Always a Doll Moment

Barbie viert dit jaar haar vijfenzestigste verjaardag! Het museum Almelo heeft ter gelegenheid hiervan de grootste Barbie-expositie georganiseerd die er ooit te zien is geweest in Nederland, met maar liefst 1200 Barbiepoppen. De originele tentoonstelling heet Always a Doll Moment. Vandaag ging ik kijken, en mijn man was zo lief om mee te gaan en genoot ervan om mij te zien genieten. Wat was het leuk om dit te zien!

De barbiepop werd voor het eerst geïntroduceerd op de American Toy Fair in New York, in maart 1959. De pop sloeg gelijk aan en in het eerste jaar werden al vele poppen verkocht. Al gauw werd het het meest bekende en meest verkochte speelgoed ter wereld.

De tentoonstelling laat zien hoe Barbie in de loop der jaren evolueerde van een ‘dom blondje’ naar een volwassen, eigentijdse moderne pop.
Er is wel kritiek geweest op het perfecte en slanke figuur van Barbie. Maar er werden ook allerlei poppen gemaakt waarin kinderen met een minder perfect figuur konden identificeren. Ook was Barbie haar tijd vaak vooruit in het het uitbrengen van poppen met een Afro-Amerikaans of Latino uiterlijk.
Het interessante van het zien van deze barbie-tentoonstelling is dat je via de barbies ook een beeld krijgt van de modegeschiedenis en de ontwikkeling van de vrouw gedurende 65 jaar.

De tentoongestelde poppen zijn nog maar een deel van de zeer grote poppenverzameling van een Duitse verzamelaarster, Bettine Dorfman. Zij heeft de grootste collectie ter wereld en die bestaat uit meer dan 18.000 poppen. De poppen uit de laatste vitrine vond ik misschien wel de mooiste: Barbie international! Zo leuk om dit te zien!

4 gedachten over “Always a Doll Moment”

  1. Nostalgie ten top, deze barbiepoppen zijn prachtig, ik heb zelf maar 1 barbiepop gehad en mijn tante heeft toen vele kleertjes gebreid en gehaakt voor mijn barbiepop. Jaren geleden was er een tentoonstelling in het Haagse Gemeentemuseum van barbiepoppen en hun kleding. Het leuke van de barbiepoppen vond ik altijd dat zelf beroemde modeontwerpers kleding ontwierpen en maakte voor de barbiepoppen.

    1. Ja, klopt, voor degenen die zelf vroeger barbiepoppen hadden was dit op en top nostalgie. Wat fijn dat jij ook zulke mooie herinneringen hebt aan een tante die kleertjes voor jouw barbie maakte.
      Maar de tentoonstelling liet ook heel goed zien dat de ontwikkelingen na die zestiger jaren verder gingen. En het klopt helemaal wat je schreef, dat beroemde modeontwerpers kleding maakten voor de barbies! Op de tentoonstelling waren ook een aantal mode-barbies te zien, met schitterende kleding. Maar ik moest een keuze maken voor de foto’s, dus deze had ik niet meer laten zien. Leuk dat je dit aanvulde!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.