Alle blogjes van de maand: mei 2016

Afrikaanse doek van geweven banden met fietsje

Fietsenproject in Afrika

M’n zoon deed een onderzoek bij een fietsenproject, ergens in een arm land in Afrika. In sommige landen worden doeken gemaakt van “narrow strips”: smalle geweven banden.

Lees verder »

De poppetjes laten dansen

“We zijn allemaal gek, we zijn allemaal raar, en toch zijn we broertjes en zusjes!” Dat liedje zingt nog wel eens door m’n hoofd. We zijn allemaal gek en raar want iedereen is anders. Maar als familie wil je elkaar wèl blijven zien!

Lees verder »
Biedemeijer schilderij geborduurd

Zeg het met bloesem

Mijn galante heer helpt me al bijna twee-en-een half jaar met alle computer-aangelegenheden. Zodat ik elke dag een (actuele) handwerkfoto op mijn blog kan laten zien.

Lees verder »
Wandkleed zonnebloemen

Wandkleden maken (en kopen)

“We kunnen uitgaan van een mooi materiaal, een bepaalde kleurencombinatie of een struktuur van de stof.” Dat is een advies uit een boek over wandkleden maken. Maar ik kocht er eentje kant en klaar en die hangt nu in m’n kamer.

Lees verder »
Gehaakte kussens en patronen

Kussens in filethaakwerk

Kussens in filethaakwerk: lekker makkelijk en groot effect. Oude haak-tijdschriften zoals de Neveda-special brengen ons met een paar pagina’s terug in de haaktijd-van-toen.

Lees verder »
Pagina's uit-oude tijdschriften-haken

Oude tijdschriften haken

In oude tijdschriften van Neveda en Parley en 3 Suisses staan volop foto’s van haakwerken die zo zijn gefotografeerd dat ze goed tot hun recht komen. En ook heel veel sfeerfoto’s van interieurs waarin de stola’s de lampekappen, de beddespreien en de tafelkleedjes schitteren.

Lees verder »

Vissen in Burgers’ Ocean (en op m’n tas)

Mijn vissentas nam ik mee naar één van de mooiste attracties van Nederland: Burgers’ Zoo. Daar zijn ecosystemen van Desert en Bush en Ocean gerealiseerd en als bezoeker wandel je in een paar uur van de ene naar de andere wereld. Een mooie belevenis.

Lees verder »
Drie Engelse boeken Kant

Drie Engelse boeken over Kant

Kant kun je maken met klosjes of met de naald. En het werd en wordt over de hele wereld gedaan. Veel kantsoorten verwijzen naar de herkomst van een bepaald gebied. Ik plaatste een mooi boek over Tenneriffe Lace in m’n shop.

Lees verder »

Spelen met spanramen

Je ziet soms weer cirkels van ijzerdraad waarbinnen decoratieve naaldkunst is aangebracht. Kenmerkend voor ‘spelen’ is dat je gewoon wat moet doen wat je zelf leuk/mooi vindt. Maar er is tòch een boekje geschreven over hoe je zo’n spanraam maakt, met wat handreikingen.

Lees verder »
Afrika-souvenirs

Afrikaanse muur

In elke cultuur worden er mooie dingen gemaakt, met de middelen die voorhanden zijn.
M’n zoon zit een paar maanden in Afrika en hier thuis leven we met hem mee.

Lees verder »
Geborduurde papegaaien

Geborduurde papegaaien

De meeste praatjes tijdens de pinksterdagen gingen over het weer. Niet verwonderlijk, want het was de koudste pinksteren sinds tachtig jaar. Ik maak vanmorgen ook even een praatje: “Hallo! Fijn weekend gehad? En nu weer aan het werk? Fijne dag!”

Lees verder »

Handwerkencyclopedie van Dillmont

Van de handwerk-encyclopedie van Therèse de Dillmont zijn meer dan 900.000 exemplaren gedrukt in de 19e eeuw. Ze zijn dus niet heel zeldzaam, maar een exemplaar vinden wat er nog zo goed uitziet is een buitenkansje. Ik vond er vandaag één op een grote pinkstermarkt.

Lees verder »

Pinksteren en het chi-rho-symbool

Pinksteren is een oud oogstfeest uit het Jodendom wat in het begin van het christendom nieuwe betekenis en invulling heeft gekregen. In het vijfde bijbelboek van het nieuwe testament wordt een bijzondere gebeurtenis beschreven en dat wordt vandaag in kerken wereldwijd gelezen als behorend bij het pinksterfeest.

Lees verder »

Kruiden en planten borduren

Buiten staan de bloemen in de bermen te floweren en te floreren maar veel aandacht zal er niet voor zijn want het is veel te koud om zomaar buiten te zijn. Gerda Bengtsson werd beroemd vanwege haar talent om bloemen en planten te schilderen en er kruissteekpatronen van te maken.

Lees verder »

Trendy haken en breien

Het mooie van nieuwe handwerkboeken is dat ze vaak zo prachtig zijn gestyled. Met een paar nieuw-gekochte paarse plantjes (campanula) probeerde ik één van die foto’s na te doen.

Lees verder »
Oude oefensokken breien

Oefenen (in nuancering)

Wat een goed idee eigenlijk om vaardigheden eerst grondig aan te leren en te oefenen voordat je met het serieuze werk bezig gaat. Dit zijn oude oefensokken en oefenlapjes waarmee vroeger het breien werd aangeleerd.

Lees verder »

Oude borduurpatronen

Belangrijker dan de ouderdom van een patroon is het onderwerp/ontwerp. Voor wie op zoek is naar een borduurpatroon voor groenten, honing, bloemen of kannen zijn dit mooie patronen.

Lees verder »
Twee oude wandlapjes

Zelf wandkleden maken

Vroeger werden veel kleine wand-versieringen gemaakt. Meestal werd een dikkere katoenen stof als ondergrond gebruikt en daarop werd geappliceerd en/of geborduurd.

Lees verder »

Textieldagen Verhildersum

Het is prachtig weer, en textiel-liefhebbers die zin hebben in een ritje naar het hoge noorden, worden van harte uitgenodigd om dit weekend naar de Textieldagen van Verhildersum te komen.

Lees verder »

Giro d’ Italia: ronde van Italië van start in Apeldoorn

Giro d’Italia start in mijn stad. Het schettert uit de luidsprekers vanaf het stadhuis. Ik doe ook een beetje mee: dames, ik heb hier een paar exclusieve foto’s voor u! Paraplu’s in de kleuren van Italië, tegen een strakblauwe lucht! En aansluitend: nog een mooie Italiaanse handwerk-encyclopedie!

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.