Alle blogjes van de maand: maart 2015

Zelf ontworpen tasje mee op wandeling

Mijn ‘zelf ontworpen’ tasje nam ik vorige week mee op een wandeling en fotografeerde ik onderweg. En nu kwam ik gister een leuk klein boekje tegen met een hoofdstuk over “Zelf ontwerpen” wat hier goed bij aansluit.

Lees verder »
Twee boeken Door het oog van duizend naalden

Door het oog van duizend naalden

Het V&D-concern is de laatste tijd zò vaak in het nieuws dat je wel kunt zeggen dat ze door het oog van duizend naalden gaan. Eén van de leden van de vroegere Dreesmann-familie schreef in de na-oorlogse bloeiperiode een boek met veel interessante achtergrondinformatie over de naaldkunst. Die boeken verschenen in hoge oplage en heten ook “Door het oog van duizend naalden”.

Lees verder »
Theemuts geborduurd

Bijkomen met kopje thee

Kopje thee om even bij te komen? De maatschappij is wel enorm veranderd sinds de tijd dat dit soort theemutsen door moeders werden gemaakt om de eigen huiselijke sfeer te verhogen.

Lees verder »
Drie boeken onze klederdrachten

Onze klederdrachten

In de zeventiger jaren verscheen een heel mooi boek over de karakteristieke handwerken en klederdrachten uit Nederland. Nu weer een populair boek.

Lees verder »
Geborduurd kleedje met klosjes rood en blauw garen

Ricami diversi albums

Borduren over vier hokjes: daar zijn de patroontjes uit de Ricami Diversi albums geschikt voor. Er staan leuke patronen in deze kleine oude boekjes.

Lees verder »
Collage van 25 bladzijden uit oude DMC boekjes

Oude DMC boekjes

Een heel aantal oude DMC-boekjes heb ik in m’n shop geplaatst. Het zijn geliefde verzamelaars-items, maar ze zijn ook gewoon nog heel mooi om te gebruiken. In één van deze boekjes vond ik een toelichting waarom deze boekjes ‘een DMC Bibliotheek’ worden genoemd.

Lees verder »
Lintkant kleedje ovaal

Lintkant

Lintkant verwerken was vroeger een populaire manier om zelf sierlijke kleedjes te maken. De lintkant kon worden gekocht en was door machines gemaakt en voor de verwerking in sierlijke motieven bestond een voorbedrukte ondergrond.

Lees verder »
Tulpenkussen tegen oude muur

Tulpenkussen in het voorjaar

Mijn tulpenkussen fotografeerde ik begin maart, toen de lente zich een paar dagen van haar mooie kant liet zien. Maar nu is het alweer een tijdje grauw en grijs buiten. En maak ik het met mijn lentekussen bìnnen gezellig. Fijne zondag gewenst!

Lees verder »
Gehaakte deken tijdens zonsverduistering

The returning of the light

Het was bewolkt tijdens de zonsverduistering en de eclips was hier niet te volgen. Maar ik wilde wel buiten zijn en het ongewone licht ondergaan. Ik vond het heel bijzonder!

Lees verder »
Close up zonnebloem

Eclips

’s Morgens geschreven: Een zonnebloem als kleine troost nu Nederland een mooi natuurverschijnsel mist. Als het zo bewolkt blijft zoals nu, dan zien we helaas niks van de zonsverduistering.
En een latere toevoeging: een link naar een prachtig filmpje vanaf een plek waar de eclips wel te zien was!

Lees verder »
Borduurboeken Ondori

Ondori borduurboeken

Voor het borduren van bloemetjes kom je al gauw terecht bij de van oorsprong Japanse Ondori-boekjes. Ze staan stampvol mooie motiefjes om te borduren in platsteek. Heel veel bloemen, maar ook andere mooie motieven vind je in deze boeken.

Lees verder »
Merklap met patroon

Patroon merklap

Ik vond kort na elkaar en op verschillende plekken: een merklap zonder patroon, en een patroon zonder voorbeeld. Blijkt het van hetzelfde te zijn!

