Guimpe haakwerk

Stola van Guimpewerk

Nu haken weer zo populair is, komt er vast ook weer aandacht voor het Guimpewerk, ook wel Guimpe-haken genoemd. Het is een oude techniek die vroeger in de romantische tijd¬† veel werd beoefend. Het is een simpele techniek waar je alleen een guimpe-frame en een gewone haaknaald voor nodig hebt. En wol natuurlijk. Als je de techniek eenmaal kent, dan zijn er talloze mogelijkheden om kleedjes, stola’s, kraagjes, kledingstukken en versieringen te maken.

Ik laat met plezier mijn oude sjaal zien die ik maakte toen ik 17 was. Ik was een Guimpe framespaar maanden in het buitenland en daar kwam een tante mij opzoeken. Ik liet haar mijn zwarte bollen wol zien en zei dat ik daar zo graag een stola van wilde maken. Maar ik wist niet hoe. “Zal ik jou eens leren hoe je moet guimpen?” vroeg m’n tante. Ze was handwerkonderwijzeres en kende alle technieken uit haar hoofd. Ik wilde wel leren guimpen natuurlijk, maar we waren ergens ver weg en we hadden allebei geen guimpeframe. Ik niet omdat ik er nog nooit van had gehoord, en zij niet omdat ze niet had gedacht dat ik zwarte wol mee had genomen naar het buitenland. Maar geen nood: m’n tante vroeg of ik misschien ergens een ijzeren kledinghanger kon vinden. Dat kon ik wel, en even later IJzeren kleerhangerkwam ik terug met zo’n oude kledinghanger. Nu hadden we nog een ijzerzaagje nodig en een knijptang en even later had ik m’n eigen guimpenaald. En daarmee had ik in vijf minuten geleerd hoe je moest guimpen en toen het bezoek van m’n tante weer voorbij was, haakte ik deze stola. Hij is nu bijna 40 jaar oud en ik heb hem al die jaren met veel plezier gebruikt. Vooral de laatste jaren, nu stola’s weer zo hip zijn.

Guimpen is het haken van lange stroken die aan elkaar worden verbonden met een bepaalde haaksteek. De patronen kunnen gevarieerd worden door de knoop in het midden tussen elke lus en in de manier waarop de voltooide stroken met elkaar verbonden wordt.
Officieel heeft een guimpeframe een metalen of plastik schuifje. Ik heb er wat over nagelezen en het schuifje moet voorkomen dat de vertikale spijlen naar elkaar toetrekken tijdens het haken. Toen ik mijn stola haakte vroeger op m’n zelfgevormde frame, had ik daar geen last van en ik heb die schuifjes ook niet gemist. Mijns inziens kun je dus makkelijk zelf een frame maken, zonder horizontaal schuifje.

M’n stola fotografeerde ik kort geleleden in Marken. Ik had m’n stola speciaal meegenomen om daar op zo’n groen hekje te hangen, pal tegenover het winkeltje van Sijtje Boes.
Veel plezier met guimpen als je hier ook mee bezig gaat! Zelf een guimpeframe maken en lekker haken! Het is echt leuk om te doen.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Kralengidsen

Merklapje 1920

Praatpaal

Hollanders van de Gouden Eeuw

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen