Alles over handwerken
In het oranje vintage retro boek “Alles over handwerken” staan heel veel half-vergeten handwerktechnieken beschreven die nu weer in de belangstelling staan.
In het oranje vintage retro boek “Alles over handwerken” staan heel veel half-vergeten handwerktechnieken beschreven die nu weer in de belangstelling staan.
Wil je zelf handschoenen haken of breien? Daar zijn nog wat mooie oude patronen van.
Kleine handwerkkadootjes: geschikt voor schoen of klomp. Of gewoon om zelf te houden.
Elk lapje komt slechts één keer voor in dit quiltje. En elke dag komt ook slechts één keer voor, en daarom: fijne maandag gewenst! (en niet mopperen dat het regent….)
Het allermooiste boek wat ik heb op het gebied van tapisserie is het boek “Etnische motieven”. Verschillende patronen heb ik hieruit nagemaakt en vandaag laat ik mijn kussentje “Vleugels boven de Andes” zien.
Deze leuke kleine boekjes zijn representatief voor ‘Ik leer breien’ in vroeger tijden en nu!
Terwijl ik ermee bezig was, dacht ik: ik wil ze wel weggeven!
Met m’n blog ben ik ook alsmaar bezig met boekjes en handwerken van ‘vroeger en nu’.
Vandaag is het Black Friday! En mijn blog en shop bestaat twee jaar! Op alles in mijn shop krijg je daarom drie dagen lang 20 procent korting! Veel snuffelplezier toegewenst bij het kijken naar mijn tweedehandsboeken en spulletjes!
Ik ben volop aan het terugblikken op de beginperiode van m’n blog. Twee jaar geleden beperkte ik me tot één grote foto per dag. Later kwam er een kleintje bij. Nog weer later plaatste ik soms twee foto’s. En daar had ik nog steeds niet genoeg aan en toen werden het meerdere blogjes op één dag.
Nog maar één maand en dan is het voor winkels en markt-verkopers verboden om plastik tasjes mee te geven. Wat een mogelijkheden voor handwerkliefhebbers om onze liefde voor textiel nu ook economisch relevant te maken!
Op de vierde donderdag in november wordt door heel Amerika thangsgiving gevierd.
De schilder Millet schilderde in de tijd van het Realisme twee werken die wel iets weergeven van de plattelandsgewoonte om te danken voor de oogst. Van deze schilderijen werden tapisserie-copieën gemaakt.
Preparaten van de Ginko Biloba (ook wel de levensboom genoemd) helpen goed tegen gehoorproblemen en ouderdomskwalen. Dankzij Ginko Biloba durfde ik het vorig jaar aan om mee te gaan naar een wasstraat zonder bang te zijn voor de herrie.
Twee-keer-vier-seizoenen ben ik elke dag met handwerk bezig geweest!
Uitgeverij Terra in Zuthpen gaf dertig jaar geleden een mooie serie boekjes uit over kant en ik kan nu acht verschillende delen laten zien. Maar ondanks al die kennis in die boekjes: ik zou niet wéten welke kant ik vandaag in het Catharijneconvent zag…..
Creatieve boeken uit de zestiger jaren droegen een educatief en ietwat belerend karakter. Maar ze stonden ook boordevol informatie die nog steeds heel interessant is.
Deze zomer haakte ik drie stola’s met wibrawol, en m’n blogjes daarover werden het meest-gelezen. Nu liep ik (gewoon, zomaar) even een wibra-winkel binnen, en voordat ik het wist stond ik met drie nieuwe Fenna-bollen weer buiten. Het is gewoon zulk mooi garen, en het begon toch weer te kriebelen om wat te haken.
Voor mooie kruissteekpatronen maakt het niet uit of die in een Italiaans tijdschrift staan of in een Scandinavisch boekje. Heel veel prachtige patronen in deze boeken voor kerst.
In één van m’n macramé-boeken staat beschreven hoe je een kussen kunt maken om je macramé-werk op vast te zetten. Het moet vooral flink zwaar zijn. Een handig hulpmiddel.
Volop uitzoekplezier, uitpakplezier, maakplezier, geefplezier nostalgieplezier en kijkplezier!
Niet al te blij zijn als je deze foto ziet: deze boeken zijn helaas niet meer bij mij te koop en ergens anders ook niet meer. De boeken “Door mijn gedaen” zijn boeken voor liefhebbers van merk- en stoplappen.
Na een mooie zondag moet ik eerst even op gang komen, dus niet zoveel tekst vanmorgen. Maar wel een stralende zonsopgang! Hopelijk bij jullie ook: fijne dag!
Op de laatste zondag van het kerkelijk jaar wordt op veel plaatsen een nagedachtenisdienst gehouden voor degenen die in het afgelopen jaar zijn overleden. Want:
“De mensen van voorbij, zij blijven met ons leven.
De mensen van voorbij, zij zijn met ons verweven.”
Voordat ik begon met mijn Tweedehandswerk, vroeg ik of m’n dochter eens even naar m’n website wilde kijken. Het was wel ok, zei ze, maar dat boek over Voddenweven, dat kon ècht niet! (vond zij dus…..)
Via “Spoonflower” kun je stof laten afdrukken die helemaal naar eigen smaak en wenss is aangepast! Er wordt precies afgedrukt waar je naar vraagt, en dat kunnen ook kleine hoeveelheden zijn. Superleuk als je bijvoorbeeld één meter stof wilt voor een speciale toepassing. Helemaal persoonlijk!
