Knopen en borduren op stramien

Rollen stramien in Beekbergse wolhal

Grof stramien is ideaal om op te knopen of te borduren. Er bestaan veel verschillende soorten en het fijnste is als je voor een specifiek werkstuk het bijpassende stramien hebt. Vroeger was die keus in elke plaatselijke handwerkwinkel aanwezig Sudanwol in winkelmaar dat is nu niet meer zo. Maar er is nog een winkel waar de keus nog enorm is en daar ga ik zelf ook af en toe naar toe. De eigenaar vertelde me dat hij klanten krijgt uit het hele land, omdat hij zo’n grote sortering heeft. Ook is hij één van de weinigen die het handgeverfde voorbedrukte stramien nog verkoopt. Dat stramien is bedoeld voor kleden en elk hokje is met de hand ingeverfd, waardoor je bij het knopen geen patroon hoeft te gebruiken want dat staat al op het stramien. (Ik heb nog zo’n stuk in m’n shop).
Hij heeft ook nog stramien wat voorbedrukt is (niet met de hand) met afbeeldingen van de bekende schilderijen. Ik zag zowaar de man-met-de-pijp in het rek hangen! Bij dit opvul-borduurwerk is het soms best moeilijk om bij de ogen en de details precies te weten welk hokje je Voorbedrukt stramien in Beekbergse wolhalnu de beste kleur kunt geven. Daarom verschillen de borduurwerken die vroeger gemaakt zijn en nu tweedehands te koop zijn soms. De één werkte wat gedetailleerder dan een ander.

Ik nam me voor om een paar foto’s van deze winkel aan de rand van Apeldoorn te laten zien, omdat anderen daar misschien wat aan hebben. Voor wie nog een adres zoekt waar heel veel keus is in stramien.

In m’n shop heb ik wat smyrna haaknaalden staan waar al best veel van werden verkocht. Ik vondStukken stramien in Beekbergse wolhal het te lastig om telkens een nieuwe foto te maken en gaf nu alleen aan dat er keus is tussen een breed en een smal handvat en met deze haaknaalden heb ik al veel handwerkers een plezier mee kunnen doen. Laatst nog een man van 89 en daar had ik eerst een heel gezellige email-wisseling mee. Uiteraard gaf ik hem een groot compliment! Hij had een oud kleedje van z’n zolder afgehaald en ging nu z’n kennis doorgeven aan een ‘jongedame’.
Nu kreeg ik een vraag of ik ook zo’n haaknaald heb met een zo klein mogelijk oogje. Degene die daar naar vroeg wil een kleedje knopen voor een poppenhuis. Gelukkig, die zat ook tussen m’n nieuwe voorraad. Dus als je iets specifieks zoekt: vraag gerust en ik ben altijd blij als ik iemand blij kan maken.

Smyrna haaknaalden

7 gedachten over “Knopen en borduren op stramien”

  1. Hallo.ik heb een vraag wat is de fijnste stramien naald die je hebt, ik wil namelijk op heel fijn stamien gaan knopen maar de naald die ik nu heb is daar te groot voor ik wil een foto om zetten in tel patroon en dat gaan knopen wat adviseer je mij en is het verstandig om met borduurzijde te knopen ivm de hoeveelheid kleuren Vriendelijke groetjes hennie kemner.

  2. Hallo, Ik op zoek naar voorbedrukt stramien voor een wandkleed met de afbeelding van een v uurvogel.
    Kunt umkij misschien helpen?

  3. Goedemiddag, zijn er ook verschillende maten in de smyrna haaknaalden? Ik ben op zoek naar een “dunne” smyrna haaknaald

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.