Flora Batava

De Flora Batava is een monumentaal botanisch overzichtswerk, wat op 1 juni opnieuw is uitgegeven door de Koninklijke Bibliotheek. Het is het standaardwerk over de wilde planten die in Nederland voorkomen. Het origineel is in 28 delen verschenen tussen 1800 en 1934. Meerdere plantenkenners hebben bijna 3000 planten, paddenstoelen en korstsmossen getekend en beschreven en dat was decennialang de belangrijkste inventaris van onze inheemse plantensoorten. In publicaties over deze nieuwe uitgave wordt die eerste Flora Batava nu omschreven als “de langstlopende liefdesverklaring aan de Nederlandse flora.”

En nu zijn die vroegere delen dus allemaal bij elkaar gevoegd in één nieuwe Flora Batava! De herdruk van dit schitterende werk is een grote gebeurtenis voor plantenliefhebbers. Deze uitgave heeft gister zelfs het journaal gehaald. En vandaag is dit prachtige boek al bij ons in huis! Mijn plantenliefhebbende echtgenoot had een exemplaar gereserveerd bij de boekhandel in de stad en vandaag ging hij zijn exemplaar daar kopen. Leuk om alle boekenbonnen op te maken. Nu ligt dit indrukwekkende boek bij ons op tafel. Ik keek er ook al eens even in.

En daarna liep ik naar mijn eigen plantentekeningen, want daar heb ik ook nog wel wat van. Vorige maand had ik mooie bloemenkaarten die door tijdschrift Margriet waren uitgegeven, maar ik had ook nog deze bloemenkaarten. Die zijn net weer anders. Er staat niet bij wie de uitgever was. Mooie herkenbare planten en bloemen kunnen ook mooi geborduurd worden.

Maar zo’n Flora…. met de originele tekeningen ….. dat is toch wel heel speciaal! Meer dan 2000 prachtige, met de hand ingekleurde platen….

6 gedachten over “Flora Batava”

 1. Oh, jullie hebben hem al! Heb hem vandaag in Utrecht, waar ik 2 verschillende boekwinkels heb bezocht, nog niet gezien. Kwam met een vogel/gedichtenboek van Peter Vos thuis, ook mooi. Maar de flora had ik graag willen inzien, want hij staat op mijn verlanglijstje.

  1. Margriet Hof

   Hallo Hennie,
   Ja, mijn man wist al een tijdje dat deze uitgave eraan kwam en had hem daarom al besteld. Toen hij hem ophaalde zag hij dat er nog een paar exemplaren al klaar lagen, maar het zou kunnen dat de boekhandels ze niet zomaar op voorraad nemen omdat het een wat duurder boek is. Maar als je overweegt om hem toch te kopen, dan kun je dat het beste binnen 3 maanden doen. Ik ruimde net de wikkel op van het folie, wat nog in de kamer lag, en zag daarop een stikker die 20 euro introduktiekorting meldde, tijdens de introduktieperiode.
   Het is ècht een heel mooi boek! Vanmorgen heb ik er een tijdje in zitten lezen, en dat is ook een leuke verrassing: een flora die je ook echt kunt lézen. Plantenkenners van nu hebben leuke en lezenswaardige stukjes geschreven die in het boek zijn opgenomen. Ik vind het een hele mooie manier om een oude Flora weer helemaal aktueel te maken voor onze tijd. En de botanitsche tekeningen zijn en blijven gewoon prachtig!

   1. Dank voor de tip van de korting; ik had al op de site van de uitgever gezien dat er iets van korting was, maar tot wanneer stond er niet bij.
    Ik zie dit maar niet meer als flora, maar als kunstboek. Voor plantjes pak ik wel een Heimans&Thijsse- of Heukels-flora (of als ik lui ben een mooi geïllustreerde Engelse veldgids, of nog erger lui ObsIdentify). En binnenkort kunnen we dus een blog over Den Haag (ivm de bijbehorende tentoonstelling) verwachten? Staat ook op mijn lijstje…

    1. Margriet Hof

     Hallo Hennie,
     Ja, we waren wel van plan om naar de bijbehorende tentoonstelling te gaan. Leuk dat jij ook zo met de planten bezig bent, en alles opzoekt wat je tegenkomt in de natuur. ObsIdentify is ook wel heel handig hoor, vooral als je in de natuur een plantje tegenkomt wat je graag gelijk wilt weten.

 2. Anne Hoebrechts à Enghien

  De bloemen kaarten die u nu tonen zijn door Ariadne uitgegeven in een heel mooi map.
  Bedankt voor al uw blog, ik geniet er elke dag van. Dank u

  1. Margriet Hof

   Hallo Anne,
   Bedankt voor je reactie, en je stuurde per mail ook een foto van de map met de bloemenkaarten. Ik vermoedde al dat dit een Ariadne-uitgave was, maar zonder de map was ik er niet zeker van en die zit er niet bij bij mijn kaarten. Ik heb de kaartjes ook in het klein. Het zijn mooie bloemenkaarten en leuk dat jij ze ook hebt! Ook zonder ze te borduren zijn het heel mooie kaarten.
   Bedankt ook voor je reactie op mijn blogjes; fijn dat je er elke dag van geniet! Dat doet me ook goed om te weten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.