Het Mozaiek Handwerkboek

Het Mozaiek Handwerkboek naar motieven uit het Heilige Land

Verkiezingen in Israël: een goede aanleiding om dit mooie boek te laten zien. Eén boek? Nee, sommige boeken vind ik zelf zo mooi, daar koop ik er gewoon meerdere van als ik de kans heb. Het kwam net zo uit dat ik juist in mijn blogjes had laten merken dat ik dol op mozaieken ben en nu sluit dit blogje daarbij aan.

In Israël, het Heilige Land, zijn meer dan duizend oude mozaieken opgegraven, die tezamen een tijdperk van 1400 jaar weergeven. Het oudste mozaiek wat onder het zand vandaan kwam dateert uit de tweede eeuw voor Christus en bestaat uit geometrische patronen, opgebouwd uit gekleurde blokjes steen. Dat tijdperk is het Helleense tijdperk. Van de tijd daarna (de vroeg-Romeinse tijd) zijn ook vele mozaïeken bekend, en dat ging door tot en met het Byzantijnse tijdperk en de Kruisvaarderstijd. In dit boeiende boek wordt eerst door een wetenschapper een overzicht gegeven van al die verschillende tijden, maar daarna is Ann Roth aan de beurt. Zij heeft nog meer betekend op het gebied van boeken over handwerk, dus een naam om te onthouden.

Ik heb één van m’n vijf boeken voor deze foto opengelegd bij een bladzijde met een eend. Vogels en vissen werden veelvuldig afgebeeld op de rijk versierde en in levendige kleuren uitgevoerde naturalistische mozaieken. Deze eend is gevonden op een vloer van een Romeins badhuis in Tiberias.

En ik laat ook een foto zien van het opengeslagen boek maar dan op een Bladzijde uit het Mozaiek Handwerkboek naar motieven uit het Heilige Landbladzijde met decoratieve randen. Bijna alle mozaieken bestaan uit een paneel omlijst met een decoratieve rand. Sommige randen zijn eenvoudig, andere geraffineerd en samengesteld. De motieven op deze pagina zijn veelvuldig aangetroffen op de mozaieken: de dubbele vlecht, de eenvoudige rechte lijn en de franje.

Ann Roth is erin geslaagd om een aantal van deze  randen om te zetten in kruissteekpatronen. En ook de afbeeldingen van dieren en de geometrische vormen heeft ze omgezet in handwerkpatronen. En dan moet ik nog één ding opmerken om dit boek recht te doen: Het zijn niet alleen kruissteekpatronen! Dit boek bevat ook instrukties voor Kelim en Smyrna. En ook aanwijzingen om de mozaieken gewoon in mozaieksteentjes na te maken. En misschien werkt ministeck ook wel….

Meer foto’s om een indruk te krijgen van dit mooie boek (boeken…..) vind je in de galerij bij dit boek in m’n shop.

Geborduurde rand uit boek Ann Roth

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013