Als mich eine Biene gestochen

Geborduurd schilderij vaas met bloemen

“Als mich eine Biene gestochen” staat er op dit geborduurde schilderij als eerste regel. Ik was dit schilderij allang vergeten want het werd een paar jaar geleden al verkocht, maar nu kwam ik bij toeval het oude blogje wat ik hierover maakte weer tegen. Ik herinnerde me weer dat ik geïntrigeerd was door die eerste regel en op internet nazocht of ik de rest van het Duitse liedje kon vinden. Dat gaf ik weer op m’n blog, en nu nog een keer:

Als mich eine Biene gestochen, Detail geborduurd schilderij bladmuziek en bloemen
Da schwoll die Hand davon auf:
Die Mutter als linderndes Mittel
Legt' kühle Erde darauf.

En nu lees ik dat gedichtje ineens met andere ogen, want ik werd zelf een week geleden door een bij gestoken. M’n hele been was zò opgezwollen dat ik het nodig vond om ermee naar de dokter te gaan. Daar kreeg ik wat geruststellende woorden en de opmerking dat het wel een week kon duren voordat de zwelling weg zou trekken. Daar had ik niet veel aan, maar gelukkig herinnerde ik me het wijze voorbeeld en de wijze raad van m’n moeder: leg er leem op! Leem is geneeskrachtige aarde en die trekt gif of ontstekingen zò dwars door de huid naar buiten. Ik heb het al vaker met succes toegepast, maar ik was het nu gewoon even vergeten, doordat de schrik zo groot was. Een doos leem heb ik altijd in huis en nu ging ik na het doktersbezoek gelijk aan de gang. En jawel: de pijn en de zwelling werd nu snel minder. En mijn gerustheid dat ik al dat gif op deze manier kon afvoeren kwam terug. Ik wil het graag aan iedereen doorgeven: leem werkt fantastisch!

En nu kom ik dus dit Duitse gedichtje weer tegen. Zo interessant! Die Mutter legt kühle Erde op de plek van de steek. Dan is het dus echt een oude volkswijsheid die het verdient om weer opnieuw in de belangstelling te komen. Koele aarde, geneeskrachtige leem: daar kun je veel baat bij hebben!

1 gedachte over “Als mich eine Biene gestochen”

  1. Beerta bosch-wichers hoeth

    Wat interessant! En leuk om te o trekken dat die oude wijsheid zo gek nog niet is. Maar hoe kom je aan een doos met leem? Hartelijke groeten, beerta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.