Jubileum tentoonstelling Quilts

De Nederlandse quiltgeschiedenis begint in de 17e eeuw. Doorgestikte dekens kwamen aanvankelijk alleen voor in welvarende families. De bovenzijde van de lappendekens werden gemaakt van aan elkaar genaaide stukjes sits, die in kunstige geometrische ontwerpen nog mooier tot hun recht kwamen. Eind vorige eeuw kwamen deze lappendekens weer in de belangstelling en werden ze onderzocht. Eén van de eerste boeken die hierover verscheen was “Quilts, een Nederlandse traditie”, met daarin veel foto’s van lappendekens zoals bovenstaande foto. Voor velen was het verrassend dat patchwork en quilten dus tòch een Nederlandse oorsprong heeft.

In 1983 werd in ons land het Quiltersgilde opgericht en dat viert dit jaar haar 40 jarig jubileum. In Nijkerk is gister een grote expositie geopend, die nog tot en met a.s. zaterdag te bezoeken is. Ik ging vandaag. Er was bijzonder veel te zien. Allereerst deze antieke lappendeken, die in het bezit is van het gilde. Ik open hiermee dit blogje, om de link te leggen met de geschiedenis. Nadat patchwork gedurende lange tijd in vergetelheid was geraakt, is het de afgelopen decennia weer helemaal opgeleefd. En in deze voorbije veertig jaar heeft het quilten een complete ontwikkeling doorgemaakt. In het begin werd er vooral traditioneel gequilt, voortbouwend op de oude patronen. Maar in de loop der jaren werd het steeds vrijer.

En vooral ook: kleurrijker! Het thema van deze jubileum-expositie is ‘Kleurrijk’. Voor de flyers en de aankondiging van deze tentoonstelling werd deze quilt van Margriet Kloppers gekozen, met de titel Singulariteit. Eén en al kleurenrijkdom!

Ook de andere quilts barsten en buitelden van de kleur. Er zijn 200 quilts van leden te zien. Onderste collage geeft een indruk. Bij elke quilt hing een bordje met de naam van de maakster en de titel (Bloementuin, Een vrolijke noot, Spetterende kleuren, Bloemenweelde etc.). De korte beschrijvingen gaven treffend weer wat de gedachten van de maakster waren, of de aanleiding om die bepaalde quilt te maken.

En dan, in zo’n tentoonstelling, dan is het geen singulariteit meer, maar één grote wervelende en gemeenschappelijke kleurenshow. Alle bezoekers delen met elkaar de vreugde van het kijken naar zoveel mooie quilts, doen inspiratie op om zelf ook weer iets te willen maken, en genieten van het weten dat we – als quilters en als quiltersgilde – al zò ver zijn gekomen! Dit is werkelijk een tentoonstelling wat het hoge niveau laat zien wat er nu in 2023 is bereikt. Bijzonder fraai!

Als afsluiting een paar collages van detail-foto’s van de vele kleurrijke quilts die op de tentoonstelling waren te zien:

Het was één wervelende kunstige kleurenexplosie, die een mooi beeld geeft van waar de veertigjarige ontwikkeling toe heeft geleid!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.