjes-idee dar nog wat aan kan bijdragen.

Lees verder »
Acht boeken uit Ariadne handwerkbibliotheek

Ariadne handwerkbibliotheek

De boeken uit de Ariadne Handwerkbibliotheek zijn geliefde verzamelaarsobjecten voor “Handwerkboekenfans”. Ik laat wat van mijn dubbele exemplaren zien. Deze delen verschenen in de zeventiger jaren. Sommige werden geschreven door de nu nog bekende Henriette Beukers.

Lees verder »
Goedenacht opbergzakken

Goedennacht nostalgische opbergzakken

Goedennacht opbergzakken werden veel gemaakt aan het eind van de 18e en het begin van de 19e eeuw. Ze werden gebruikt om een nachthemd in te stoppen zodat het bed overdag netjes was. Maar misschien kunnen we in deze nostalgische zakken ook wel wat paparassen bewaren, daar hebben ze precies het goede formaat voor.

Lees verder »
Kantklos kleedje

Kantkloskleedje

Ik heb een kleedje wat gemaakt is in een voor mij onbekende techniek. Ik laat er graag een close-up van zien. Valt dit ook onder het kantklossen?

Lees verder »
Brei tijdschriften met vrouwennamen

Breitijdschriften

Wat hebben velen van ons vroeger genoten van het breien van kindertruitjes voor onze kinderen. En nu merk ik dat er vrouwen zijn die op zoek zijn naar één specifiek tijdschrift waar ze vroeger iets uit hebben gemaakt.

Lees verder »
Haken langs de waterkant

Haak Vaak

Ik ben er niet zo scheutig mee om foto’s van mezelf te laten zien. Maar zo aan het begin van het jaar vond ik dat ik ook maar eens ‘voor de dag’ moest komen. Anders zou je misschien denken dat ik nog steeds ergens op het dak sta.

Lees verder »
Collage 25 tijdschriften Bijvoorbeeld

Oude tijdschriften “Bijvoorbeeld”

In de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw gebeurde er van alles op handwerkgebied. Enerzijds was er de degelijke invloed van de aloude technieken die ook na de oorlog volop werden onderwezen en beoefend. Anderzijds was er de vrije expressie en experimenteerde men er lustig op los.

Lees verder »
Twee sjaals met kleurverloop om te breien

Meeneem-breiwerk

Een niet-moeilijk breiwerk heb ik speciaal klaarliggen om mee te nemen om onderweg ergens te breien. Maar nu wordt het wat kouder en wil ik één van deze sjaals toch maar eens afmaken. Ik brei in Gerstekorrel: daarin komt het kleurverloop-garen het beste tot z’n recht.

Lees verder »
Kleedje frivolite

Boekjes Frivolité

Frivolité is een oude handwerktechniek waarover maar weinig is gepubliceerd. Maar de techniek komt nu weer in de belangstelling. En dat is wel apart, want dat werd in de zeventiger jaren ook al gezegd.

Lees verder »
Kussen kerstroos op rotsblokken

Kerstroos in januari

In januari zijn er altijd nog van die dagen waarop je blij bent dat je nog niet al je kerst-spullen hebt opgeruimd. Dan is het (na een mooie dag met zon) ineens weer somber en koud en dan is het fijn om het binnen gezellig te hebben. Mijn kerstkussen ligt nog steeds beneden, nadat ik het op oudejaarsdag meenam op een dagje uit.

Lees verder »
Bolletjes wol en gereedschap

Een handwerk afwerken

Op sommige blogs verscheen aan het begin van het jaar een overzicht van UFO’s die men nog wil afmaken. Onafgewerkt handwerk kwam ook al in de zestiger jaren voor en in die tijd verscheen een mooi boek met instructie om een handwerk goed af te werken.

Lees verder »
Groen quiltje roman stripes

Op zoek naar groen in het januaribos

Als het januari-zonnetje weer schijnt dan begint het weer te kriebelen. Dan wil ik er op uit! Ruimte om me heen zien, stappen zetten, diep ademhalen, handwerk aan takken hangen. En bij thuiskomst hiet liefst gelijk aan m’n elfde quiltje beginnen. Of honderdelf want ik weet niet meer hoeveel quiltjes ik al heb gemaakt.

