Kelim

Kelim kleed
Ik ging een dagje naar m’n moeder en werd gevraagd of ik wilde helpen om de diepvries te ontdooien. Dat is makkelijk op zo’n koude dag: dan kun je een paar uur de bevroren levensmiddelen buiten zetten terwijl je de vrieskist ontdooit. Ik was dus in wat winterse sferen vandaag.
Maar binnen was het warm, mede dankzij kleden in warme kleuren. M’n moeder heeft een paar prachtige kelim-kleden en die Boekje-Kelimgebruikte ik als achtergrond om een Engels kelim-boekje op te leggen. Mijn familie heeft vroeger meerdere kelim-kleden gemaakt en die zijn nog steeds mooi om te zien. Kenmerkend voor de kelim-steek is een schuine steek (langer dan breed) waardoor de gewerkte draad netjes naast elkaar komt te liggen (en niet over elkaar heen zoals bij kruissteek). De kelim-steek wordt vanouds gebruikt voor geometrische vormen en ook de gebruikte kleuren zijn traditioneel/klassiek. En verdere uitleg vind je o.a. in dit boekje, wat zo wel mooi uitkomt.

Ik heb vroeger ook eens aan m’n handwerktante gevraagd of ze mij die kelim-steek eens wilde leren en dat deed ze. Ze stimuleerde me om m’n eigen patroon te maken en dat was best een avontuur. Maar achteraf vind ik die aloude klassieke patronen toch veel mooier. Best zin om nog eens zo’n kleed te maken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013