Quilts, een Nederlandse traditie


Het boek “Quilts, een Nederlandse traditie” was bij het verschijnen in 1992 een belangrijk boek omdat voor het eerst de omvangrijke en boeiende collectie doorgestikte lappendekens van het Nederlands Openluchtmuseum werd ontsloten. In de inleiding van het boek werd gezegd dat door de huidige populariteit van Amerikaanse quilts, nog wel eens wordt vergeten dat de Nederlandse quilt een rijke en interessante geschiedenis kent. Het boek werd geschreven door textieldeskundige An Moonen, die hiermee veel heeft bijgedragen aan de kennis over de Nederlandse quilt-geschiedenis.

In het voorwoord lees ik de wens dat deze publicatie een inspiratiebron mag zijn voor al diegenen die nu met zoveel liefde en enthousiasme quilts maken. “Hopelijk worden dan weer doorgestikte lappendekens in de Nederlandse traditie gemaakt.” Vorig jaar mocht ik een allround handwerkster en lerares ontmoeten voor wie dit boek daadwerkelijk inspiratiebron was. Bep Hoogerheide uit Ulrum maakte met een groep cursisten een Groningse lappendeken uit dit boek na. Ik blogde hierover toen ik bij haar op bezoek was geweest. (foto hieronder, met de bladzijde uit het boek die ter voorbeeld diende)

Quilt door Bep Hoogerbrugge met boek
Zelf heb ik ook wel eens zoiets gemaakt (maar dan veel kleiner): met oude lapjes van m’n schoonmoeder, restanten van waar zij ooit kleding van had gemaakt. Dit dekentje lag gister nog in m’n auto toen ik wat aan het fotograferen was. Het is gewoon een makkelijk en succes-verzekerd patroon met die driehoekjes in zandlopermotief. De deskundige zegt hierover op haar blog: “Ik probeer altijd duidelijk te maken dat wij ook zo onze eigen regels hadden: het gebruik van de driehoek, de blinde zomen, de grote ster in het midden en een grote variatie aan het gebruik van diverse stoffen.”

In 2008 verscheen een nieuw boek van An Moonen (Geschiedenis van de Nederlandse quilt); het oude boek uit 1992 is alleen tweedehands verkrijgbaar. Ik ben blij dat ik nu een exemplaar van dit mooie oude boek in m’n shop kan plaatsen. En ik ben benieuwd of iemand in Gelderland het gaat kopen: dan kunnen wij hier in de buurt misschien ook eens zo’n gezamenlijk project doen om een grote Gelderse lappendeken uit dit boek na te maken.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.