Goedennacht nostalgische opbergzakken

Goedenacht opbergzakken

Mijn eerste Goedennacht opberzak kreeg ik van mijn moeder. Die had hem weer van háár moeder, en die had hem weer voor háár moeder gemaakt toen ze dertien was. Dat was in 1902. Een opbergzak met zo’n traceerbare geschiedenis wil ik natuurlijk graag in de familie houden, dus ik hoop hem ook weer eens door te geven aan mijn dochter.

In de loop der jaren verzamelde ik nog wat van die typische opbergzakken, en daarvan zie je er hier wat op de foto. Ik was eigenlijk niet van plan om ze te echt te gaan sparen, dus ik bied er nu eerst Goedenacht opbergzak uit 1902eens een paar te koop aan. Vroeger bewaarde men hier een keurig opgevouwen nachthemd in. Maar misschien is het ook wel een idee om er een schrijfmap in te stoppen. Of gewoon wat schoolwerk. Of papieren die je moet of wilt bewaren. Als je op college of je werk bent en je haalt je paparassen uit zo’n geborduurde zak, dan heb je vast bekijks. En als je vindt dat de docent niet boeiend les geeft, dan heb je een boodschap, namelijk dat de les slaapverwekkend is…

Maar ik hou het voor gezien voor vanavond. Ik heb nog een nieuwsbrief samengesteld (dat doe ik tegenwoordig elke vrijdagavond), en die komt morgenochtend in de mailbox van degenen die zich daarop hebben geabonneerd. Na een drukke week en een lange dag wens ik jullie en mezelf een welverdiende goeden nacht!

Goedenacht in kruissteek uit 1902

2 gedachten over “Goedennacht nostalgische opbergzakken”

 1. Wat leuk die opbergzakken.
  Afgelopen week overdacht ik wat ik in mijn jeugd allemaal gemaakt had en toen kwam de opbergzak naar boven.
  We mochten zelf het randje borduren en mama maakte er een zak van.
  Vanaf die tijd moesten we zelf ons bed opmaken en onze pyama keurig opvouwen en in de zak opbergen zo zagen onze kamers er altijd heel opgeruimd uit.
  Helaas heb ik hem niet meer.
  Fijne dag Niesje.

  1. Hoi Niesje, Dit vind ik een leuk verhaal! Dus het maken van de opbergzak markeerde de grens tussen het zelf het bed opmaken? Wat een leuke herinnering!
   Wat jammer dat onze moeders niet alles hebben kunnen bewaren wat we vroeger maakten. Ik denk dat wel meer vrouwen nu spijt hebben dat onze handwerken van vroeger weg zijn. Ik heb mijn kinderwerkjes ook niet meer, maar wel wat ik als tiener maakte.
   Kun je de opbergzak niet nog een keer vanuit herinnering namaken? Er zijn nu randjes genoeg in omloop om uit te kiezen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.