Over merklappen gesproken….

Boeken over merklappen
Mooie boeken over merklappen hebben misschien geen intrigerende ondergrond nodig om ze aan te prijzen. Maar dit schilderij hing hier toevallig aan de muur….

Mw. Schipper-van Lottum en mw. Meulenbelt-Nieuwburg schreven allebei prachtige boeken over de geschiedenis van de Nederlandse merklap.
Het boek “Over merklappen gesproken” (midden op de foto) is rijk gedocumenteerd, en bevat ook wat informatie over de geschiedenis van stoplappen. Dit boek is uitgegeven in de serie “Wereldbibliotheek” en dat geeft al aan dat dit een belangrijke studie was. Boek Versleten-en-verschotenUitgegeven in 1980. Er staan niet zoveel kleurenplaten in, maar wel een paar. O.a. de afbeelding van een merklap uit 1777 uit Middelburg.

Deze zelfde afbeelding staat ook op de nieuwere uitgave van het boek “Merklapmotieven” (de achtste druk, links op de foto, maar niet in m’n shop). Een ouder exemplaar van het boek “Merklapmotieven” heb ik weer gevonden voor m’n shop (het boek rechts op de foto). Voor geïnteresseerden misschien leuk om even de verschillen in de voorkant te zien. De schrijfster van dit boek is hoofd van de afdeling handwerken en textiel van het Openluchtmuseum geweest.
Dit boek Merklapmotieven is een rijke bron van patronen. Ik borduurde er zelf meerdere keren wat uit, en blogde er kort geleden ook over.

En hoe moet je omgaan met een echt oude merk- of stoplap? Het boek “Versleten en verschoten” geeft deskundige adviezen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013