Rijssens museum

havezate de oosterhof rijssen

In Havezate De Oosterhof in Rijssen is een karakteristiek Twents stadsmuseum ondergebracht. knipmuts
De Rijssense klederdracht wordt pas sinds kort niet meer gedragen. De traditieheeft hier dus erg lang standgehouden. De dracht was eenvoudig, maar er was wel een rijke traditie van prachtige knipmutsen.

Klederdracht museum Rijssen
Op de zolder van het Rijssens Museum is veel materiaal te zien wat te maken heeft met de textielverzorging. Voor liefhebbers van oude wastobbes en de eerste vroege wasmachine, van mangelplanken en strijkplanken, van naaimachines en naaigerei is dit een heel interessant (streek)museum.
Uitzonderlijk is de zeer grote collectie strijkijzers die op deze zolder is te zien. Er wordt ook heel Strijkbouten in museum Rijssenveel informatie gegeven over de ontwikkeling van het strijkijzer.
Massief gietijzeren strijkbouten ontstaan als men van haardvuren overgaat op houtkachels. Het strijkijzer wordt op de kachelplaat verwarmd. Men heeft vaak twee exemplaren, zodat de één kan worden opgewarmd terwijl de ander in gebruik is.
Later kwamen er vroege strijkijzers, met een afsluitbaar vakje waarin gloeiende turf, een kooltje, of een speciaal heet binnenblokje gedaan wordt.
Er zijn losse rekjes waar de strijkbout op kan rusten: een treefje. Later wordt er een rekje aan de houten strijk-planken bevestigt voor dit doel.

strijkijzers museum Rijssen
Verder is er in dit museum nog veel te zien over de produktie van jute. DaaroverFormele tuin Havezate Oosterhof Rijssen later een foto op m’n blog.
Rijssen verkreeg al in 1243 stadsrechten en heeft een ondernemende geschiedenis. Het had veel steenfabrieken en een infrastructuur van stoomtreinen en scheepsvaart.
De musea in Twente zijn interessant voor wie kennis wil nemen van de rijke textiel-historie in Twente, en voor wie nog wat mooie plekjes zoekt om te vertoeven.
Heerlijk rondlopen in de mooie omgeving. Met alleen een klein gehaakt tasje mee.

gehaakt tasje

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.