Kies je kleur

Boeken over kleur
“Kleuren oefenen een grote invloed uit op ons lichaam en onze geest. Ook al gebeurt dit min of meer onbewust, toch is het zo dat ieder van ons emotionele en lichamelijke reacties heeft op het zien van kleuren. Zodra we een bepaalde kleur zien, voelen we ons vrolijk of terneergeslagen, optimistisch of depressief, en worden we door die kleur aangetrokken of afgestoten.”
Dat is de eerste zin van de inleiding van het boek “De geheime kracht van kleuren.” Waarop is die geheimzinnige werking van kleuren gebaseerd? En hoe kunnen we ontdekken wat kleuren voor onszelf betekenen? Hoe kunnen we kleurentherapie gebruiken om ons leven positief te beïnvloeden? Die vragen worden in het boek beantwoord.

Vooral handwerksters krijgen steeds weer met kleur-vragen te maken. Soms kijk ik op een Facebookgroep voor borduursters en dan valt het me op dat het vaak voorkomt dat iemand een borduurwerkje laat zien, en dat iemand anders dan reageert met: “Mooi, maar mag ik ook vragen welke kleurnummers van dmc je hebt gebruikt?” Veel mensen zoeken houvast bij voorgeschreven of al eerder gebruikte kleuren. Het wordt moeilijker als we met patchwork bezig zijn. Ik had het soms dat ik een voorbeeld uit een tijdschrift wilde namaken en in de lapjeswinkel niet precies dezelfde lapjes kon vinden. Dus moest ik zelf combineren en dan wordt er best wel een beroep gedaan op je kleurgevoel. In de foto-wereld wordt veel gebruik gemaakt van de kleurencirkel: Groen tegenover Magenta, Rood tegenover Cyaan, Blauw tegenover Geel en Violet tegenover Limegroen.
Kleurencirkel
Ik heb een partijtje boeken over Kleur en kleurenleer waarin flink wat informatie wordt doorgegeven over kleurgebruik. Het klassieke Kleuren ABC van Hitckethier is een beproefd kleurensysteem. Door een zinvolle beperking tot 64 verschillende kleuren kan het de meest voorkomende vragen op het gebied van kleur beantwoorden. Deze methode werd al in 1963 ontwikkeld en ik vond het interessant om in de inleiding te lezen dat in vroeger tijden kleuren hoofdzakelijk ter versiering werden toegepast, en nu voor veel meer doeleinden. Die ontwikkeling heeft zich dus enorm doorgezet.

Toen we vorige week klaar waren met het verven van onze keuken, stuurden we een appje naar onze kinderen: Kijk, zo is het geworden. We kregen enthousiaste reacties terug. Dochter zei: Ongelooflijk, wat een verschil! En ze vroeg: “Hoe komen jullie aan die kleur?” Toen zeiden we: “Het was een kleur-advies van de schilder die vorig jaar ons huis heeft geverfd.” Zij weer: “Dan is daarmee wel weer bewezen dat professionals echt het verschil maken, die weten waar ze over praten, en hun adviezen zijn vaak ècht goed!” Daar stem ik mee in. Kleuradviezen van professionals kunnen heel behulpzaam zijn. Maar zelf er een beetje over lezen en met kleuren spelen is ook interessant. En dan: Kies je kleur!

Regenboog boven brug over IJssel

2 reacties op “Kies je kleur”

 1. Hee wat leuk! Het boek ‘Kies je Kleur’, dat rechtsonder ligt, is een goed boek over welke kleuren welke mensen wel en niet staan. Tegenwoordig zijn er meer systemen, waarbij mensen in meer dan deze 4 kleurtypes worden ingedeeld, maar de basis van dit boek is dat mensen een gele of roze/blauwe ondertoon in hun huid hebben.
  Als je dat weet, dan weet je welke kleuren (vooral: welke kleurtinten) je goed staan en van welke andere je bleek wordt bijvoorbeeld.

  De ene brunette is bijvoorbeeld gebaat bij warme geel / groen / blauw -tinten, terwijl de andere donkere brunette met een bleke huid, helemaal opfleurt van helderblauw en tomaatrood.
  Met blondines net zo: diegenen met asblond haar hebben de koele, gedempte tinten nodig om er goed uit te zien, en de lichte warme tinten zijn goed voor diegenen met het typische ‘blond-blond haar’ 😉
  Uiteraard maakt het ook nog uit of een kleur vlak bij je gezicht zit of dat je knaloranje sokken aandoet, haha.

  Overigens blijken veel mensen al intuïtief de ‘goede’ tinten te kiezen.
  Enne… ik heb geen aandelen hoor… 😉

  1. Hoi Laura, wat leuk om jouw aanvulling op dit supergoede boek te lezen. Het zat nu bij deze stapel boeken over kleur die ik ergens kon kopen, maar ik heb ook nog m’n eigen exemplaar uit begin jaren 90 in de kast staan bij m’n eigen boeken. Die doe ik nog niet weg. Ik kocht het destijds nieuw en was er helemaal door gefascineerd. Inderdaad zijn er later meer systemen gekomen om je te helpen bepalen welke kleur je het beste staat, maar dit boek was dacht ik één van de eerste.

   Over dat je schrijft dat veel mensen al intuïtief de ‘goede’ kleuren kiezen: ja dat is wel zo. Maar ik vind toch ook dat erg veel mensen zwart dragen, soms elke dag. Dan denk ik dat ze zich er niet zo in verdiepen wat hun veel beter zou staan en dat is wel jammer. Dus zwart-mensen: goed boek voor jullie te koop! Een boek om helemaal van op te fleuren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013