Kruiden en planten borduren

Kruiden en planten borduren
Het is de zaterdagavond voorafgaand aan een paar koude pinksterdagen. Buiten staan de bloemen in de bermen te floweren en te floreren maar veel aandacht zal er niet voor zijn want het is veel te koud om zomaar buiten te zijn. Het is weer om je terug te trekken met een handwerkje in je warme huis. Voorafgaand aan de pinksterdagen wil ik nog even een paar vragen beantwoorden en dat doe ik via nog Boek Danish Stitcheryeven een blogje. Weliswaar met een oude foto wegens geen zin om een nieuwe te maken. Dit zijn allemaal boeken van de bekende Deense ontwerpster Gerda Bengtsson. Haar ontwerpen zijn nog steeds geliefd en vooral haar kruissteekpatronen van bloemen en planten werden over de hele wereld bekend. Nog steeds willen mensen graag haar patronen gebruiken. Ik kreeg pal achter elkaar twee vragen over deze ontwerpster. Eén daarvan was of er ook een omrekentabel bekend is van het aangegeven Blomstergaren naar DMC-garen. Vragenstelster schreef dat ze heel internet al had afgezocht (dat gaat wel snel hoor) maar geen antwoord vond. Weet iemand van jullie het? Andere vraag was naar een specifiek patroon. Daar heb ik wel een plaatje van (namelijk in het boek Danish Stitchery) maar niet het patroon. Ik laat het boek (uit mijn eigen collectie) even zien, omdat het zo mooi illustreert dat al deze befaamde patronen dus van Deense oorsprong zijn.
Momenteel heb ik de boekjes Korsstingsarbejder I en II in m’n shop.
Wel fijn dat als het zulk weer is, dat we de bloeiende planten dan wel kunnen borduren in plaats van er buiten van te genieten. Ik krijg er gelijk weer zin in als ik zo’n boek doorblader. Hierin is o.a. te lezen dat Bengtsson uiterst secuur werkte en de kunst van het weglaten verstond, waardoor alleen de essentie van een plant werd weergegeven. Daarom zijn haar ontwerpen zo aansprekend.

Update: Gelijk al antwoord van een trouwe bloglezeres (waarvoor hartelijk dank). Zij gaf een link door waar een omrekentabel van Blomstergarn naar DMC is te vinden. Wie weet hebben anderen hier ook wat aan!

3 gedachten over “Kruiden en planten borduren”

 1. Anneke den herder

  Via google intikken omnummering blomstergarn-dmc.
  Er komt dan een hele lijst met mogelijkheden.
  De eerste die je aanklikt komt in pdf bestand in je computer en daar is de hele omnummering te zien.

  1. Bedankt Anneke! Vragenstelster had geschreven dat ze ‘heel internet had afgezocht’ maar hier blijkt nu wel weer dat je dan wel de juiste google-woorden moet gebruiken bij het zoeken.
   Maar reuze leuk dat er wordt meegedacht en gezocht!

 2. Ik zoek voor mijn moeder patroon van een zeedistel. Heb jij enig idee waar deze te vinden is? Warme groet Lin Klaassen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.