Lees verder »
Patchwork tulp

Patchwork tulp

Vandaag kun je gratis tulpen plukken op de Dam!
In het kader van de Nederlandse tulpenpromotie lever ik mijn hoogstpersoonlijke bijdrage: deze gequilte tulp!

Lees verder »
Boekje Ik leer breien en bolletjes wol

“Ik leer breien”

Iemand bestelde dit oude schoolboekje en vóór verzending maakte ik nog even een foto. Als je al breien kunt: veel breiplezier! En als je het nog niet kunt: it’s easy!

Lees verder »
Borduursel schaatsend paartje

(niet) Samen schaatsen

Het kussende koppel (‘boertje en boerinnetje’) is nu m’n meest populaire blogje (die zie je in de kantlijn van m’n blog). Ik heb ook nog een schaatsend stelletje en die laat ik vandaag zien. Alhoewel mijn zoon en zijn vriendin vanaf vandaag niet meer samen zullen kunnen schaatsen…..

Lees verder »
klein quiltje op de hei

Wandelen na de storm

Een week lang heeft het gestormd en vandaag lijkt het wat rustiger. Ik maak graag een lange wandeling in januari en we hadden ons voorgenomen: als de storm voorbij is, dan gaan wandelen. We wonen niet zo ver van de hei en ik zie er naar uit om daar weer eens naar toe te gaan.

Lees verder »
Patchwork ster turqoise

We all love van Gogh

Als ik emoties moet verwerken, dan ga ik fotograferen. Zo simpel is dat. Het eerste wat ik doe als ik thuiskom, is een kop koffie maken. En het tweede wat ik doe is m’n fototoestel zoeken. Wat zal ik eens fotograferen? Ik pak gewoon willekeurig wat dingen bij elkaar.

Lees verder »
Tapisserie brieflezende vrouw

Brieflezende vrouw in tapisserie

Twee dezelfde tapisserie schilderijen, maar verschillend uitgevoerd. Ik hou ervan om mijn tapisserie-tassen mee te nemen naar een museum. Daar zijn ze in een soort ‘natural environment’.

Lees verder »
Tapisserie schilderij boerderijtje

Een lege en een volle kapstok

De kapstok was even leeg toen we de gang opknapten. Inmiddels hangen de jassen er weer. Ook onze zoon en z’n vriendin kwamen even hun jas ophangen. Voor jonge mensen is het niet zo makkelijk om een plekje te vinden….

Lees verder »
Delfts blauw bord met rode tulpen

Geborduurde boom in vier seizoenen

Vorig jaar liet ik een foto zien van een boom in vier seizoenen, omgeven door een rand van tulpen. Dat was op de eerste koningsdag en ik wilde naar buiten om naar de vrijmarkt te gaan. Daardoor vergat ik om dat mooie schilderij in m’n shop te zetten. Vandaag wel weer een gepaste dag om die foto nog eens te laten zien: we zijn nu weer bij afbeelding 1: kale bomen in januari.

Lees verder »
Schilderij Droogbloemen ontwerp Mies Bloch

Schilderijen Droogbloemen Mies Bloch

Onder de vorige generatie handwerksters waren de patronen van Mies Bloch heel populair en dat beginnen ze nu weer te worden. Ik heb drie grote schilderijen met geborduurde droogbloemen te koop, maar ook wat losse patronen. Kerstboom eruit? Droogbloemen erin!

Lees verder »
Groen kussen uit Nepal

Kussens uit Nepal en Marokko

Vorig jaar kocht ik een extra groen kussen, speciaal met het doel om het later door te verkopen. Om daarmee aandacht te vragen voor “eerlijk handwerk”.
Nu plaats ik dat groene kussen in m’n shop en dat komt ook wel goed uit: even een groen blogje midden in de winter.

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.