In het academiegebouw in Utrecht


We hadden een uitnodiging ontvangen om in dit mooie oude gebouw aanwezig te zijn voor een ceremonie en daar gaven we graag gevolg aan!
Achter deze deuren ontmoetten we – in stijl! – onze zoon en dochter, en begaven ons naar de Aula, het oudste deel van dit Academiegebouw.

Vanaf mijn zitplaats had ik tijd om nog even om me heen te kijken: ik zag mooie tapisserieën hangen aan de wanden van de indrukwekkende zaal. Daar wilde ik al een tijdje een foto van hebben, zodat ik er bij kan aansluiten met een boek. Doe ik later nog wel.
De voorzitter vertelde dat in deze zaal in 1579 de Unie van Utrecht werd ondertekend, die beschouwd wordt als het begin van de Nederlandse staat. Voor het Academiegebouw staat een standbeeld van graaf Jan van Nassau dat herinnert aan deze gebeurtenis. De Unie van Utrecht was een overeenkomst tussen een aantal Nederlandse gewesten, waarin werd besloten om samen de Spanjaarden het land uit te jagen. Ook een aantal staatkundige zaken werden geregeld en hierdoor wordt deze Unie gezien als de eerste versie van de latere grondwet.


Zo werden we als ouders en familie aan het van de bijeenkomst bepaald bij de historische setting van deze zaal. En daarna gingen we terug naar het heden: tien masterstudenten van de vakgroep Innovation Environmenal Energy Sciences ontvingen hun diploma!
Ieder kreeg een uitgebreid persoonlijk woord alvorens zij hun bul ondertekenden. We waren heel trots toen we hoorden wat er over onze zoon werd gezegd en toen we hem zijn handtekening zagen zetten. Hij heeft nu de titel Master of Science.

De universiteit van Utrecht heeft als zinspreuk Sol Iustitiae Illustra Nos  en een zon (Sol) als symbool. Deze spreuk is op meerdere plaatsen in de gebouwen van de universiteit terug te zien en zij werd aan het begin van de plechtigheid toegelicht. Het is ook een mooie spreuk om dit blogje mee te besluiten: “Zon der gerechtigheid verlicht ons”.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

12 gedachten over “In het academiegebouw in Utrecht”

 1. Beerta Bosch-Wichers Hoeth

  Dat was vast een bijzondere bijeenkomst. Het academie gebouw is heel mooi en sfeervol. Ik ben er zelf drie jaar geleden geweest toen mijn nichtje daar trouwde. Misschien niet in dezelfde zaal, maar wel hetzelfde
  gebouw. Het wasrapport huig weer en het bruidspersoneel had leuke versieringen aangebracht. Het was een bijzondere dag. Net als nu voor jullie. Hartelijke groeten, Beerta

  1. Dan heb je vast dezelfde ervaring gehad als wij, dat een gebouw toch echt wel wat toevoegt aan de ’totaalbeleving’ van een feestelijke gebeurtenis. En aan mooie herinneringen in hoe we op zo’n dag terugkijken.

 2. Van harte gefeliciteerd Margriet.
  Het voelt altijd goed als je ziet dat je kind goed terecht komt.

  Ik loop vaak aan dat gebouw voorbij, ben er nog nooit binnen geweest.
  Mooi om nu via jouw foto’s toch een blik te kunnen werpen op de binnenkant.

  1. Bedankt Ine.
   Ik kreeg de indruk dat het in zekere zin wel een openbaar gebouw is, dus dat je er wel gewoon als toerist even kunt binnenlopen. Misschien alleen maar even die mooie hal bekijken, dat kan vast wel eens een keer. Maar ik had dat ook nog nooit eerder gedaan hoor!

   1. Ook van mij hartlijk gefeliciteerd met het behaalde succes van je zoon!

    Geweldig, iets om heel dank baar voor te zijn!

    Hartelijke groet uit Ermelo van Diny

 3. Dag Margriet,

  Gefeliciteerd met het behaalde diploma van je zoon. Mijn dochter is ook onlangs in Utrecht afgestudeerd in (bijna) dezelfde richting!
  Bovendien studeerde ze woensdag af op het conservatorium, dus we hadden weer een feestje!
  Geniet ervan!

  1. Tjonge Carlien, dat je dochter twee studies tegelijkertijd deed! Knap hoor!
   Leuk dat je het gevoel van blijdschap over zo’n afsluiting herkent.

   1. Het is me ondertussen duidelijk geworden dat ik daar ook had moeten zijn…. Mijn dochter Marte zou daar ook haar diploma in ontvangst hebben moeten nemen, maar ze heeft de uitnodigingsbrief niet ontvangen én de mail niet gekregen….. Pas op de dag ervoor (de dag van haar eindexamen piano) kreeg ze in de gaten dat dit mis is gelopen en heeft ze moeten afzeggen, omdat ze die middag vijftien pianoleerlingen les moest geven. De toespraak van haar afstudeerbegeleider lag al klaar….. Zo jammer!
    Ik sprak er met haar over en ze vroeg me hoe jouw zoon dan heet, want die moet ze dan toch kennen. Vraag je zoon op zijn beurt maar eens of hij mijn dochter kent! De wereld is klein…..

    1. Oh, wat jammer voor jullie om de diploma-uitreiking te missen! En dan zie je bij mij de foto’s op m’n blog, en dat is wel héél frappant! Ik heb m’n zoon gevraagd of hij jouw dochter kent, en je hoort nog van me (per mail).
     Maar dat is dan wèl heel knap van je dochter: twee studies tegelijkertijd, en twee diploma’s zo snel na elkaar! Gefeliciteerd!

 4. Hartelijk gefeliciteerd, Margriet! Het is altijd een verheugende gebeurtenis als er na zoveel jaren hard werk een beloning volgt! En wat een mooi gebouw!
  Onze zoon had een heel andere ervaring: hij was in het buitenland en liep daardoor de diploma uitreiking mis. Toen hij later wel in Nederland was, ging hij langs op de universiteit om zijn diploma op te halen. Niks ceremonie, niks toespraak, niks viering. Jammer. Gelukkig is er nog wel een foto gemaakt van het moment dat de handtekening gezet werd.
  Maar we zijn blij voor en met jullie!
  Groetjes, Betsy

  1. Hoi Betsy, bedankt voor je reactie. Maar wat sneu voor je zoon dat hij geen officiële bul-uitreiking heeft kunnen meemaken. Echt heel jammer, want zo’n plechtige gebeurtenis is inderdaad een hele mooie afsluiting van al die lange studiejaren. Wij hadden er een heerlijk ‘Klaar!’-gevoel bij, en dat hoort er echt bij.

   Overigens ging het bij ons ook bijna mis: de brief met aankondiging van deze ceremonie was wel aan onze zoon geadresseerd, maar naar het adres van zijn ouderlijk huis gestuurd. Hij was op dat moment in Amerika, en in overleg met hem hebben we de envelop toen open gemaakt. Dus zo waren wij achter deze datum gekomen. Anders hadden we het misschien ook gemist!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.