Mode heeft iets fascinerends en ook iets meeslepends. Elke nieuwe mode sleept mensen mee om de ‘voorgeschreven’ kleding te dragen. Maar waar komen al die modes vandaan? Daar is al veel studie naar verricht.
In de week van het oude boek breng ik deze oude “Grote handwerkencyclopedie” onder de aandacht.
Het straatje van Vermeer is ontdekt! Het staat in Delft.
En ik deed ook een ontdekking: Het straatje in tapisserie!
Ik stond laatst voor een poppenkraam, en die poppen hadden streekdracht aan!
In november nog even denken aan ‘vroeger’. Zowel vroeger als: “toen het zomer was en de zon zo lekker scheen”‘. En als “vroeger toen ze buiten op de stoep met de hele familie aan het breien waren”.
Dit tasje is een erfstuk van m’n handwerktante. Ik nam het mee en neem het nog steeds vaak mee. De afwerkrand is gehaakt met hele kleine en strakke ‘vasten’. Verder gaat dit blogje over de reacties die ik krijg op m’n blog en wat ‘wegversperringen’ daarbij.
Veel vroegere kalenders met afbeeldingen van borduurwerken zijn nu verzamelaars-items en zijn nog steeds erg mooi om te zien. En er worden nu ook weer nieuwe agenda’s uitgebracht, zoals de Textielagenda 2016.
Bloemencirkel: in het najaar bollen planten om in het voorjaar bloeiende bloemen te zien!
Nijntje bestaat 60 jaar en daar wordt in Utrecht flink wat aandacht aan besteed. Op verschillende plekken in de stad kun je metershoge beelden tegenkomen van het wereldberoemde konijntje. En natuurlijk is Nijntje ook een heel leuk borduur-onderwerp.
Spontane gesprekjes waarbij we even kunnen vertellen wat ons dwarszit: dat hebben we als vrouwen nodig.
En soms werkt het uit om even op een rustig plekje te zitten. Even het meeleven van de ander ervaren. Dat doet goed.
Groente en fruit zijn fantastisch om te eten! Ik werd weer bepaald bij deze rijke bronnen van vitaminen en mineralen. Maar de opbrengst van het land zijn ook prachtig om te zien! En om bijvoorbeeld te schilderen; dat deden ze ver voor de middeleeuwen al. Of kunstenaars graveerden druiventrossen en granaatappelen in steen of hout.
Anker borduurpatronen bevatten een inlegvel waarmee je zelf het patroon op de stof kon strijken. Voor makkelijk borduurplezier met stijlvolle bloemen en versieringen.
We liepen nog eens langs het plekje waar m’n schoonmoeder heeft gewoond. En ik dacht terug aan twee jaar geleden, toen de bomen vóór haar apartement ook zo mooi verkleurd waren. Ik was bij haar op bezoek geweest en had haar mijn kleed laten zien. En na afloop legde ik dat kleed even op de grond op de rode bladeren van de Acer.
In een achterafwinkel kocht ik twee jaar geleden bij één van de laatste leveranciers een groot stuk stramien. Ouderwets of niet: ik wilde nog eens een keer zoiets maken!
In de tachtiger en negentiger jaren werd er ook veel geborduurd. En af en toe hadden de grote tijdschriften zoals Ariadne, Libelle en Margriet een extraatje, zoals deze borduurposters. Wie herkent ze nog?
Een flinke stapel macramé-boeken had ik voorbereid om vanmorgen in m’n shop te plaatsen. Maar toen las ik het nieuws uit Parijs, en dan is ineens alles anders.
Voor de vorige generaties handwerksters was “Ons Wandkleed” heel bekend. Deze zomer sprak ik iemand die vroeg of ik de betekenis wist van de maand-tafereeltjes. Ik heb de oude Elisabethbode gevonden waar deze betekenissen allemaal in staan en die geef ik nu door.
Jong in de jaren zeventig. We haakten alles aan elkaar. En we waren omringd door veel bruin en oranje. Het was een beetje alto allemaal.
Als je iets groots wilt borduren, is het fijn als je ook een groot en duidelijk patroon hebt. Expres deze foto zo gemaakt: het A5 voorbeeld verdwijnt zowat tegen de achtergrond van het grote patroonvel.
In de begintijd van het vernieuwende tijdschrift “Handwerken zonder Grenzen” werden mooie materiaalpakketten geleverd, zodat je na lezing van een artikel gelijk zelf aan de slag kon om een werkstuk na te maken.
Een paar jaar gelden liet ik op mijn blog een paar tapisserietasjes zien die ik de hele zomer met me meedroeg. Deze novembermaand blik ik af en toe terug op wat oudere blogjes.
Lang geleden gaf ik m’n nichtje wat materiaal om een kussen te borduren. Nu is ze allang volwassen en zocht ik haar op. En ik zag ook het kussen weer terug.
Even twitteren: vier nieuwe boeken van Eva Rosenstand!
Vroeger werden er niet zoveel foto’s gemaakt van baby’s en ik kan me voorstellen dat moeders dan maar zo’n mutsje bewaarden van hun schatjes. Deze twee mutsjes zijn oud en misschien wel antiek.
De winkel van Tweedehandswerk heeft een groot assortiment artikelen. Veel oude boeken, want die zijn in onze tijd weer bruikbaar. Net als veel borduurwerken, want die zijn te mooi om niks mee te doen.
De laatste 15 weken worden weergegeven
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
Het bericht is succesvol verstuurd.
Bedankt hiervoor.