Proeflapjes

Alle handwerktechnieken moesten vroeger grondig geoefend worden en daarvoor werden er proeflapjes gemaakt. De bekendste ‘proeflapjes’ zijn de merklapjes met kruissteken, maar er zijn er nog veel meer. Er kon worden geborduurd op aftelbare stof en op niet-aftelbare stof. In de zestiger jaren kwamen er handwerkstoffen in allerlei kleurtjes bij. En er was een oneindige variëteit in steken, en die konden allemaal ingezet worden om later kleding te versieren. Maar eerst oefenen! Heel veel proeflapjes werden na verloop van tijd weggedaan, maar er zijn er ook nog heel veel bewaard gebleven. Ik spaar ze al heel lang, met altijd in gedachten dat ik ‘daar nog iets mee wil’. En misschien is nu dan wel een goed moment!

Want de laatste tijd komt het oefenen van allerlei borduursteken steeds meer in de belangstelling. Er worden (online) cursussen gegeven en handwerksters worden aangemoedigd om ook eens wat anders te borduren dan alleen de kruissteek. Er blijkt veel belangstelling te zijn voor deze cursussen, en het enthousiasme is groot. Zòveel nieuwe mogelijkheden ineens!

Het Quiltersgilde begon haar jubileumjaar in januari met een aanbod voor een “Steekproeverij” en ook daar bleek veel belangstelling voor te zijn. Dus wordt ook nu tijdens de grote jubileum-tentoonstelling in Nijkerk hieraan aandacht besteed. Ik bekeek de proeflapjes die daar waren opgehangen en zag dat deze eigenlijk niet zoveel anders zijn als de proeflapjes van vroeger! Dat was heel leuk om te zien. Ik had de proeflapjes op deze foto meegenomen naar de tentoonstelling en laat ze nu hier ook graag zien.

Eigenlijk is het ook iets om trots op te zijn: Nederland heeft vroeger zùlk grondig en gedegen handwerkonderwijs gekend! Wat is het leuk dat het maken van zulke proeflapjes nu ook weer in de belangstelling is gekomen.
Later wil ik op mijn blog nog meer aandacht besteden, want bij elk lapje is ook wat te vertellen over de gebruikte techniek. Zo is het op het lapje rechtsboven op de volgende foto geborduurd op wafelstof! Dat zie je haast nooit, en geeft een heel apart effect. Verder: Ruitveranderen, Smocken, Open zoompjes, Hardanger…. zo leuk allemaal!

Nog een tip: degene die de deelnemers van de Steekproeverij tips en trucs gaf voor allerlei nieuwe steken, is Cherilyn Martin, en zij is morgen op de laatste dag van de jubileum-tentoonstelling ook in Nijkerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.