Ariadnes 1950

En daar zijn dan wat oude foto’s van hoe onze moeders/tantes/oma’s eruitzagen toen ze jong waren! Prachtige Hollandse vrouwen die met weinig middelen mooie kleding maakten om er zelf mooi uit te zien, en daarbij ook nog zich volop inzetten om hun gezinnen goed te kleden. Ariadne hielp, zo kort na de oorlog, met vele patronen die veel (huis)vrouwen gebruikten om zichzelf en hun mannen, kinderen en huizen te verfraaien.

Deze Ariadnes hebben veel betekend voor die vrouwen van toen. Toch zijn er maar weinig van deze hele oude Ariadnes bewaard, en àls ze al bewaard werden dan vaak zonder werkblad. Want de werkbladen waren in die tijd een stukje groter dan het tijdschrift wel dus staken ze wat uit en dus waren ze lastig. Ik heb behoorlijk lang moeten ‘sparen’ om deze jaargang van 1950 compleet te krijgen, maar kan nu alle twaalf nummers aanbieden. Sommige mèt werkblad en sommige zonder.

Wat staat er allemaal in? Ik sla het julinummer open en blader door:
Blijvende zonneschijn in de kinderkamer (een wandkleed met applicatie), Sportieve herenpullover (met foto van man met tennisracket), Deux-jpieces met open naaiwerk (dan denk ik: was de mode nog maar steeds zo!), Jurkje met smockwerk (dat stond èlk meisje mooi), Smaakvol entre-deux (voor lakens en slopen), Vestje zonder mouwen, Babygarnituur, Tuledoorstopwerk, Lingerie, Sokjesparade voor kinderen, Gebreide blouse, Rond tafelkleed in filet-haakwerk, Een tas van jute, Overgooier of schortje, en een Fris garnituur voor serre of tuin (geborduurde tafelkleedjes).

Alles is even mooi en lief, smaakvol en bruikbaar. Bijna elk nummer had ook nog een strijkvel bijgesloten waarop borduurpatronen makkelijk op stof konden worden gestreken, en die vellen zijn bijna allemaal nog wel bewaard.
Opvallend aan de foto’s op de voorkanten van deze Ariadnes: de mooie grote kragen! En als je dan zo’n tijdschrift doorbladert, dan zie je dat er nog veel meer ècht mooie ontwerpen waren die zò weer zouden passen in onze tijd.

5 gedachten over “Ariadnes 1950”

 1. Oh als tiener was ik gek op strijkpatronen. Mijn moeder naaide dan een wijde rok met zak en die zak borduurde ik dan via een strijkpatroon.
  En zo’n bloesje met kapmouwtjes erbij. Enig die Ariadnes.

  1. Hallo Johanna,
   Wat een mooie herinneringen!
   En ook herkenbaar: de stof was vaak effen en de versiering zat hem dan vaak in dat soort borduurwerkjes. En het werd een stuk makkelijker gemaakt om zelf zoiets te borduren door die bijgevoegde patroonvellen. Het viel me op in deze jaargang dat in bijna èlk nummer wel een strijkpatroon zat. Dus ze waren echt volop in omloop en ik kan me voorstellen dat je daar gek op was. Ook al werden ze niet allemaal gebruikt: ze hadden iets van een belofte in zich, en dat alleen al was als kind vormend. Je kon er een beetje bij dromen, bij die strijkpatronen.

  1. Hallo Trijntje,
   Wat leuk dat je nog een paar van die hele oude hebt! Om te koesteren, en ook een tastbare link naar iets wat voor haar waarschijnlijk heel belangrijk was want anders had ze ze zelf ook niet zo lang bewaard. En misschien nog iets maken uit één van die oude nummers?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.