Lees verder »
Het Mozaiek Handwerkboek naar motieven uit het Heilige Land

Het Mozaiek Handwerkboek

Verkiezingen in Israël: een goede aanleiding om dit mooie boek te laten zien. Eén boek? Nee, sommige boeken vind ik zelf zo mooi, daar koop ik er gewoon meerdere van als ik de kans heb. Dit boek laat afbeeldingen zien van opgegraven mozaiekvloeren en de patronen kunnen opnieuw gebruikt worden om te borduren.

Lees verder »
Slaap wel opbergzak

Zakken met teksten

In de 19e eeuw werd de pyama netjes opgeborgen in een zak met geborduurde tekst: ‘Welterusten’, ‘Slaap wel’, of ‘Goeden nacht’. En als dat weer klaar was, dan was er op de maandagochtend een andere zak met een andere tekst aan de beurt.

Lees verder »
Schilderij kasteel tapisserieKasteel tapisserie

Buurvrouw c.q. eigenaresse van een kasteel

Het voelt goed om de buurvrouw genoemd te worden van een prachtig jachtslot op de Hoge Veluwe. En toen ik daar een blogje over maakte, bedacht ik: maar je kunt me ook de eigenaresse noemen van een ander kasteel. Weliswaar geborduurd, maar wèl met het blij-makende fluitekruid erop!

Lees verder »
Tapisserietas bij standbeeld Generaal de Wet

Tapisserietas bij standbeeld

Mijn tapisserietas liet ik op een nogal merkwaardige plek even leunen tegen een standbeeld. Van bovenaf hadden woest kijkende mannen een mooie gelegenheid om een blik te werpen in een mooi decolleté….

Lees verder »
Patronen voor poppen in klederdrachten

Klederdrachten: Groningen

In drie enveloppen zaten twaalf patroonvellen om poppen in klederdracht aan te kleden. Bij elke beschrijving staat ook een korte typering van de dracht uit één streek. In twaalf blogjes neem ik telkens één beschrijving over, en vandaag is dat Groningen.

Lees verder »
Spijkerjasje Lois

Spijkerjasje Lois

Al die aandacht voor museum-kleding is leuk. Je verdiepen in andere tijden. Klederdracht en haute couture en gewaden uit andere tijden. Maar ik heb ook gewoon nostalgische gevoelens bij een oud spijkerjasje van nog maar één generatie geleden!

Lees verder »
Doorstopwerk op zwarte stof

De waarde van handwerk als hobby

In een oud tijdschrift uit 1969 las ik een leuk artikeltje waarin vrouwen erop worden gewezen dat het zinvol is om zich bijtijds voor te bereiden op het ouder worden. Juist als je later in het leven meer tijd hebt, is het fijn om een handwerkhobby te hebben die nog veel bevrediging en plezier kan geven.

Lees verder »
Blauw oefenlapje uit zeventiger jaren

In Maart naar Maarn

In zòveel verschillende huizen in Nederland is er door de eeuwen heen gehandwerkt, kleding genaaid, geborduurd, versierd. En het is elke keer weer leuk als we uit onze huizen komen en elkaar ontmoeten op landelijke dagen en elkaars collecties bewonderen.

Lees verder »
Folders Textiel Festival in Leiden

Textiel festival in Leiden

Het Textiel Festival 2015 in Leiden belooft een niet te missen evenement te worden. Het wordt gehouden in mei, maar het kan handig zijn om die datum nu alvast te weten.

Lees verder »
Geborduurd kussen mte rozen

Mijn oude geborduurde kussens

Vroeger kreeg ik af en toe zo’n kant-en-klaar borduurpakket van m’n moeder. Daar was ik blij mee! Tip voor anderen met opgroeiende dochters: dit soort pakketten zijn nog steeds te koop.

Lees verder »
Drie boekjes haakwerk

Haak maar aan!

Vormgeving heeft veel effect! We kunnen tekst ‘vormgeven’. En we kunnen op talloze manieren dekens en spreien haken en vorm-geven.

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.