Oude stalenboeken met knopen

In Nijkerk werd iets meer dan honderd jaar geleden een knopenfabriek gevestigd. Tijdens de hoogtijdagen van deze fabriek vonden hier meer dan 200 mensen werkgelegenheid, en dan was er ook nog het thuiswerk. “Knopen knorren” hield in dat de voorgestanste gaatjes open geprikt moesten worden. Er werd thuis een ijzeren bak met knopen bezorgd en die werd een paar dagen later weer opgehaald. Zo ging dat.

Klanten uit de mode-industrie konden hun keuze maken uit een enorme hoeveelheid knopen. Die waren te zien in grote stalenboeken en die zijn tientallen jaren bewaard gebleven. Na sluiting van de fabriek gingen deze stalenboeken naar het museum en nu was het tijd om te ontzamelen. De boeken werden volgens de museumregels afgestoten en mochten verkocht worden. Op een speciale Knopendag tijdens een nog wat langer lopende tentoonstelling vond de verkoop plaats. Ik heb gehoord dat er ’s morgens bij de opening veel belangstelling voor was.

Wij kwamen ’s middags, en er was nog wat over. En als je die boeken ziet…. dan ben je verkocht. Zo mooi! En echt een stuk textiel-erfgoed. Ik kocht drie boeken, speciaal weer voor de verkoop. Een unieke kans!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.