Antiek linnen

Rollen antiek linnen

Oud textiel staat weer volop in de belangstelling. Na het succesvolle “randje per week” waarbij duizenden vrouwen oude merklaprandjes op een lange lap onder elkaar borduurden, komt er nu ook steeds meer interesse in de achtergrond van de merk- en stoplappen uit vroeger eeuwen. En wat ook heel leuk is: sommigen willen die oude merklappen en stoplappen ook weer zo getrouw mogelijk namaken! Er zijn textiel-deskundigen die de technieken van het ‘stoppen’ graag doorgeven aan geïnteresseerde borduursters. Zo komt er bijvoorbeeld in april een workshop “Stoppen” waarbij de deskundige Nan van der Storm een workshop geeft in Vaassen.

Ook Berthi Smith maakt op haar textiel-blog melding van de hernieuwde belangstelling. Recent had zij een expositie van haar mangeldoeken. Dat zijn doeken die het kostbare linnen moesten beschermen bij het mangelen na het wassen. In een recent blogje vertelt ze dat het tijdschrift Seasons in hun nieuwe nummer ook aandacht besteedt aan de mangeldoeken. En in dat nummer komen ze met allerlei leuke zelfmaak-ideeën, waarvoor (oud) linnen nodig is.

Ik heb een paar rollen oud linnen wat geschikt is om te gebruiken om die oude stoppen en merklapletters opnieuw op te maken: origineel linnen van honderd of tweehonderd jaar oud. Ik ben nog bezig om uit te zoeken hoe oud het precies is maar daarna wil ik het te koop aanbieden. Voor de zelfmaak-ideeën uit de Seasons is dit linnen natuurlijk ook wel geschikt, maar of je daar nou persé antiek linnen voor wil gebruiken, is natuurlijk ieders eigen keus.

Op de foto is onderaan iets interessants zichtbaar: een half versleten of half-uitgehaalde grote merklapletter (waarschijnlijk uit Friesland, want daar maakten ze vroeger zulke grote letters). Op de detailfoto is goed te zien hoe ongelooflijk fijn deze kleine kruisjes werden geborduurd.

Half uitgehaalde letter op antiek linnen

5 gedachten over “Antiek linnen”

  1. ik zie het linnen met het lichtbruine initiaal. Dit is niet uitgehaald, maar door het wassen voor een gedeelte verdwenen. Zo te zien is het een oud Fries laken waarop de grote sierletters zijn geborduurd.

    1. Bedankt voor jullie reacties, Simone en Berthi. Wat ik zo apart vond is dat de gaatjes waar de kruisjes hebben gezeten, nog zo goed zichtbaar waren. Daardoor leek het net uitgehaald.

  2. Verhildersum heeft ook heel veel linnen met geborduurde initialen.
    Lakens met witwerk en hemden met dat lichtbruin.

    1. Bedankt Leida, deze plek kende ik nog niet. Het lijkt me een leuke plek om te bezoeken als je in de provincie Groningen bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.